Kínai édes-savanyú-csípős csirke/rizzsel és kesudióval
Hozzávalók: 2 adaghoz
kb. 30 dkg csirkecombfilé vagy csirkemellfilé – vékony csíkokra vágva
egy nagy csipet *Himalája só
egy nagy csipet fehér bors
1 kk *tápióka liszt vagy kukoricakeményítő
½ ek kókuszsír
egy nagy csipet *chili pehely
egy csipet *szecsuani bors egész
1 ek *rizsecet
Öntet:
200 ml csirke alaplé
1 ek ketchup
1 ek *rizsecet
2 kk *édes-chili szósz
½ ek *világos szójaszósz
2 kk *tápióka liszt vagy kukoricakeményítő
További hozzávalók:
1 szál vastagabb zöldhagyma
1 db nagy paprika vagy Kaliforniai színes paprika – ami van otthon
egy maréknyi kesudió
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://www.azsiabt.hu/
Elkészítés:
Készítsünk elő, minden hozzávalót, az alábbiak szerint:
A csirke húst előzőleg már vékonyka csíkokra vágtam és most elővarázsoltam a hűtőből… 🙂 Szóval, sózzuk, borsozzuk. Majd ezt követően, szórjuk meg egy kávéskanál tápióka liszttel, és forgassuk jól össze. Tegyük félre.
Keverjük össze a fenti öntet hozzávalóit.
*Tipp: Ha csirke alaplé nincs a hűtőben, akkor 1 db leveskockából készítsük el az alaplét…
Ezt követően, a zöldhagymát vágjunk ketté, és karikára, zölddel együtt. A paprikát, vagy kaliforniai paprikát vágjuk kis kockákra.
Majd, egy maréknyi kesudiót egy száraz serpenyőbe pirítsunk meg. Öntsük egy tálkába és tegyük ezt is félre.
Egy wokba vagy serpenyőbe hevítsük fel a kókuszzsírt, és dobjuk bele a szecsuani borst, majd a chili pelyhet és egy picit pirítsuk, hogy ki adja az aromáit a fűszerek, de vigyázzunk, mert hamar megég, csak tényleg egy pár pillanat az egész.
Hozzáadjuk a csirkehúst és megpirítjuk, közben adjuk hozzá 1 ek rizsecetet. Majd ha megpirult és megpuhult a húst, akkor adjuk hozzá az öntetet. Főzzük össze, pár perc, majd a paprikát, és a zöldhagymát, keverjük össze még egy perc és készen is vagyunk.
Közben, melegítsük meg a hétvégéről maradt rizst a mikróban, tegyük rá a kínai édes-savanyú-csípős csirkét, szórjuk meg zöldhagymával, és durvára vágott pirított kesudióval.
*Megjegyzés: ha nagyobb adagot készítünk, emeljük a fűszerek és hozzávalók arányát.
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza