Bulgur saláta/narancsos öntettel és húspogácsával…

Élvezd a tökéletes élményt… 🙂

 Bulgur saláta narancsos öntettel és húspogácsával4

 

Egy fárasztó nap után, a családi asztalnál, – nincs is jobb, mint egy jó, könnyed és ízletes vacsora… egy pohár jó bor kíséretével… – ahol  elmesélhetjük egymásnak a napi történéseinket… Ehhez a pillanathoz társulnék hozzátok, egy vacsora tippel. Könnyű sziporkázó íz harmónia egy színpompás salátával, mely gyorsan az asztalra kerül egy finom húspogácsa kíséretében, ez több mint jó, egyszerűen fenséges és mennyei… 🙂 Érdemes kipróbálni…

 Bulgur saláta narancsos öntettel és húspogácsával6

Bulgur saláta/narancsos öntettel és húspogácsával

Hozzávalók:

1 kg darált sertéscomb

Fűszerek: (Hús)

2 kk *Himalája só

1 kk fokhagymapor

1 kk őrölt ötbors fűszer

1 kk Kalocsai pirospaprika

1 kk őrölt gyömbér

1 kk provence-i fűszerkeverék

1 kk őrölt koriander

1 kk csípős pirospaprika

½ kk *chili pehely

Narancsos öntet:

1 db nagy narancs kifacsart leve

2 ek extra szűz olíva olaj

1 kk Agavé szirup vagy cukor

egy csipet *Himalája só

egy csipet őrölt ötbors

2 ek *édes-chili szósz

Bulgur saláta:

1 bögre nagyobb szemű bulgur

2 bögre forró víz

1 kk ­*Himalája só

1 db Kaliforniai paprika – negyedbe vágva majd karikára

1 db lila hagyma – félbe majd karikára vágva

1 kis doboz koktél paradicsom – negyedekbe vágva

2 szál zöldhagyma – karikára vágva

1 db kimagozott kígyó uborka – félbe aztán karikára vágva

½ édeskömény – karikára vágva

1 csokor petrezselyem – apróra vágva

Díszítés:

pirított mandulapehely

Sütéshez:

kókuszzsír

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni:

http://www.azsiabt.hu/

 

Elkészítés:

A darált húst tegyük egy tálba, majd a fenti fűszerekkel ízesítsük, jól keverjük össze a kezünkkel, és tegyük a hűtőbe minimum fél órára.

Ezt követően készítsük el a narancsos öntetet. Egy kis befőttes üvegbe mérjük ki a narancsos öntetnél lévő hozzávalókat és zárjuk le, majd jól rázzuk össze és ezt is tegyük a hűtőbe.

Egy tálba mérjük ki a bulgurt egy bögre segítségével, majd ezt követően ugyanazzal a bögrével mérjük ki a fenti mennyiségű vizet, tegyük hozzá a sót és forraljuk fel és öntsük a bulgurra, majd lefedve tegyük félre. Magában meg fog puhulni.



A zöldségeket (a bulgurnál lévő fenti hozzávalóknál) vágjuk fel, majd ha elkészültünk, adjuk hozzá a bulgurhoz, ami addigra már el is készült, magába szívta a forró vizet.

Vegyük ki a hűtőből a fűszerezett húst, formáljunk belőle golyókat, majd lapítsuk el, a közepébe tegyünk egy mélyedést és felhevített kókuszolajban süssük ki.

Tálalásnál keverjük össze a narancsos öntettel a zöldséges bulgurt, és szedjük tányérra, majd a kisült húspogácsát tálaljuk mellé. Pirított mandulával díszítve kínáljuk, megszórhatjuk még apróra vágott petrezselyemmel.

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz: https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza



Jó étvágyat és jó egészséget!

Klarissza

 

És akkor nézzük, milyen jótékony hatással rendelkezik a bulgur:

Bulgur – sok B-vitamint, folsavat és vasat tartalmaz

Bulghur, burghul néven is találkozhatunk vele a világban. Fogyasztják Dél-Európában, az arab országokban és Indiában is. Az emberiség régi tápláléka, archeológusok a közelmúltban 8000 éves bulgurt találtak egy bolgár ásatáson. A bulgur tört búzaHántolt, előfőzött, szárított  és őrölt búzaszemek, melyek különböző méretben kaphatók a rizsszemnyitől az egészen apróra őrölt változatig.

Jótékony hatásai:

Felhasználási javaslat – köretnek ajánljuk:

A bulgur egy az egyben használható a rizs helyettesítőjeként, nagyon jó köret készíthető belőle.  Nagyon jól átveszi az ízeket, ezért népszerűek a bulgurból készült saláták, sok zöldséggel és sok zöld-fűszerrel. Isteni mindenféle főtt, sült és nyers zöldséggel. Indiában édesen is eszik: tejjel, cukorral felfőzve.

Íze semleges, elkészíteni is hasonlóképpen kell, mint a rizst. Egy fontos szabályt be kell tartani: ha nagyobb szemű, akkor 1:2 arányban (1 rész bulgur, 2 rész víz) kell megfőzni. Amennyiben viszont apró szemű bulgurt sikerült vásárolni, elegendő a bulgur mennyiségével azonos mennyiségű forró vízzel leönteni, egyszer megkeverni, majd hagyni, hogy magába szívja a nedvességet és megpuhuljon. Forrás: novagyok.hu

 

 

Címkék:
Tovább a blogra »