Cigánypecsenye kakastaréj-szalonnával, sült krumplival és salátával

Rendkívüli és laktató egytálétel!

Bizton mondhatom, hogy mind a 10 ujjadat megnyalod utána. 🙂

Megéri elkészíteni ezt a finomságot…

 Cigánypecsenye kakasteréj szalonnával sült krumplival és salátával

 

A jó cigánypecsenye titka az egyszerűségében rejlik, még a kezdők is el tudják készíteni.

És miért nevezik cigánypecsenyének? A recept végén keresem rá a választ… 🙂

 

 Cigánypecsenye kakasteréj szalonnával sült krumplival és salátával6

Cigánypecsenye kakastaréj-szalonnával recept,

sült krumplival és majonézes salátával gluténmentes

Hozzávalók:


4 szelet csontos karaj vagy tarja

4 szelet füstölt kenyér szalonna

Pác:

4 gerezd nagyobb fokhagyma

1 púpos ek mustár

6 ek extra szűz olíva olaj

1 ek Kalocsai pirospaprika

1 kk *Himalája só

1 kk *ötbors fűszer – őrölt, mozsárban összetört

Köret:

1 kg krumpli – héjában megfőzve/utána sütve

Majonézes vegyes saláta recept:

fél kg vegyes saláta:

reszelt fehér káposzta, sárgarépa, uborka apróra vágott jégsaláta, kovászos uborka – kockára vágva

Öntet:

egy nagy tejföl fele

2-3 ek majonéz

1 ek mustár

1 ek *agavé szirup

1-2 ek citrom vagy lime leve

egy csipet *Himalája só

Sütéshez:

kókuszzsír

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni:

http://www.azsiabt.hu/

 

Cigánypecsenye kakastaréj-szalonnával recept

elkészítése:


Egy kisebb tálkába a pác összetevőit keverjük össze. A megpucolt fokhagymát átnyomjuk, hozzáadjuk a sót, pirospaprikát, mustárt és az extra szűz olíva olajat. Jól elkeverjük el. Tegyük félre.

A szalonna széleit vagdossuk be, egy éles késsel, vagy egy olló segítségével. 🙂

A hús szeleteket az előzőekben elkevert páccal, egy ecset segítségével, vagy ha nincs a kezünkkel, kenjük meg, vagy dörzsöljük bele. A hús széleit vagdossuk be egy kicsit, vagy egy éles késsel, vagy ollóval…,  🙂 így sütéskor nem pöndörödnek fel. Tegyük a hűtőbe minimum 1 órára, de lehet akár egy éjszakán át is hagyni, pácolódni. Mielőtt sütnénk a húst, vegyük ki a hűtőből legalább 20 perccel előtte.

A bevagdosott szalonnát tegyük egy serpenyőbe, de előtte egy evőkanálnyi kókuszzsírt tegyünk alája, hogy ne égjen meg. Lassú tűzzön, süssük ki, a szalonnákat, szép arany barnára. 🙂

A kisült szalonna zsírjában süssük ki a hús szeleteket, közepes hőfokon, kb. mindegyik oldalát 5-6 percig süssük, vagy aki nem szereti átsütve, inkább lazábban, akkor 4-5 percig süsse. Ha készen vagyunk, szedjük egy tányérra és hagyjuk egy pár percig pihentetni.

A krumplit főzzük meg héjában, háromnegyed részig, ha kihűlt, pucoljuk meg és vágjuk kockára, majd a kisült hús zsiradékjában süssük ropogósra. (ha kell még bele zsiradék, akkor tegyünk egy ek kókuszzsírt a serpenyőbe)

Amíg fő a krumpli készítsük el a majonézes vegyes saláta receptjét: a reszelt/feldarabolt hozzávalókat tegyük egy tálba, keverjük össze, és készítsük el hozzá az öntetet, keverjük össze a hozzávalókat, kóstoljuk meg, lehet még utóízesíteni, ha kész, öntsük a salátára és tegyük a hűtőbe.

Ha mindennel elkészültünk tálaláskor a finom cigánypecsenye húsokra helyezzük a sült kakastaréj szalonnákat, majd tálaljuk melléje a sült burgonyát és a majonézes vegyes salátát.

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz: https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!

Klarissza

Miért nevezik cigánypecsenyének?

Csemer Géza Habiszti című könyvében pedig ez áll:“Cigánypecsenyének azért nevezik, mert régen ugyanez cigányosan készült. Úgy, hogy a hús- és szalonnaszeleteket egy nyársra szúrták föl vegyesen, aztán parázs fölött pirították, sütötték, közben a zsírját le-lecsöpögtették.”

De származhat onnan is, hogy régen, a pecsenye tetejére beirdalt, sült cigányszalonna szeletet tettek. A cigányszalonna füstölt szalonnafajta, melyet beérése után  legalább 3 cm vastag, 8-10 cm széles és kb. 40 cm hosszú darabokban, vérbe mártva megfüstölnek. Így feketés, “cigányos” vérfüstburkot kap. A szalonna “taréjok” tetejét fűszerpaprikába mártották, és egy bugylibicskával a húsra tűzték. Bár mára a cigányszalonna egyszerű füstölt szalonnává szelídült, a név megmaradhatott. Forrás

Akárhonnan is származik a neve, bárhogyan is készítjük el, annyi bizonyos, a cigánypecsenye elképzelhetetlen füstölt szalonna és a markáns fokhagymaíz nélkül.

Írásos emléket az eredetéről ténylegesen nem sikerült felkutatnom, de ha a kedves és lelkes olvasóim között akad, aki tud erről a népszerű pecsenyénkről történetet, ossza meg velünk e cikk, hozzászólásban… 🙂

Címkék:
Tovább a blogra »