Sügérfilé roston sütve/vajas zöldségekkel és romesco mártással…

Tökéletes kiadós ebéd vagy vacsora, egyszerű zöldséges körítéssel…

Sügérfilé roston sütve-vajas zöldségekkel-romesco mártással11 

Igazi súlykontroll recept, mely isteni finom és egyszerű elkészíteni. Egészséges, sok vitaminnal, ha tehetjük, együnk minél több halat, hetente legalább egy alkalommal!

Sügérfilé roston sütve-vajas zöldségekkel-romesco mártással



Sügérfilé roston sütve/vajas zöldségekkel és romesco mártással


Hozzávalók:


*panko zsemlemorzsa

1 dl kókuszolaj

fehérbors

*Himalája só

2 db sügérfilé

1 db citrom

Zöldségek:

1 nagy csipet *Himalája só

1 nagy csipet ötbors durvára darált

1-2 db kisebb cukkini

½ doboz koktélparadicsom

6 db baby kukorica

1/5 csomag petrezselyemzöld

2-3 db sárgarépa

1 db Kaliforniai paprika (zöld, piros vagy sárga)

5 dkg vaj

Romesco mártás

2-3 db paradicsom – kockára vágva

2,5 dl paradicsompüré

2 nagy csipet porcukor – ízlés szerint, lehet több is

1,5 dl olíva olaj

1 csipet pirospaprika

4 cl borecet

15 dkg kenyér

1-2 gerezd fokhagyma

1 kisebb chili paprika

2,5 dkg mogyoró

2,5 dkg mandula

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni:

http://www.azsiabt.hu/

Elkészítés:

A halfilét sózzuk, borsozzuk, pici citromlével meglocsoljuk és hűtőbe tesszük. Ha elkészültünk a romesco mártással és a vajas zöldségekkel, utána a halfilét forgassuk meg panko morzsába és süssük ki kevés kókuszolajon.



Készítsük el a vajas zöldségeket: A megpucolt és karikára vágott sárgarépát, enyhén sós vízben „al dente” (tűpróbáig) főzzük. Hagyjuk kihűlni, (ennek gyorsítása érdekében, hideg vízbe is rakhatjuk).

Petrezselymet megmossuk, és apróra vágjuk, és tegyük félre.

A cukkini félbevágjuk és a magos részét kivájjuk, fél centis szeletekre vágjuk. A kaliforniai paprikát kicsumázzuk, kivágjuk fehéres ereit és kb. fél centis szeletekre vágjuk. (A leeső, maradék darabokat félretesszük, a tálaláshoz). A koktélparadicsomot, félbe vágjuk. Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat – először a cukkinit és a paprikát beletesszük, kevergetjük, majd amikor opálosra sütöttük a cukkinit, hozzáadjuk a baby kukoricát, aztán az előfőzött répát és a paradicsomot tesszük bele, és sózzuk, borsozzuk. Ekkor már csak rázogatjuk, nehogy összetörjenek a zöldségek. Az utolsó pillanatban rászórjuk a zöldségekre az apróra vágott petrezselymet, és alaposan összerázzuk, és készen is vagyunk.

Romesco mártás:

A sütőt melegítsük elő. A kenyérkockát felvágjuk (héj nélkül) egy cm-es kockákra, egy tepsibe elrendezzük és sózzuk, majd olívaolajjal meglocsoljuk, összekeverjük kézzel és a sütőben megpirítjuk, ez kb. 10-15 perc. Figyeljünk rá, mert hamar megég.

Száraz serpenyőbe, mogyorót, mandulát megpirítjuk és félre tesszük. Ha száraz chili paprikánk van, akkor előbb áztassuk egy kis vízbe, majd kimagozzuk, apróra vágjuk és a felaprított fokhagymával, kevés olívaolajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot és utána a paradicsompürét, ízesítjük sóval, borecettel és porcukorral, jól összekeverjük, összeforraljuk. Közben a mandulát vagy mogyorót hozzáadjuk és ismét összeforraljuk, majd turmixszoljuk, és tegyük hozzá a pirított kenyér kockát, de ne mindet, tegyünk félre a tálaláshoz is, illetve látjuk turmixolás közben, hogy mennyi kenyérkockát vesz fel, a lényeg, hogy ne legyen folyós a mártás és ne legyen túl sűrű sem. Ezt követően, aki szeretné átszűrheti egy szita segítségével.

Tálaláskor a sült hal és a vajas zöldségek mellé adjuk a romesco mártást a tényéra, díszítsük pirított kenyér kockával és a maradék apróra vágott kaliforniai paprikával, melyet előtte egy kis vajon megdinsztelünk. Díszíthetjük még citromkarikával is.

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:

https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!

Klarissza

 

Akkor nézzük meg, hogy a szervezetünkre, milyen jótékony hatással van a halfogyasztás/Miért együnk sok halat?

A halfogyasztás pozitív és jótékony élettani hatásai

A halak húsa laza szövetszerkezetű, könnyen emészthető, magas víztartalma miatt azonban gyorsan romló táplálék. Kedvező energia- és zsír-, valamint átlag 15-20%-os fehérjetartalma miatt – megfelelő konyhatechnológia alkalmazása mellett – a testtömeg-csökkentő étrendekbe is jól beilleszthető. 

Egy 2000-ben elvégzett felmérés szerint azok az emberek között, akik hetente egyszer vagy többször ettek tengeri halat, 52%-kal kisebb volt a szívhalál előfordulása, mint a havonta egyszer fogyasztók körében.



A hal jó forrása a zsírban oldódó vitaminoknak, elsősorban az A- és D-vitaminnak. Ezek segítségével szervezetünk képes semlegesíteni a szabadgyököket (vagyis az élettani folyamatok során keletkező, illetve külső forrásból a testbe jutott, érfalat károsító, valamint rákos betegségeket előidéző anyagokat), és növelni a betegségekkel szembeni ellenálló képességet.

A vízben oldódó vitaminok közül a B1- és B2-vitamin fedezhető fel a halban, nagyobb mennyiségben, az ásványi anyagok szempontjából pedig vas-, szelén-, cink-, és jódtartalma jelentős. Mindemellett a halkonzervek – a puha, ehető halcsontoknak köszönhetően – még kalciumban is gazdagok. Forrás: mngsz.com

Címkék:
Tovább a blogra »