Laktató finomság, bizton állíthatom, hogy ettől sem maradsz éhes…
Ez a sült húsgombóc gyorsan elkészíthető, és isteni finom. Jó alternatíva, ha már unjuk a hagyományos fasírtot. Akár hidegtálak készítésekor is bevethetjük, vendégvárónak is kiváló, igazi mártogatós. Sőt a titkos szószom tökéletes akár nyers zöldségek: sárgarépa, spanyol zeller stb. vagy, hal, rák, hamburger öntetként is. 🙂
Ezt a receptemet, kezdőknek is ajánlom, hiszen olyan könnyű elkészíteni, inkább úgy mondanám, hogy nehezebb volt leírni a receptemet, mint elkészíteni… 🙂 Bátran készítsétek el, mert, ahogy a lányom mondta „Anya ez isteni”… 🙂
Sült húsgombóc/savanyúsággal/pirított burgonyával és a titkos szósszal
Hozzávalók:
½ kg sertés darált hús
2 tojás
3 ek rizsliszt
Friss aprított zöldségek:
1 db piros kaliforniai paprika – apró kockára vágva
1 csokor petrezselyem – apróra vágva
1 fej közepes vöröshagyma – apró kockára vágva
½ fej édeskömény – apró kockára vágva
Fűszerek:
1 kk *Himalája só
1 kk *ötbors fűszer – őrölve
1 kk *citromos bors
2 kk *Thai fűszerkeverék
1 gerezd fokhagyma – reszelve
100 ml tej
½ kk sütőpor
Sütéshez:
kókuszolaj
A titkos szósz: pikáns és majonézes:
Összekeverve egy darálóba, vagy turmixba:
10-15 dkg káposzta és sárgarépa vágott savanyúság – piacon lehet venni a savanyúságosnál – ebből 2 púpos ek szükséges
250 ml light majonéz
2 ek tejföl
½ csokor petrezselyem – apróra vágva
2 kk szárított kapor vagy friss
1 csipet *ötbors fűszer – őrölve
½ kk kalocsai piros paprika
1 kk mustár
1 ek *Agavé szirup
volt itthon nekem még csípős erős paprika savanyúságom, egy paprika negyedét is belevágtam
Köret:
Savanyúság:
2 db sárgarépa – reszelve
1 db kígyóuborka – vékony szeletekre vágva
10 szem kicsi krumpli
1 kk *Himalája só
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni:
http://www.azsiabt.hu/
Elkészítés:
Készítsük el a savanyúságot. Reszeljük le a sárgarépát és gyaluljuk szép szeletekre a kígyóuborkát. Tegyük mindkettőt külön tálkába.
A pikáns majonézes szószhoz vásárolt sárgarépa és káposzta vágott savanyúságot szűrjük le és a levét elfelezve öntsük külön-külön a reszelt sárgarépára és az uborkára. Tegyük be a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek.
Ha ezzel elkészültünk, készítsük el a pikáns majonézes szószt, a szósznál lévő hozzávalókat, tegyük egy mixer darálóba és jól keverjük össze, majd öntsük egy tálkába és tegyük a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek. Ez a finomság, akár halhoz, rákhoz, hamburgerhez is kiváló szósz.
Most már neki láthatunk a húsgombóchoz:
Egy tálba tegyük bele a darált húst. Vágjuk fel a zöldségeket: kaliforniai paprika, vöröshagyma, édeskömény apró kockákra és egy csokor petrezselymet is vágjunk apróra és tegyük bele a húsos tálba.
Ezt követően adjuk hozzá a tojást, a lisztet, és a fűszereknél lévő hozzávalókkal ízesítsük, majd a tejet és a sütőport. Fogjunk egy robotgépet és jól keverjük össze, könnyű összeállt masszának kell lennie. Tegyük a hűtőbe 15 percre.
Ameddig hűsöl a húsos masszánk, jól mossuk meg a krumplit, és tegyük fel sós vízbe és főzzük meg háromnegyed részig. Majd ezt követően, egy tányérba tegyünk papírszalvétát, és szedjük ki, így a felesleges vizet felissza, mielőtt sütni kezdenénk.
Hevítsünk fel egy serpenyőbe vagy wokba kókuszolajat és a hűtőből kivett húsos masszánkból kanalazzunk ki gombócokat, egy fagyis kanál segítségével és tegyük bele a kókusz olajba és süssük arany barnára.
Ha kisültek a zöldséges húsgombócaink, akkor tegyük bele a forró kókuszolajba a krumplit és süssük ropogósra. Ha elkészültünk szedjük ki és sózzuk meg egy csipetnyi sóval.
Az édeskömény másik felét szeleteljük fel és süssük ropogósra az olajba, aki szeretne még baby répát is süthet mellé.
Tálaljuk a sült zöldséges húsgombócot, savanyított szeletelt uborkával és reszelt sárgarépával, kókuszolajban kisült egész burgonyával és pikáns majonézes szósszal, amibe mártogathatjuk a finom zöldséges sült húsgombócunkat, ja és ne felejtsük el a ropogósra sült édesköményt se. 🙂
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz: https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: