Ördögi csokis angyaltorta…

A világ legegyszerűbb édességét már láttátok? Megmaradt tojásfehérjéből készült finomság… és hogyan csinálj a tökéletesből, még jobbat? Hát így… Ezzel a sütivel egy nagy baj van, úgy jár rá az ember, mint maci a mézre… 🙂 

Ha egy csokis finomságra vágysz, ebben nem fogsz csalódni! Mit is mondhatnék, könnyű és finom, és tényleg egyszerű elkészíteni…

Ezt a tortát ritkán készítem, mert mindig összegyűjtöm a tojásfehérjét… 🙂 De persze nem gond, ha nincs félre tett tojásfehérje, akkor egész tojást használjunk, a megmaradt tojássárgájából pedig vacsira, vagy másnap reggelire még tojás hozzáadásával, finom rántottát lehet készíteni, de akár házi majonézt is készíthetünk a sárgájából… 🙂

Csokis angyaltorta

Hozzávalók:

10 dkg Bio tönkölybúza fehér liszt

5 dkg keserű Holland kakaópor

1,5 kk sütőpor

12 dkg porcukor

12 db közepes tojás fehérje – a tojásnak szobahőmérsékletűnek kell lennie

1 kk vanília aroma

1 csipet Himalája só

1 ek cukor

1 kk borkő – (ha nincs otthon, akkor 1 ek citrom leve)

5 dkg 70%-os étcsokoládé



Elkészítés:

Szobahőmérsékletű tojásokkal dolgozzunk, ezért ha hűtőből vettük ki, hagyjuk egy órát melegedni.

Közben, melegítsük elő a sütőt. A csokoládét reszeljük le.

A hozzávalókat mérjük ki. A lisztet, sütőport, kakaóport és a porcukrot szitáljuk egy tálba és tegyük félre.



A tojásokat válasszuk ketté, és a fehérjét egy csipet sóval verjük fel, majd közben adjunk hozzá az egy kk borkőt és egy evőkanál cukrot és a vanília aromát, majd verjük kemény habbá.



Ha elkészültünk, akkor a felvert tojáshabhoz, adjuk hozzá fokozatosan, kanalanként a kakaós-porcukros-lisztes keveréket, óvatosan keverjük össze, egy fakanál segítségével, majd a reszelt csokoládét is.



Majd egy kisebb tepsit, vagy tortaformát vajazzunk és lisztezzünk ki, vagy sütőpapírral béleljük ki és öntsük bele a tészta masszánkat.

180 fokos sütőben 30 percig süssük. Nekem 25 perc kellett a gázsütőmön. Mindenképpen 20 percnél tűpróbát csináljunk.



Ha kihűlt a csokoládés angyal tortánk, akkor porcukorral meghintve kínáljuk. De akár baracklekvárt vagy előre lecukrozott bogyós gyümölcsöt is adhatunk hozzá és tejszínhabot, vagy görög joghurt/mascarpone/cukor/tejszín keveréke is kiváló kísérő lehet, az ördögi angyaltortánknak…  Én magába majszoltam, egy kis házi sárgabaracklekvárral, isteni finom… 🙂

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:

https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!

Klarissza

 

Még egy-két tipp, és hogy honnan is ered az Angyalok tortája? Megtudhatod lentebb… 🙂 

A tojásfehérje jól fagyasztható, ha megmarad ne dobjuk ki, tegyük egy műanyag fedeles dobozba és be a mélyhűtőbe, kb. 10 hónapig tartható el. Aztán a normál hűtőtérben felengedtetve simán felverhető, és ugyanúgy használható, mint a friss. Egy átlagos tojásfehérje tömege 3-3,5 dkg tömegű. Kiváló sütemények, habcsók, macaron stb… készítéséhez is.

És honnan ered az Angyalok tortája?

A 19. századból 1870. körül készítették el először Amerikában. Eredetileg lyukas közepű tortaformában sütötték, (hasonló, mint a kuglófforma, csak sima az oldala).

Forrás: Wikipedia

Viszont bármilyen tortaforma, vagy tepsi is megteszi, ha egy finom sütire vágyunk.

Ha érdekel a borkősav leírása, itt találod:

http://tudatosvasarlo.hu/eszam/e-334-bork-sav

 

Címkék:
Tovább a blogra »