Egy egyszerű igazi magyar specialitás, és nincs az a mennyiség, ami el ne fogyna belőle!
A töltött paprika ilyen, hidegen is, melegen is nagyszerű fogás. 🙂
A töltött paprika a nyár, a gyerekkor és az otthon. Meghatározó és emlékekkel zsúfolt étel, igaz gyermekkoromban, a paprikát, mint minden gyerek utálta, ezért a gyerekeknek kiváltságképpen, mindig húsgombóc is készült, és az édes paradicsomos húsgombóc hát az fenséges finomság volt otthon is és a menzán is imádtuk, faltuk elég rendesen, hamar üres lett a tányér, még ki is nyaltuk. 🙂
Hát igen, a gyerekkor elmúlt, de az igazi jó dolgok megmaradtak, ilyen a töltött paprika rajongásom is, imádom, persze azóta a paprikát is megeszem. 🙂 de a húsos gombóc minden formáját szeretem, azóta is.
A friss, húsos paprikába töltött fűszeres hús, na az-az igazi számomra. 🙂 Nekem is van egy variációm a töltött paprikára, tovább gondoltam anyukám és nagyim töltött paprikáját, én így készítem, érdemes kipróbálni, kezdők is bátran elkészíthetik, nem egy ördöngösség, arról nem is beszélve, hogy isteni finom. 🙂
Töltött paprika és húsgombócok, paradicsommártással gluténmetnes recept
Hozzávalók:
6 db nagy paprika
Töltelék:
½ kg darált hús (lehet pulyka, csirke, sertés is)
100 g kolozsvári szalonna vagy bacon – apró kockára vágva
1 db közepes vöröshagyma
1 db zöldhagyma
2 gerezd fokhagyma
100 g *Jázmin rizs
1 nagy tojás
Töltelék fűszerei:
1 kk *Himalája só
1 kk őrölt *édes-erős steak bors vagy *ötbors fűszer
½ kk *majoránna
½ kk *borsikafű
½ kk *tárkony
½ csokor petrezselyem – apróra vágva
½ kk szárított kapor vagy friss negyed csokor kapor
2 ek kethcup
1 mk *cayenne bors
1 mk őrölt *kömény
1 csipet *chili pehely
Rétegezéshez:
1-2 db spanyol zellerszár – felvágva
1 db zöldhagyma
2 db paradicsom vagy 5 szem koktélparadicsom
2 doboz (500 g) Happy-Frucht paradicsompüré – ez enyhe paradicsompüré, nagyon szeretem. 🙂
5-6 dl víz
1 kk Toscana fűszerkeverék
1 db marhahúsleveskocka gluténmentesen itt
Sűrítéshez:
2 ek tápióka liszt
porcukor – ízlés szerint
Köret:
1 kg sós főtt krumpli
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://www.azsiabt.hu/
Töltött paprika és húsgombócok, paradicsommártással
elkészítése:
Egy tálba tegyük bele a darált húst. Az apróra kockázott kolozsvári szalonnát kisütjük, kiszedjük a zsiradékból és a húsra tesszük.
A zsiradékban üvegesre dinszteljük egy kicsit a hagymát, zöldhagymát, majd a végén rádobjuk a reszelt fokhagymát és még pár percig dinszteljük, vagyis üvegesre pároljuk, majd hagyjuk egy kicsit hűlni, és ez is mehet a húsra, majd a nyers rizst és a tojást is hozzáadjuk.
Ezt követően a fenti hozzávalóknál szereplő: töltelék fűszereivel ízesítsük a darált húst, és jól keverjük össze a kezünkkel, majd tegyük a hűtőbe 15 percre.
A paprikákat mossuk meg, és csumázzuk ki, oly módon, hogy a csumát benyomjuk a paprika belsejébe és visszafelé, már ki is húzhatjuk a magos paprika csumát.
Ha elkészültünk, akkor vegyük elő a hűtőből a húsos tölteléket és töltsük bele a paprika belsejébe, lazán, ne túl szorosan, hogy legyen hely a tölteléknek tágulnia. Majd rétegezzük egy edénybe a húsos töltött paprikákat.
Amikor végeztünk, a maradt húsos töltelékből, gombócokat formáljunk és tegyük a lábosba a töltött paprikák tetejére, majd öntsük fel a hozzávalóknál szereplő paradicsompürével, vízzel, majd dobjuk bele a félbe vágott spanyol zeller szárat, a félbe vágott paradicsomot melléje, és a félbe vágott zöldhagymát.
Ha mindennel elkészültünk, tegyük fel főzni, egy fedővel lefedve, forrástól számított kb. 20-25 percen belül elkészül az isteni finom ízes töltött paprikánk. Megjegyzés: kevergetni nem szabad, csak rázogatni a lábost, mert összetörik a húsgombóc.
Ha megfőtt a töltött paprika, akkor óvatosan szedjük ki a paprikákat, a húsos gombócokat. Majd szűrjük át a paradicsomos szószt, és egy kis vízbe keverjünk el a fenti mennyiségű tápióka lisztet és adjuk hozzá a paradicsommártáshoz. Forraljuk össze, és közben ízlésünknek megfelelően, porcukorral édesíthetjük.
Ha ezzel is megvolnánk, tegyük vissza a paradicsomszószra a töltött paprikákat, gombócokat. Tálalásig lefedve tartsuk melegen.
Aki szeretne, főzhet mellé krumplit, mi magában szoktuk enni. Gyerekeknek a paradicsommártást a húsos gombóccal tálaljuk, nekik egy kicsit jobban kell édesíteni a paradicsommártást. És ha sok a gyerek a családban, vagy nem szeretjük a paprikát, akkor csak két paprikát töltsünk meg, az íze belefő a mártásban, a többi legyen húsgombóc, tálalásnál meg leszedhetjük a paprikát a húsgombócról, nem kötelező megenni. 🙂
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: