Házias töltött káposzta füstölt hússal, kell ennél jobb? Szerintem, nincs olyan család aki ne készítette volna el, legalább egyszer az életében a töltött káposztát, ilyen, vagy olyan módon. 🙂
Egy pikáns, szaftos étel, ami teljesen elcsábít. 🙂 Nyári töltött káposzta, édes káposztából, ahogyan én készítem, nélkülözhetetlen magyar finomság, kezdők is bátran elkészíthetik, nem egy ördöngösség. Kissé időigényes, de annál finomabb. 🙂 Bár én kenyérrel szeretem, gluténmentesen itt, de lehet anélkül is enni.
Nyári paradicsomos töltött káposzta pikáns ízekkel recept
Hozzávalók:
Káposzta:
2 db közepes édes káposzta
Káposzta főzéshez fűszerek:
20 szem egész *ötbors fűszer
1 ek *Himalája só
egy csipet kakukkfű
1 vöröshagyma – egészben
2 db babérlevél
Töltelék:
1 kg darált hús – (sertés, pulyka, csirke, marha vagy sertés-marha vegyesen – ki, amit szeret)
200 g kolozsvári szalonna – apró kockára vágva
2 db vöröshagyma
3 db zöldhagyma
3 gerezd fokhagyma
200 g Jázmin rizs
3 tojás
Töltelék fűszerei:
1 kk *Himalája só
2 kk őrölt *ötbors fűszer
1 kk majoránna
1 kk borsikafű
1 kk tárkony
½ csokor petrezselyem – apróra vágva
1 csokor kapor
2-3 db babérlevél
6 ek paradicsomlé – Happy-Frucht paradicsompüré
½ kk cayenne bors
½ kk őrölt kömény
1 csipet chili pehely
Rétegezéshez:
400 g füstölt hús – apró kockára vagy csíkokra vágva
2 db paradicsom
2 db paprika
1 doboz (500 g) Happy-Frucht paradicsompüré
Kókuszzsír
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://www.azsiabt.hu/
Paradicsomos töltött káposzta recept
elkészítése:
Egy fazékba tegyünk vizet és a fenti hozzávalóknál: a káposztánál lévő fűszereket, hagymát, és forraljuk fel.
Amíg felforr a víz a káposztának, állítsuk össze a tölteléket:
Egy tálba tegyük bele a darált húst. Az apróra kockázott kolozsvári szalonnát kisütjük, kiszedjük a zsiradékból és a húsra tesszük.
A zsiradékban üvegesre dinszteljük egy kicsit a hagymát, zöldhagymát, majd a végén rádobjuk a reszelt fokhagymát és még pár percig dinszteljük, vagyis üvegesre pároljuk, majd hagyjuk egy kicsit hűlni, és ez is mehet a húsra, majd a nyers rizst és a tojást is hozzáadjuk.
Ezt követően a fenti hozzávalóknál szereplő: töltelék fűszereivel ízesítsük a darált húst, és jól keverjük össze a kezünkkel, majd tegyük a hűtőbe.
Majd térjünk vissza a káposztánkhoz, az időközben felforrt fűszeres vízbe tegyük bele a káposztát. Majd ahogy a levelek kezdenek leválni róla, óvatosan vegyük ki egy konyhai csipesszel, és tegyük egy tálcára. Majd, ha minden káposzta levél elkészült, és kivettük, egy kicsit hűlt is, akkor a középen lévő vastag erezetét vágjuk le/vékonyítsuk el jól, egy éles konyhai késsel, így könnyebb tölteni.
Majd vegyük elő a hűtőből a húsos tölteléket és töltsük bele a káposzta levelekbe és tekerjük fel. Elkezdjük tekerni, majd a két oldalát behajtjuk és tovább tekerjük a végéig és készen is van. A kimaradt káposztaleveleket vágjuk apró csíkokra. Majd kezdjük meg a rétegezést egy fazékba vagy nagyobb edénybe az alábbi módon.
Töltött káposzta rétegezése: az edény falát, kizsírozzuk kókuszzsírral. Majd beleszórjuk az aljára az apróra vágott káposzta felét, rátesszük a kockára vagy csíkokra vágott füstölt húst, a karikára vágott paradicsom és paprika felét, majd rá a káposzta töltelékeket, és így tovább újból amíg el nem fogy az alapanyag. A tetejére apróra vágott káposzta kerül, és ráöntjük a doboz paradicsompürét. Majd felöntjük annyi vízzel, hogy épp hogy ellepje, majd a tetejét megszórjuk 1 kk pirospaprikával, apróra vágott kaporral. Fedővel lefedjük és forrástól számítva kb. másfél óra alatt készre főzzük. Amikor felforrt a káposztánk, akkor tartalékra vesszük a hőt.
Tálaláskor tejföllel vagy görög joghurttal, és aki szereti, kenyérrel kínáljuk.
És ha nem fogy el a töltött káposzta, csak örülhetünk, mert igaz a mondás, hogy minél többször melegítjük, annál finomabb… 🙂 Sőt le is lehet fagyasztani…
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza