Az jó, ha nagy, az jó, ha dundi, az jó, ha kerek, az jó, ha dundi – énekli „Motomoto” a „Madagaszkár” című filmben, hát ez most pont ráillik ezekre a, Ham, bekaplak, ellenállhatatlan ropogós, sajt golyócskáimra, kicsit kerek, kicsit formás, kicsit dundi… 🙂 ezeket tuti nem szabad kihagyni, mert isteni finomak… 🙂
Gyorsan elkészül, akár ebédre, vacsira, mindig jó választás, ha gyorsan szeretnénk valami finomat… 🙂
De akár vendégvárónak, kis party falatkának kínálva is, kiváló választás, szereti gyerek, felnőtt egyaránt…
Nem utolsó sorban, ez lesz az egyik vizsgafeladat tételem… 🙂 igaz, egy kicsit variáltam rajta, mert én tojás és panko morzsába hempergettem, mert én úgy szeretetem, ha jó roppanós, ropogós van egy kis kérge és utána kicsordul a sajt… 🙂 Nyami…
Szezámos sajtgolyók/ropogós salátával és balzsamecetes öntettel
Hozzávalók:
25 dkg sajt – (2 féle sajt, ki, amit szeret, lehet az egyik akár füstölt is)
1 db nagy tojás
egy csipet őrölt szerecsendió
egy csipet só – ez ízlés szerint, hiszen a sajt is lehet sós
1 csapott ek *rizsliszt
egy csipet őrölt fehér bors
Panírozáshoz:
1 tojás felverve
egy ek szezámmag
*panko morzsa
Saláta:
1 maréknyi madársaláta
1-2 db paprika
1 nagy sárgarépa
1 db lila hagyma
½ db kígyó uborka
2 db retek
Öntet:
½ dl balzsamecet
1 ek dijoni mustár
1 ek méz
őrölt fehér bors – ízlés szerint
Himalája só – ízlés szerint
1 dl extra szűz olíva olaj
Krumpli chips-hez:
½ kg krumpli – ne újburgonya legyen
Sütéshez:
kókuszzsír
Díszítés:
madársaláta
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni:
http://www.azsiabt.hu/
Elkészítés:
Egy tálba lereszeljük a sajtot. Hozzáadjuk a tojást, és a fűszereket. Majd ezt követően a lisztet. Összekeverjük és 30 percre a hűtőbe tesszük.
Addig, amíg hűsöl a sajt masszánk, készítsük el a salátát.
A paprikát és a lila hagymát, uborkát, retket kockára, a répát lereszeljük. Ha készen vagyunk, készítsük el az öntetet. Az öntet hozzávalóit keverjük össze, akár egy befőttes üvegbe is jól össze tudjuk rázni, és tegyük a hűtőbe.
A krumplit hámozzuk meg, mossuk meg és zöldség pucolóval szép vékony karikákat vágjunk, vagy éles késsel. Ha készen van, tegyük vízbe 10 percre, hogy a keményítő kiázzon belőle. Majd ezt követően, szárítsuk le egy kéztörlőn. És süssük ki, kókuszzsírban. Vigyázat, ne hagyjuk magára, mert nagyon hamar sül, illetve egyszerre sokat ne tegyünk bele, így mindegyik krumpli chips szépen meg tud sülni egyenletesen. Ha kisültek a burgonya chips-ek, akkor sózzuk meg még forrón.
A lehűlt sajt masszából, formázzuk golyócskákat, és forgassuk meg felvert tojásba, és panko morzsába elkevert szezámmagba. Ezt követően, felforrósított kókusz olajban hirtelen kisütjük, nem kell sokáig sütni, csak annyira, hogy szép aranybarna színe legyen a külseje. Tipp: egy kanál segítségével forgassuk meg sütés közben, hogy ne sérüljenek, és ne folyjon ki a sajt.
Ha elkészültünk a salátát keverjük össze az öntettel, tegyük egy formázóba, egy picit nyomkodjuk le, majd vegyük le róla. Köréje tálaljuk a kisült szezámos sajtgolyócskákat.
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: