Gyermekkorom kedvence: Töltött paprika és húsgombócok paradicsommártással

Egy egyszerű igazi magyar specialitás, és nincs az a mennyiség, ami el ne fogyna belőle!

A töltött paprika ilyen, hidegen is, melegen is nagyszerű fogás. 🙂

A töltött paprika a nyár, a gyerekkor és az otthon. Meghatározó és emlékekkel zsúfolt étel, igaz gyermekkoromban, a paprikát, mint minden gyerek utálta, ezért a gyerekeknek kiváltságképpen, mindig húsgombóc is készült, és az édes paradicsomos húsgombóc hát az fenséges finomság volt otthon is és a menzán is imádtuk, faltuk elég rendesen, hamar üres lett a tányér, még ki is nyaltuk. 🙂

Hát igen, a gyerekkor elmúlt, de az igazi jó dolgok megmaradtak, ilyen a töltött paprika rajongásom is, imádom, persze azóta a paprikát is megeszem. 🙂 de a húsos gombóc minden formáját szeretem, azóta is.

A friss, húsos paprikába töltött fűszeres hús, na az-az igazi számomra. 🙂  Nekem is van egy variációm a töltött paprikára, tovább gondoltam anyukám és nagyim töltött paprikáját, én így készítem, érdemes kipróbálni, kezdők is bátran elkészíthetik, nem egy ördöngösség, arról nem is beszélve, hogy isteni finom. 🙂

Töltött paprika és húsgombócok, paradicsommártással gluténmetnes recept

Hozzávalók:


6 db nagy paprika

Töltelék:


½ kg darált hús (lehet pulyka, csirke, sertés is)

100 g kolozsvári szalonna vagy bacon – apró kockára vágva

1 db közepes vöröshagyma

1 db zöldhagyma

2 gerezd fokhagyma

100 g *Jázmin rizs

1 nagy tojás

Töltelék fűszerei:

1 kk *Himalája só

1 kk őrölt *édes-erős steak bors vagy *ötbors fűszer

½ kk *majoránna

½ kk *borsikafű

½ kk *tárkony

½  csokor petrezselyem – apróra vágva

 ½ kk szárított kapor vagy friss negyed csokor kapor

2 ek kethcup

1 mk *cayenne bors

1 mk őrölt *kömény

1 csipet *chili pehely

Rétegezéshez:

1-2 db spanyol zellerszár – felvágva

1 db zöldhagyma

2 db paradicsom vagy 5 szem koktélparadicsom

2 doboz (500 g) Happy-Frucht paradicsompüré – ez enyhe paradicsompüré, nagyon szeretem. 🙂

5-6 dl víz

1 kk Toscana fűszerkeverék

1 db marhahúsleveskocka gluténmentesen itt

Sűrítéshez:

2 ek tápióka liszt

porcukor – ízlés szerint

Köret:

1 kg sós főtt krumpli

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:

http://www.azsiabt.hu/

Töltött paprika és húsgombócok, paradicsommártással

elkészítése:


Egy tálba tegyük bele a darált húst. Az apróra kockázott kolozsvári szalonnát kisütjük, kiszedjük a zsiradékból és a húsra tesszük.

A zsiradékban üvegesre dinszteljük egy kicsit a hagymát, zöldhagymát, majd a végén rádobjuk a reszelt fokhagymát és még pár percig dinszteljük, vagyis üvegesre pároljuk, majd hagyjuk egy kicsit hűlni, és ez is mehet a húsra, majd a nyers rizst és a tojást is hozzáadjuk.

Ezt követően a fenti hozzávalóknál szereplő: töltelék fűszereivel ízesítsük a darált húst, és jól keverjük össze a kezünkkel, majd tegyük a hűtőbe 15 percre.

A paprikákat mossuk meg, és csumázzuk ki, oly módon, hogy a csumát benyomjuk a paprika belsejébe és visszafelé, már ki is húzhatjuk a magos paprika csumát.

Ha elkészültünk, akkor vegyük elő a hűtőből a húsos tölteléket és töltsük bele a paprika belsejébe, lazán, ne túl szorosan, hogy legyen hely a tölteléknek tágulnia. Majd rétegezzük egy edénybe a húsos töltött paprikákat.

Amikor végeztünk, a maradt húsos töltelékből, gombócokat formáljunk és tegyük a lábosba a töltött paprikák tetejére, majd öntsük fel a hozzávalóknál szereplő paradicsompürével, vízzel, majd dobjuk bele a félbe vágott spanyol zeller szárat, a félbe vágott paradicsomot melléje, és a félbe vágott zöldhagymát.

Ha mindennel elkészültünk, tegyük fel főzni, egy fedővel lefedve, forrástól számított kb. 20-25 percen belül elkészül az isteni finom ízes töltött paprikánk. Megjegyzés: kevergetni nem szabad, csak rázogatni a lábost, mert összetörik a húsgombóc.



Ha megfőtt a töltött paprika, akkor óvatosan szedjük ki a paprikákat, a húsos gombócokat. Majd szűrjük át a paradicsomos szószt, és egy kis vízbe keverjünk el a fenti mennyiségű tápióka lisztet és adjuk hozzá a paradicsommártáshoz. Forraljuk össze, és közben ízlésünknek megfelelően, porcukorral édesíthetjük.

Ha ezzel is megvolnánk, tegyük vissza a paradicsomszószra a töltött paprikákat, gombócokat. Tálalásig lefedve tartsuk melegen.

Aki szeretne, főzhet mellé krumplit, mi magában szoktuk enni. Gyerekeknek a paradicsommártást a húsos gombóccal tálaljuk, nekik egy kicsit jobban kell édesíteni a paradicsommártást. És ha sok a gyerek a családban, vagy nem szeretjük a paprikát, akkor csak két paprikát töltsünk meg, az íze belefő a mártásban, a többi legyen húsgombóc, tálalásnál meg leszedhetjük a paprikát a húsgombócról, nem kötelező megenni. 🙂

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:

https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!

Klarissza

 

 

Címkék: ,
Tovább a blogra »