Az igazi mexikói konyha nagyon egészséges.
Rengeteg friss, sokszínű zöldséget használnak az ételeik elkészítéséhez, gazdag fűszerezés jellemzi, így azok vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok, viszont alacsony a zsír- és a kalóriatartalmuk. 🙂
Ha kukorica lepénykenyérből készítesz, szendvicset garantáltan nem marad éhen senki, sőt a diétás étrendbe is beilleszthető… 🙂 Csak összekevered, átgyúrod egy kicsit, és megsütöd, ennyi az egész! Kezdőknek is ajánlom.
Kukoricás-lime lepénykenyér gluténmentes recept
Hozzávalók:
2 db cső csemege kukorica
1½ lime leve
kb. ugyanannyi langyos víz, mint a lime leve
3 cup *Mexikói Masa Harina kukoricaliszt itt
1 kk *Himalája só
2 ek görög joghurt
1 ek extra szűz olívaolaj
ha szükséges akkor még langyos víz
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://www.azsiabt.hu/
Mértékegységekkel kapcsolatos infót, itt találsz:
https://mediterran.cafeblog.hu/2016/07/31/merleg-nelkul-jo-ha-tudjuk/
Kukoricás-lime lepénykenyér recept
elkészítése:
A csemege kukoricát főzzük meg, kb. 35 perc a főzési idő. Ha elkészült, akkor csöpögtessük le, én a gáztűzhely platniját pirítottam meg. De jó erre egy grillsütő is.
Majd, egy nagyobb tálba tegyünk egy kisebb tálat lefordítva és tegyük rá a kukoricát és vágjuk le egy éles késsel a kukoricaszemeket. Így nem szóródnak szét a szemek, hanem egyenesen a nagyobb tálba potyognak.
Ha elkészültünk, akkor tegyük a kukoricaszemeket egy turmixba, nyomjuk hozzá a lime levét, és ugyanannyi vizet. Jól keverjük el.
Egy tálba mérjük ki a kukoricalisztet, adjuk hozzá a kukoricás-lime-os turmixot, sót, és görög joghurtot, és jól keverjük össze, ha szükséges, akkor még langyos vízzel hígítsuk, hogy összeálljon a tészta.
Ezután tegyük ki egy deszkára és gyúrjuk jól át a tésztát. Majd vágjuk az egész tésztát 8 félé, göngörgessünk belőle golyókat és lefedve hagyjuk kb. minimum 10 percig pihenni.
Lisztezett deszkán, gyúrjuk át egy kicsit a tészta golyókat, majd egy sodrófa segítségével nyújtsuk ki kör alakúra, ha nem sikerül, nem gond, akkor egy kisebb körformával, vagy tányér, vagy nagyobb bögrét tegyünk rá, és vágjuk körbe, a leeső tészta darabokat tegyük félre és a végén összegyúrjuk és készítünk belőle még egy taco- kukorica lepénykenyeret.
Viszont találtam egy oldalt: itt, ahol tortilla prést lehet kapni, aki szeretne ilyen kütyüt, itt nézheti meg:
Majd egyenként süssük ki egy száraz teflon serpenyőbe. Ez a finom kukoricás gluténmentes lepénykenyér helyettesíti a mindennapi kenyerünket is. Ha elkészültek bármilyen feltéttel tálalható, sült hús, saláta, avokádó, joghurt, reszelt sajt, quacamole (avokádóból készített krém), tehát csak a képzelet szab határt, mivel esszük, mivel töltjük. 🙂
*Tipp: ha nincs szezonja a kukoricának, akkor mirelitet is használhatunk, vagy kukorica konzervet lecsepegtetve és azt pirítsuk meg grillen vagy serpenyőbe.
Vagy aki, nem szereti a sült kukoricát, az csak a megfőtt kukoricaszemeket turmixszolja le.
Csak kukoricaliszt, víz, só, joghurt/vagy kukoricaliszt, só, víz keverékéből is készíthetünk szuper gluténmentes tacos-lepénykenyeret.
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza
Még egy-két tipp és egy kis infó a masa harina kukoricalisztről:
A masa harina szárított kukoricaszemekből készül. A szemeket oltott meszes oldatban áztatják, a héja leválik különböző vitaminok, fehérjék szabadulnak fel. Ezután szárítják és őrlik.
Míg a sima őrölt kukorica nem képes vizet felvenni és tésztát alkotni, addig a masa harina kukoricaliszt igen. Tehát ne próbálkozzunk kukorica lepénykenyeret, taco, tortillát készíteni a boltban kapható sima kukoricalisztből (melyből általában: búzaliszttel kevert kukoricakenyeret, polentát, puliszka stb. lehet készíteni) mert úgysem fog sikerülni. Viszont ha valaki nem gluténérzékeny, és a sima kukoricalisztet kever búzaliszttel, akkor így is tud lepénykenyeret készíteni.
Az elkészült tortilla süthetjük még fémlapon is, vagy szabadtűzön. Tűzhelye és tüze és vaslapja, meg palacsintasütője válogatja, de akkor jó a hőfok, ha a tortilla ráhelyezéskor sistergő hangot ad, ki pitaszerűen felfúvódik. Megfelelő hőfoknál mindkét oldalt kb. 30 másodpercig kell sütni, egy palacsintasütő lapáttal, vagy csipesszel szoktam megfordítani.
Mivel a tésztagolyók könnyen kiszáradnak, amikor pihentetem, akkor fóliába betekerem őket, és mindig annyit sütők ki, amit éppen megeszünk. A többit be szoktam rakni a hűtőbe, és mielőtt sütném, kiveszem és szobahőmérsékletűre hagyom melegedni és utána sütőm.
Ha többet sütöttünk ki, mint amit megeszünk, akkor a megsült tortillákat konyharuhába fogyasztásig, vagy egy tányérral lefedve szoktam tárolni, akár nejlonzacskóba is rakhatjuk, ha kihűltek. A kész tortilla fagyasztható, hónapokig eláll, tehát készíthetünk nagyobb mennyiséget.
Ha a tésztát kis háromszög alakúra vágod, és frituba kisütöd, már is kész a tortilla chips.
Taco esetében a tésztát kagyló alakúra formázzák, hajtják és egy taco állványba teszik és úgy sütik ki frituba pár perc alatt ropogósra a tésztát. Itt láthatod a taco sütő állványt.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: