Sügérfilé roston sütve/vajas zöldségekkel és romesco mártással
Hozzávalók:
*panko zsemlemorzsa
1 dl kókuszolaj
fehérbors
*Himalája só
2 db sügérfilé
1 db citrom
Zöldségek:
1 nagy csipet *Himalája só
1 nagy csipet ötbors durvára darált
1-2 db kisebb cukkini
½ doboz koktélparadicsom
6 db baby kukorica
1/5 csomag petrezselyemzöld
2-3 db sárgarépa
1 db Kaliforniai paprika (zöld, piros vagy sárga)
5 dkg vaj
Romesco mártás
2-3 db paradicsom – kockára vágva
2,5 dl paradicsompüré
2 nagy csipet porcukor – ízlés szerint, lehet több is
1,5 dl olíva olaj
1 csipet pirospaprika
4 cl borecet
15 dkg kenyér
1-2 gerezd fokhagyma
1 kisebb chili paprika
2,5 dkg mogyoró
2,5 dkg mandula
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni:
http://www.azsiabt.hu/
Elkészítés:
A halfilét sózzuk, borsozzuk, pici citromlével meglocsoljuk és hűtőbe tesszük. Ha elkészültünk a romesco mártással és a vajas zöldségekkel, utána a halfilét forgassuk meg panko morzsába és süssük ki kevés kókuszolajon.
Készítsük el a vajas zöldségeket: A megpucolt és karikára vágott sárgarépát, enyhén sós vízben „al dente” (tűpróbáig) főzzük. Hagyjuk kihűlni, (ennek gyorsítása érdekében, hideg vízbe is rakhatjuk).
Petrezselymet megmossuk, és apróra vágjuk, és tegyük félre.
A cukkini félbevágjuk és a magos részét kivájjuk, fél centis szeletekre vágjuk. A kaliforniai paprikát kicsumázzuk, kivágjuk fehéres ereit és kb. fél centis szeletekre vágjuk. (A leeső, maradék darabokat félretesszük, a tálaláshoz). A koktélparadicsomot, félbe vágjuk. Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat – először a cukkinit és a paprikát beletesszük, kevergetjük, majd amikor opálosra sütöttük a cukkinit, hozzáadjuk a baby kukoricát, aztán az előfőzött répát és a paradicsomot tesszük bele, és sózzuk, borsozzuk. Ekkor már csak rázogatjuk, nehogy összetörjenek a zöldségek. Az utolsó pillanatban rászórjuk a zöldségekre az apróra vágott petrezselymet, és alaposan összerázzuk, és készen is vagyunk.
Romesco mártás:
A sütőt melegítsük elő. A kenyérkockát felvágjuk (héj nélkül) egy cm-es kockákra, egy tepsibe elrendezzük és sózzuk, majd olívaolajjal meglocsoljuk, összekeverjük kézzel és a sütőben megpirítjuk, ez kb. 10-15 perc. Figyeljünk rá, mert hamar megég.
Száraz serpenyőbe, mogyorót, mandulát megpirítjuk és félre tesszük. Ha száraz chili paprikánk van, akkor előbb áztassuk egy kis vízbe, majd kimagozzuk, apróra vágjuk és a felaprított fokhagymával, kevés olívaolajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot és utána a paradicsompürét, ízesítjük sóval, borecettel és porcukorral, jól összekeverjük, összeforraljuk. Közben a mandulát vagy mogyorót hozzáadjuk és ismét összeforraljuk, majd turmixszoljuk, és tegyük hozzá a pirított kenyér kockát, de ne mindet, tegyünk félre a tálaláshoz is, illetve látjuk turmixolás közben, hogy mennyi kenyérkockát vesz fel, a lényeg, hogy ne legyen folyós a mártás és ne legyen túl sűrű sem. Ezt követően, aki szeretné átszűrheti egy szita segítségével.
Tálaláskor a sült hal és a vajas zöldségek mellé adjuk a romesco mártást a tényéra, díszítsük pirított kenyér kockával és a maradék apróra vágott kaliforniai paprikával, melyet előtte egy kis vajon megdinsztelünk. Díszíthetjük még citromkarikával is.
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza
Akkor nézzük meg, hogy a szervezetünkre, milyen jótékony hatással van a halfogyasztás/Miért együnk sok halat?
A halfogyasztás pozitív és jótékony élettani hatásai
A halak húsa laza szövetszerkezetű, könnyen emészthető, magas víztartalma miatt azonban gyorsan romló táplálék. Kedvező energia- és zsír-, valamint átlag 15-20%-os fehérjetartalma miatt – megfelelő konyhatechnológia alkalmazása mellett – a testtömeg-csökkentő étrendekbe is jól beilleszthető.
Egy 2000-ben elvégzett felmérés szerint azok az emberek között, akik hetente egyszer vagy többször ettek tengeri halat, 52%-kal kisebb volt a szívhalál előfordulása, mint a havonta egyszer fogyasztók körében.
A hal jó forrása a zsírban oldódó vitaminoknak, elsősorban az A- és D-vitaminnak. Ezek segítségével szervezetünk képes semlegesíteni a szabadgyököket (vagyis az élettani folyamatok során keletkező, illetve külső forrásból a testbe jutott, érfalat károsító, valamint rákos betegségeket előidéző anyagokat), és növelni a betegségekkel szembeni ellenálló képességet.
A vízben oldódó vitaminok közül a B1- és B2-vitamin fedezhető fel a halban, nagyobb mennyiségben, az ásványi anyagok szempontjából pedig vas-, szelén-, cink-, és jódtartalma jelentős. Mindemellett a halkonzervek – a puha, ehető halcsontoknak köszönhetően – még kalciumban is gazdagok. Forrás: mngsz.com