Lombard finomság/pirított polentával…

Hétközben is lehet extra finom ebéded vagy vacsorád. Egy különlegesség, ami olyan egyszerű, mint az 1×1! Egészséges és kényeztető finomság, mindig jólesik. Élvezeti értéke fenomenális… 🙂

 

Mindenkiben rejlik egy jó szakács, hiszen főzni mindenki tud, így a kezdők is bátran elkészíthetik. Ez volt az egyik vizsgatételem, az alaprecept egyenesen Windt Gy. tanár úrtól… 🙂 A polentát én tovább gondoltam, illetve a pestot még mogyoróval ízesítettem… 🙂

Lombard finomság/pirított polentával

Hozzávalók:

Polenta

300 ml víz

500 ml 2,8% tej

35 g vaj

75 ml fehérbor

200 ml tejszín

220 g kukoricadara

½ kk *Himalája só

1 szál zöldhagyma zöldjével együtt – apróra vágva

1 gerezd fokhagyma – reszelt

reszelt sajt

Hús:

6 szelet sertés karaj vagy tarja

* ötbors durvára darált – ízlés szerint

*Himalája só – ízlés szerint

Mandulás-mogyorós pesto:

1 maréknyi héj nélküli mandula

1 maréknyi héj nélküli mogyoró

½-1 csokor friss bazsalikom – ízlés szerint

2 gerezd fokhagyma

300-500 ml olívaolaj

Feltét:

3 zacskó mozzarella sajt

4 db nagyobb paradicsom

Sütéshez:

60 g vaj

kókuszolaj vagy olívaolaj

 

Elkészítés:

A karaj vagy tarja szeleteket sózzuk, borsozzuk, és tegyük félre.

Mandulás-mogyorós pesto készítése:

Egy száraz serpenyőbe pirítsuk meg a héj nélküli mandulát és mogyorót. Majd tegyük egy darálóba, adjuk hozzá a fokhagymát, bazsalikom leveleket, sót, olívaolajat, egy pici borssal ízesítsük és keverjük össze, addig, amíg szép, egyenletes, homogén pasztát nem kapunk.

 

Készítsük el a polentát. A zöldhagymát vágjuk fel apróra, a fokhagymát és a sajtot reszeljük le. Egy őzgerincformát vagy más sütő kelléket vajazzuk ki, és tegyük félre.

 

Ezt követően feltesszük a vizet, tejet forrni, egy kevés kukoricadarát szórjunk bele rögtön a hideg tejes-vizes keverékbe az elején, így elkerülhető a csomósodás, jól keverjük el. Aztán amikor már meleg a folyadék, akkor adjuk hozzá a vajat, sót, keverjük el, amíg felolvad, és ezt követően pedig a tejszínt és a fehérbort. Ha felforrt, akkor, egy habverővel vagy fakanállal fokozatosan kevergetve adjuk hozzá a többi kukoricadarát, és főzzük kb. 3 percig, amíg sűrű folyóssá válik a massza. Akkor jó, ha megkóstoljuk, és nem ropog a fogunk alatt. Keverjük hozzá a fokhagymát, zöldhagymát és a reszelt sajtot.

Az előre elkészített kivajazott formába, öntsük bele a még meleg polentát. A formát ütögessük egy kicsit a konyhaasztalhoz, így távoznak a felesleges buborékok. Hagyjuk kihűlni, és utána tegyük a hűtőbe.

 

Tálaláskor kiborítjuk egy deszkára és vizes késsel kb. 1,5 cm vastagságúra vágjuk. Ezután egy száraz serpenyőbe, hirtelen megpirítjuk mindkét oldalát, pár perc az egész.

 Amíg hűsöl a polenta a hűtőben, addig süssük ki a hús szeleteket. Egy serpenyőbe hevítsünk egy kis vajat és olíva olajat és a forró zsiradékba süssük arany barnára a hússzeleteket, majd tegyük egy kiolajozott tepsibe, és kenjük meg a mandulás-mogyorós pesto keverékkel.

 

A maradék zsiradékba a szeletelt paradicsomot megpirítjuk pár perc, (vigyázzunk rá, hogy szét ne essen, ezért nem is sok sütési idő kell neki) és tegyük a hússzeletekre. Majd a szeletelt mozzarella sajttal borítsuk be, és az előmelegített 180 fokos sütőbe, addig süssük, amíg ráolvad a sajt.

Kínálásnál a sült polentát a sajtos sült karaj/tarja szeletek mellé tálaljuk, és bazsalikommal és egy kis mandulás-mogyorós pestoval díszítjük.

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:

https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!

Klarissza

Címkék:
Tovább a blogra »