A lencse a bőség – a gazdagság, a szerencse, a gyermekáldás ‒ jelképe.
Aki lencsét eszik, annak biztos, hogy nem lesz üres a pénztárca év végéig. 🙂
Így mint sokunk, én is elkészítettem a kedvencünket a tárkonyos-parmezán sajtos lencselevest, az újévre való félkészüléshez, mi jobban szeretjük a levest, mint a főzeléket, próbáljátok ki ezt a változatot is, nagyon finom. 🙂
Tárkonyos-parmezán sajtos lencseleves gazdagon gluténmentes recept
Hozzávalók:
1 csomag lencse
Zöldségek:
4 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
1 db nagy vöröshagyma
2 gerezd nagyobb fokhagyma – átnyomva
negyed db chili (sárga-piros vegyesen) – apróra vágva – vagy egy csipet chili pehely – elhagyható, ha a gyerekek is esznek belőle, ilyenkor tálalásnál ízesítsük vele a levesünket
2 db paradicsom – kockára vágva
2 db zöldpaprika – kockára vágva
2 pár házi kolbász – karikára vágva
4 db virsli – gluténmentes Kométa virsli itt – karikára vágva
5 dkg füstölt házi húsos szalonna
1 szelet házi füstölt comb (vagy füstölt csülök) – apró kockára vágva
2 db füstölt oldalas – ebből alaplét készítettem a leveshez
Fűszerek:
2 db marhahúsleves kocka itt
(ha nem eléggé sós a levesünk, de vigyázzunk, mert a füstölt oldalas alapleve sós lehet, nekem nem volt, így én tettem bele)
1 ek kókuszzsír
2 kk Kalocsai pirospaprika
3 db *babérlevél
1 kk *tárkony – a főzés végén még 1 kk tárkony
½ kk *ötbors durvára darált fűszer
½ kk *őrölt kömény
1 kk mustár
2 dl tejföl vagy görög joghurt
1 púpos ek *tápióka liszt, vagy kukorica keményítő
1 csokor petrezselyem – apróra vágva
Tálaláskor:
tárkony ecet vagy citromlé adható még hozzá – ízlés szerint
reszelt parmezán sajt
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek
http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1
Tárkonyos-parmezán sajtos lencseleves
elkészítése:
A lencsét megmossuk, és előző este beáztatjuk, jó sok vizet tegyünk rá, mert ha keveset teszünk, akkor beszívja magába és ott fog állni szárazon a lencse. Másnap leöntjük az áztató vizet, és lemossuk a lencsét.
Egy fazékba feltesszük a füstölt oldalast főzni. Ennek az alapleve fog majd a levesbe kerülni.
A zöldségeket megtisztítjuk, fél karikára vágjuk, a paprikát, paradicsomot, chilit kockákra, a vöröshagymát finomra aprítjuk.
Egy fazékban beletesszük a kókuszzsírt, apróra vágott szalonnát, sonkát és lepirítjuk, ezt követően hozzáadjuk a hagymát, zöldpaprikát, chilit, paradicsomot, és megpirítjuk, utána rátesszük a zöldségeket, a zúzott fokhagymát is (én még a szalonna bőrét is beleteszem) és összepirítjuk kb. 5 perc. Lehúzva a tűzről, meghintjük pirospaprikával, és felengedjük 3 merőkanálnyi alap lével (füstölt oldalas leve) és a fenti fűszerekkel ízesítjük és összeforraljuk. Ezt követően annyi alap lével vagy vízzel engedjük fel, hogy ellepje, de úgy, hogy a fölött legyen kb 2 cm-el a folyadék mennyisége.
Amíg fő a leves egy serpenyőben, zsiradék nélkül, megpirítjuk a kolbászt és a virslit, egymást követően. Ha kész, tegyük félre.
Kóstoljuk meg a levest, ha a lencse, és a zöldség megpuhult, (ne főzzük szét), akkor tejfölt, vagy joghurtot kikeverjük egy ek tápióka liszttel, és kevés forró levessel kikeverjük, és ezt követően belekeverjük a levesbe. Kb. 5 percig főzzük még, hogy kiforrjon.
A vége felé hozzáadjuk a pirított kolbász és virsli karikákat, apróra vágott petrezselymet, és még 1 kk tárkonyt és még kb. 1 percig még főzzük és utána lehet tálalni.
Tálalásnál tárkony ecettel vagy citrommal kínáljuk, gyerekeknek ecet és citrom helyett, reszelt parmezán sajttal szórjuk meg, isteni finom… 🙂
*Tipp: ha sok folyadékot vesz fel a lencse, mert kevés ideig áztattuk esetleg, akkor alaplével hígítsuk.
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget! BUÉK!
Klarissza
És akkor nézzük meg, milyen hatással van a szervezetünkre a lencse:
A lencse összetett szénhidrátokat tartalmaz, így a vércukorszintet nem hirtelen emeli meg, és hosszú ideig szinten tartja, energiát ad, ezért fogyasztása után sokáig energiával látja el a szervezetet, cukorbetegeknek pedig kifejezetten ajánlott. Kevesebb kalória fordul elő benne, mint a szénhidrátokban szintén bővelkedő rizsben és tésztában. Így ez az étel az egészséges étrendbe is bele helyezhető.
Az emberiség már sok ezer éve ismeri a lencsét. Régészeti leletek igazolják, hogy Ázsiából származik. Ma már az egész világon elterjedt, és számos alfaja létezik, például van barna, zöld, hámozott piros és sárga lencse.
A világon sokfelé úgy tartják, szerencsét hoz, gazdagságot és jó egészséget hozhat bárkinek, aki eszik belőle. Minden kedves olvasóimnak szívből ezt kívánom. Üdv. Klarissza
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: