Tejszínes-sárgarépás paradicsomleves/kakukkfüves sajtchipssel
Hozzávalók:
1 ek olvasztott vaj és
2 ek kókuszolaj
2 gerezd fokhagyma
1 kisebb fej vöröshagyma
1 közepes sárgarépa
¼ kisebb zellergumó
5 db nagyobb paradicsom
egy csipet kakukkfű
5 db friss bazsalikom levélke
1 babérlevél
1 doboz olasz paradicsompüré
1 dl tejszín
1-3 kk Agavé szirup vagy cukor – ízlés szerint – mindenképpen kostóljuk meg, hiszen az édesítés függ a sárgarépa édességétől is…
*Himalája só – ízlés szerint
*ötbors durvára darált – ízlés szerint
1 ek púpos tápióka liszt
1 l víz
1 db marhahúsleves kocka
Kakukkfüves sajtchips
20 dkg két féle sajt vegyesen, lehet az egyik füstölt sajt is, ki ahogyan szereti
egy jó nagy csipet kakukkfű
Elkészítés:
Egy lábasba vizet forralunk, és a megmosott paradicsom tetejére egy kés segítségével keresztet vágunk, és bele dobjuk egy pár percre a lobogó forró vízbe. Szűrőkanállal kiemelve, és egy picit hűlni hagyva, utána leszedjük a paradicsom héját, és apróra vágjuk, majd tegyük félre.
A hagymát vágjuk fel apróra, majd a fokhagymát reszeljük le. A sárgarépát, zellert pucoljuk meg, és vágjuk vékony karikára, szeletekre. A bazsalikom levelet vágjuk fel apróra.
Egy lábosba zsiradékot hevítjük, majd hozzáadjuk a hagymát, a fokhagymát egy pár percig dinszteljük és adjuk hozzá a sárgarépát, zellert. Majd együtt pirítjuk tovább egy pár percig. Majd adjuk hozzá a felvágott paradicsomot és a bazsalikomot. Jól keverjük össze, majd kb. 5 percig főzzük.
Ezt követően öntsük fel paradicsompürével, és ízesítsük a fűszerekkel: babérlevél, kakukkfű, himalája só, ötbors majd agavé vagy cukor, öntsük fel vízzel, és dobjunk bele egy marhahúsleves kockát, de ha van húsleves alaplevünk, azzal még jobb felönteni: víz és marhahúsleves kocka helyett.
Forraljuk fel, és egy kevés vízben keverjük el a tápióka lisztet és adjuk hozzá, majd még 1-2 percig főzzük, utána turmixoljuk össze, szűrjük át és tegyük vissza a lábasba, tejszínnel dúsítjuk, ha szükséges ízesítsük még só, bors, és készen is vagyunk.
Ha elkészültünk, készítsük el a sajtchipset.
Egy lapos tányért vajazzunk ki. Reszeljük le egy tálba a kétféle sajtot, szórjuk meg kakukkfűvel, és szépen egyengessük el a tányéron a reszelt sajtot. Majd tegyük be a mikroba. De ne hagyjuk magára, mert hamar megég, jobb többször ellenőrizni az állagát, hiszen a sütési idő is mikro függő. Nekem csak egy hagyományos egyszerű melegítős mikróm van, így kb. 3-4 perc idő alatt sült meg a sajtchips, percenként ellenőriztem.
Ha készen van, akkor egy percet pihentetjük, és egy kés segítségével a tányérról leválasztjuk a még lágy meleg sajtot. Egy olló segítségével feldaraboljuk, olyanra, amilyenre szeretnénk, én háromszög alakúra vágtam fel.
*Tipp: Ne várjuk meg, amíg teljesen kihűl és megdermed a sajt, mert összetörik az egész chips.
*Tipp: akinek nincs esetleg mikrohullámú sütője, akkor a fűszeres reszelt sajtot kis golyókká formálja, és tegye egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, és az előmelegített sütőbe süsse meg. 🙂
További sajtchipssel kapcsolatos variációmat, itt találod:
Sárgarépás sajtchips
https://mediterran.cafeblog.hu/2015/10/07/hazi-sajtos-chipssargarepaval-tarkitva/
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza