Tárkonyos-parmezán sajtos lencseleves gazdagon

A lencse a bőség – a gazdagság, a szerencse, a gyermekáldás ‒ jelképe. 

Aki lencsét eszik, annak biztos, hogy nem lesz üres a pénztárca év végéig. 🙂

Tárkonyos parmezán sajtos lencseleves6

Így mint sokunk, én is elkészítettem a kedvencünket a tárkonyos-parmezán sajtos lencselevest, az újévre való félkészüléshez, mi jobban szeretjük a levest, mint a főzeléket, próbáljátok ki ezt a változatot is, nagyon finom. 🙂

Tárkonyos parmezán sajtos lencseleves8



Tárkonyos-parmezán sajtos lencseleves gazdagon gluténmentes recept

Hozzávalók:

1 csomag lencse

Zöldségek:

4 szál sárgarépa

2 szál fehérrépa

1 db nagy vöröshagyma

2 gerezd nagyobb fokhagyma – átnyomva

negyed db chili (sárga-piros vegyesen) – apróra vágva – vagy egy csipet chili pehely – elhagyható, ha a gyerekek is esznek belőle, ilyenkor tálalásnál ízesítsük vele a levesünket

2 db paradicsom – kockára vágva

2 db zöldpaprika – kockára vágva

2 pár házi kolbász – karikára vágva

4 db virsli – gluténmentes Kométa virsli itt – karikára vágva

5 dkg füstölt házi húsos szalonna 

1 szelet házi füstölt comb (vagy füstölt csülök) – apró kockára vágva 

2 db füstölt oldalas – ebből alaplét készítettem a leveshez

Fűszerek:

2 db marhahúsleves kocka itt

(ha nem eléggé sós a levesünk, de vigyázzunk, mert a füstölt oldalas alapleve sós lehet, nekem nem volt, így én tettem bele)

1 ek kókuszzsír

2 kk Kalocsai pirospaprika

3 db *babérlevél

1 kk *tárkony – a főzés végén még 1 kk tárkony

½ kk *ötbors durvára darált fűszer  

½ kk *őrölt kömény

1 kk mustár

2 dl tejföl vagy görög joghurt

1 púpos ek *tápióka liszt, vagy kukorica keményítő

1 csokor petrezselyem – apróra vágva

Tálaláskor:

 tárkony ecet vagy citromlé adható még hozzá – ízlés szerint

 reszelt parmezán sajt

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:

http://azsiabolt.hu/termekek

http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1

 



Tárkonyos-parmezán sajtos lencseleves

elkészítése:

A lencsét megmossuk, és előző este beáztatjuk, jó sok vizet tegyünk rá, mert ha keveset teszünk, akkor beszívja magába és ott fog állni szárazon a lencse. Másnap leöntjük az áztató vizet, és lemossuk a lencsét.

Egy fazékba feltesszük a füstölt oldalast főzni. Ennek az alapleve fog majd a levesbe kerülni.

A zöldségeket megtisztítjuk, fél karikára vágjuk, a paprikát, paradicsomot, chilit kockákra, a vöröshagymát finomra aprítjuk.

 

Egy fazékban beletesszük a kókuszzsírt, apróra vágott szalonnát, sonkát és lepirítjuk, ezt követően hozzáadjuk a hagymát, zöldpaprikát, chilit, paradicsomot, és megpirítjuk, utána rátesszük a zöldségeket, a zúzott fokhagymát is (én még a szalonna bőrét is beleteszem) és összepirítjuk kb. 5 perc. Lehúzva a tűzről, meghintjük pirospaprikával, és felengedjük 3 merőkanálnyi alap lével (füstölt oldalas leve) és a fenti fűszerekkel ízesítjük és összeforraljuk. Ezt követően annyi alap lével vagy vízzel engedjük fel, hogy ellepje, de úgy, hogy a fölött legyen kb 2 cm-el a folyadék mennyisége.

 

Amíg fő a leves egy serpenyőben, zsiradék nélkül, megpirítjuk a kolbászt és a virslit, egymást követően. Ha kész, tegyük félre.

 

Kóstoljuk meg a levest, ha a lencse, és a zöldség megpuhult, (ne főzzük szét), akkor tejfölt, vagy joghurtot kikeverjük egy ek tápióka liszttel, és kevés forró levessel kikeverjük, és ezt követően belekeverjük a levesbe. Kb. 5 percig főzzük még, hogy kiforrjon.

A vége felé hozzáadjuk a pirított kolbász és virsli karikákat, apróra vágott petrezselymet, és még 1 kk tárkonyt és még kb. 1 percig még főzzük és utána lehet tálalni.

Tálalásnál tárkony ecettel vagy citrommal kínáljuk, gyerekeknek ecet és citrom helyett, reszelt parmezán sajttal szórjuk meg, isteni finom… 🙂

*Tipp: ha sok folyadékot vesz fel a lencse, mert kevés ideig áztattuk esetleg, akkor alaplével hígítsuk.

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:

https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget! BUÉK!

Klarissza

 

És akkor nézzük meg, milyen hatással van a szervezetünkre a lencse:

A lencse összetett szénhidrátokat tartalmaz, így a vércukorszintet nem hirtelen emeli meg, és hosszú ideig szinten tartja, energiát ad, ezért fogyasztása után sokáig energiával látja el a szervezetet, cukorbetegeknek pedig kifejezetten ajánlott. Kevesebb kalória fordul elő benne, mint a szénhidrátokban szintén bővelkedő rizsben és tésztában. Így ez az étel az egészséges étrendbe is bele helyezhető.

Az emberiség már sok ezer éve ismeri a lencsét. Régészeti leletek igazolják, hogy Ázsiából származik. Ma már az egész világon elterjedt, és számos alfaja létezik, például van barna, zöld, hámozott piros és sárga lencse.

A világon sokfelé úgy tartják, szerencsét hozgazdagságot és jó egészséget hozhat bárkinek, aki eszik belőle. Minden kedves olvasóimnak szívből ezt kívánom. Üdv. Klarissza 

 

 

Címkék: , , , ,
Tovább a blogra »