Élvezd a tökéletes élményt… 
Egy fárasztó nap után, a családi asztalnál, – nincs is jobb, mint egy jó, könnyed és ízletes vacsora… egy pohár jó bor kíséretével… – ahol elmesélhetjük egymásnak a napi történéseinket… Ehhez a pillanathoz társulnék hozzátok, egy vacsora tippel. Könnyű sziporkázó íz harmónia egy színpompás salátával, mely gyorsan az asztalra kerül egy finom húspogácsa kíséretében, ez több mint jó, egyszerűen fenséges és mennyei…
Érdemes kipróbálni…
Bulgur saláta/narancsos öntettel és húspogácsával
Hozzávalók:
1 kg darált sertéscomb
Fűszerek: (Hús)
2 kk *Himalája só
1 kk fokhagymapor
1 kk őrölt ötbors fűszer
1 kk Kalocsai pirospaprika
1 kk őrölt gyömbér
1 kk provence-i fűszerkeverék
1 kk őrölt koriander
1 kk csípős pirospaprika
½ kk *chili pehely
Narancsos öntet:
1 db nagy narancs kifacsart leve
2 ek extra szűz olíva olaj
1 kk Agavé szirup vagy cukor
egy csipet *Himalája só
egy csipet őrölt ötbors
2 ek *édes-chili szósz
Bulgur saláta:
1 bögre nagyobb szemű bulgur
2 bögre forró víz
1 kk *Himalája só
1 db Kaliforniai paprika – negyedbe vágva majd karikára
1 db lila hagyma – félbe majd karikára vágva
1 kis doboz koktél paradicsom – negyedekbe vágva
2 szál zöldhagyma – karikára vágva
1 db kimagozott kígyó uborka – félbe aztán karikára vágva
½ édeskömény – karikára vágva
1 csokor petrezselyem – apróra vágva
Díszítés:
pirított mandulapehely
Sütéshez:
kókuszzsír
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni:
http://www.azsiabt.hu/
Elkészítés:
A darált húst tegyük egy tálba, majd a fenti fűszerekkel ízesítsük, jól keverjük össze a kezünkkel, és tegyük a hűtőbe minimum fél órára.
Ezt követően készítsük el a narancsos öntetet. Egy kis befőttes üvegbe mérjük ki a narancsos öntetnél lévő hozzávalókat és zárjuk le, majd jól rázzuk össze és ezt is tegyük a hűtőbe.
Egy tálba mérjük ki a bulgurt egy bögre segítségével, majd ezt követően ugyanazzal a bögrével mérjük ki a fenti mennyiségű vizet, tegyük hozzá a sót és forraljuk fel és öntsük a bulgurra, majd lefedve tegyük félre. Magában meg fog puhulni.
A zöldségeket (a bulgurnál lévő fenti hozzávalóknál) vágjuk fel, majd ha elkészültünk, adjuk hozzá a bulgurhoz, ami addigra már el is készült, magába szívta a forró vizet.
Vegyük ki a hűtőből a fűszerezett húst, formáljunk belőle golyókat, majd lapítsuk el, a közepébe tegyünk egy mélyedést és felhevített kókuszolajban süssük ki.
Tálalásnál keverjük össze a narancsos öntettel a zöldséges bulgurt, és szedjük tányérra, majd a kisült húspogácsát tálaljuk mellé. Pirított mandulával díszítve kínáljuk, megszórhatjuk még apróra vágott petrezselyemmel.
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz: https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza
És akkor nézzük, milyen jótékony hatással rendelkezik a bulgur:
Bulgur – sok B-vitamint, folsavat és vasat tartalmaz
Bulghur, burghul néven is találkozhatunk vele a világban. Fogyasztják Dél-Európában, az arab országokban és Indiában is. Az emberiség régi tápláléka, archeológusok a közelmúltban 8000 éves bulgurt találtak egy bolgár ásatáson. A bulgur tört búza. Hántolt, előfőzött, szárított és őrölt búzaszemek, melyek különböző méretben kaphatók a rizsszemnyitől az egészen apróra őrölt változatig.
Jótékony hatásai:
- A bulgur gazdagabb rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, mint a rizs vagy a kuszkusz. Glikémiás indexe 46, míg a sima rizsé 70-90 körül van.
- A bulgur folsavban, foszforban, magnéziumban, káliumban, vasban gazdag.
- Magas folsav tartalma miatt kismamáknak is előnyös a fogyasztása.
- A bulgur rosttartalma több mint 5-szöröse a barna rizsének, ezért fogyókúrában, inzulinrezisztenciában, cukorbetegségben, valamint egészséges táplálkozásban is kiváló alternatíva. (élelmi rost: bulgur: 18,3 g, barnarizs: 3,5 g)
- Székrekedés, enyhe emésztés esetén különösen ajánlott, természetesen bőséges folyadékfogyasztás mellett.
- A többi gabonához hasonlóan a B1-, B2-, B6-vitaminokhoz jutsz hozzá a fogyasztásával, így támogatja a szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcserét, valamint az idegrendszer megfelelő működésében is hasznos táplálék.
- Különösen magas az E-vitamin tartalma.
Felhasználási javaslat – köretnek ajánljuk:
A bulgur egy az egyben használható a rizs helyettesítőjeként, nagyon jó köret készíthető belőle. Nagyon jól átveszi az ízeket, ezért népszerűek a bulgurból készült saláták, sok zöldséggel és sok zöld-fűszerrel. Isteni mindenféle főtt, sült és nyers zöldséggel. Indiában édesen is eszik: tejjel, cukorral felfőzve.
Íze semleges, elkészíteni is hasonlóképpen kell, mint a rizst. Egy fontos szabályt be kell tartani: ha nagyobb szemű, akkor 1:2 arányban (1 rész bulgur, 2 rész víz) kell megfőzni. Amennyiben viszont apró szemű bulgurt sikerült vásárolni, elegendő a bulgur mennyiségével azonos mennyiségű forró vízzel leönteni, egyszer megkeverni, majd hagyni, hogy magába szívja a nedvességet és megpuhuljon. Forrás: novagyok.hu
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: