Gyümölcsös süti, mennyei finomság, a franciák nagy klasszikusa, ki ne vágyna rá, főleg nyáron a különböző idénygyümölcsökkel.
Hétköznapra, hétvégére egy finom ebéd mellé, kihagyhatatlan… 🙂
Egyszerű elkészíteni, de annál is egyszerűbb eltüntetni! Úgy jár rá az ember, mint maci a mézre. 🙂 A család már megrendelte a meggyes és a sárgabarackos verziót, annyira ízlett nekik… 🙂
Amúgy szerintem a clafoutis receptje eléggé trükkös – amilyen egyszerű, olyan nehéz eltalálni, hogy pont jó legyen. Ebből a receptből ezer van – ahány recept, annyiféle, különböző mennyiségű alapanyagok mindegyikben. Szerintem a kulcs az egészhez, az, hogy mindenki a saját ízlése alapján formálja. Egyszerűen ki kell kísérletezni, hogy milyen legyen az-az állag, ami megfelel a saját ízlésünknek – ami esetleg nem annyira remegős, nyúlós vagy szottyos – persze, ki hogyan szereti. Így én is ki kísérleteztem azt a verziót, ami leginkább megfelel az ízlésünknek, én nem szeretem, ha nagyon remegős és szottyos. Az alapreceptet a suliba a tanár úrtól kaptam, mint vizsgatétel. 🙂 És hogy mi az eredete a clafoutis-nak, azt a recept végén olvashatjátok… 🙂
Ribizlis Clafoutis
Hozzávalók:
30 dkg ribizli
2 dl tejszín
30 ml zsíros tej 3,5%-os
4 tojás
7 dkg cukor
18 dkg Bio tönkölybúza fehér liszt
1 tk vaníliaaroma vagy 1 db vanília rúd magja
Kevés vaj a sütőforma kikenéséhez
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A ribizlit tisztítsuk meg a szárától és mossuk meg egy szűrőben, majd hagyjuk leszáradni.
A tejszínt öntsük egy kisebb lábasba, adjuk hozzá a vaníliaesszenciát. Ha van vanília rudunk – ez adja az igazi vanília ízt – akkor kaparjuk ki a magjait és adjuk hozzá a tejszínhez. Lassú tűzön melegítsük, de ne forraljuk fel. Ha forró, akkor vegyük le a tűzről, öntsük hozzá a tejet és hagyjuk kihűlni.
Amíg hűl a tejszínes tejünk, addig a tojást válasszuk ketté és a sárgáját keverjük ki a cukorral, majd keverjük hozzá a lisztet is. A tojásos lisztes keverékhez, adjuk hozzá a kihűlt tejszínes keveréket. Jól keverjük el. A tojásfehérjét verjük fel kemény habbá egy csipet sóval, majd óvatosan keverjük a tészta masszához.
A szűrőben lévő leszáradt ribizlire tegyünk egy ek lisztet, és rázogassuk össze, így majd a tészta aljára nem süllyed le a gyümölcs, és a felesleges liszt pedig távozik a szűrőn keresztül.
A tésztába egy fakanállal óvatosan forgassuk bele a gyümölcsöt, és öntsük a masszát egy vajjal vékonyan kikent, lehetőleg kör alakú sütőtálba.
Tegyük be a sütőbe és kb. 20-30 percig (nekem a gázsütőmön, 22 perc sütés elég volt), süssük, amíg aranybarna lesz a teteje.
Tálalásnál, hintsük meg porcukorral. Ez a recept, ízlés szerint bármilyen más gyümölccsel vagy befőttel is elkészíthető.
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza
A franciák nagy klasszikusa, a clafoutis, egy gyümölcsökben gazdag tejsodószerű sült pite, idénygyümölcsökkel. Amilyen egyszerű elkészíteni, olyan ellenállhatatlan. A francia Limousin megyéből útjára indult sütemény már a 19. században meghódította egész Franciaországot. A gyümölcsös tejespite elnevezése a Limousin környékén használt okszitán nyelvből származik, amelyben clafoutis-nak (ejtsd: klafuti) hívták azt a tálat, amiben ez a fajta pite készült.
Az igazi clafoutisba magos fekete cseresznyét szórtak, és ezt öntötték fel a tejsodóval. Mára már az összes hasonló pite jogosult a clafoutis név használatára, és csak a nagyon vaskalaposak tartanak ki amellett, hogy a magos-cseresznyés clafoutis-nak, a nem magos cseresznyével készült tejes pitét flognarde-nak (ejtsd: flonyárd) kell nevezni.
A tejes pitét azonban ma már nem csak fekete cseresznyével készítik, hanem körtével, szilvával, áfonyával, szederrel, kajszibarackkal, őszibarackkal vagy almával. De lehet aszalt fügét vagy banánt tenni bele, illetve bármi mást, amihez kedvünk van. Forrás: mindmegette.hu
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: