Mediterrán ételek és egyéb finomságok...

Whoopie pie sütiszendvics/karamellás mascarpone krémmel töltve…

Apró csokoládés sütemény, mályvacukorral a közepén, mely, ahogy az amerikaiakat, így minket is elvarázsolt, hiszen az egyszerűsége és gyorsasága ugyan olyan jó, mintha muffint készítenénk… 🙂

 Whoopie pie sütiszendvics-karamellás mascarpone krémmel töltve13

De nézzük is mi is az a whoopie pie? Egy amerikai, Amis eredetű sütemény, tulajdonképpen sütiszendvics, amit az Amish asszonyok készítettek útravalóként a farmereknek. A legenda szerint innen ered a neve is, mert amikor a férfiak ebédidőben kinyitották az ételes dobozt és meglátták benne a süteményt, örömükben felkiáltottak, hogy “whoopie!”, ami talán leginkább a magyar juhéjj, jippijájé megfelelője. A whoopie pie nem más, mint két puha – többnyire kakaós/csokis – süti réteg krémmel összeragasztva, ami – hasonlóan a muffinhoz – számtalan módon variálható… 🙂

 Whoopie pie sütiszendvics-karamellás mascarpone krémmel töltve9

Gyerekeknek tízóraira, uzsonnára töltetlenül is kiváló finomság az uzsis dobozba, sőt a felnőttek is elcsábulnak egy ilyen finomság láttán, és akár karácsonyra, szilveszterre is majd elkészíthető, már csak pár hónap, és is itt vannak az ünnepek, viszont egy gyors és egyszerű whoopie pie sütiszendvics bármikor bevethető… 🙂

 Whoopie pie sütiszendvics-karamellás mascarpone krémmel töltve

Whoopie pie sütiszendvics/karamellás mascarpone krémmel töltve
Hozzávalók:
csésze=CUP
Tésztához: száraz hozzávalók:
2 csésze (500 ml) Bio tönkölybúza fehérliszt
½ csésze (125 ml) cukrozatlan kakaópor
1 csipet Himalája só
1 kk szódabikarbóna
Nedves hozzávalók:
1 csésze (250 ml) kókuszcukor
130 g szobahőmérsékletű vaj
1 közepes tojás
1 kk vanília-kivonat
300 g natúr joghurt
Karamellás puding:
1 zacskó vaníliás pudingpor – főzős
400 ml tej
3 ek kókuszcukor – (ettől lesz enyhén karamellás ízű, így nem lesz émelyitő íze a sütinek)
3 ek mascarpone

Whoopie pie sütiszendvics-karamellás mascarpone krémmel töltve15

Elkészítés:
Egy tálba kimérjük a száraz hozzávalókat, a lisztet, a kakaóport, a szódabikarbónát, sót. Egy másik tálba a vajat habosra keverjük egy robotgép segítségével, a cukorral, majd hozzáadjuk az egész tojást, a vanília kivonatot. Felváltva hozzáadjuk a száraz összetevőket, és a joghurtot, és összekeverjük.

Whoopie pie sütiszendvics-karamellás mascarpone krémmel töltve12

Sütő papírral bélelt tepsire evőkanállal vagy fagylaltkiszedő kanállal, vagy tehetjük habzsákba is, kis halmokat teszünk egymástól nagy távolságra, mert sütés közben szét fog terülni.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt megsülnek a whoopie korongok.

Whoopie pie sütiszendvics-karamellás mascarpone krémmel töltve3 
Amíg sül a whoopie sütiszendvicsünk, addig készítsük el a karamellás pudingot:

A vaníliás pudingot tegyük egy kisebb lábasba és keverjük el egy kis tejjel, majd ha jól elkevertük, akkor öntsük hozzá a többi tejet. Majd főzzük sűrűre a pudingot. Ha elkészült, akkor a fenti mennyiségű kókuszcukorral ízesítsük, és hagyjuk kihűlni.

Amikor már langyos, akkor adjuk hozzá a szobahőmérsékletű mascarpone krémet, és jól keverjük el.

Whoopie pie sütiszendvics-karamellás mascarpone krémmel töltve5

Ha elkészült a whoopie sütink, akkor hagyjuk kihűlni, majd ezzel a karamellás pudingos krémmel kenjük meg az egyik süti korongot, és tegyük rá a másik whoopie sütit. Előre is elkészíthető finomság, én a hűtőbe tettem, nagyon finom hidegen is… 🙂

Whoopie pie sütiszendvics-karamellás mascarpone krémmel töltve6

 Aki mályvacukorral szeretné elkészíteni, annak pedig itt a receptje, nekem ez nagyon édes, így az én választásom most, a karamell pudingra esett… 🙂 Persze ez is finom, sőt még le is lehet fagyasztani, ezt a jeges mályvacukros whoopie finomságot, nyáron a nagy melegben igazán jól esik kínálni a vendégeinknek… 🙂

Whoopie pie sütiszendvics-karamellás mascarpone krémmel töltve8
A mályvacukor krémmel
Hozzávalók:
1 csésze (180 g) kristálycukor
1 kk vanília-kivonat
1 csipet Himalája só
2 tojásfehérje
2/3 csésze (80 g) porcukor
1/4 csésze (60 ml) vizet

Whoopie pie sütiszendvics-karamellás mascarpone krémmel töltve17
Elkészítése:
A vizet egy kis fazékban felforraljuk, a mályvacukor krémhez a hozzávalókat egy fém keverőtálban összekeverjük, majd ráhelyezzük, a keverőtálat a fazékra és gépi habverővel addig verjük a gőz felett, amíg teljesen kifehéredik, és sűrű, kemény hab lesz belőle. És ezzel megtöltjük a sütiszendvicsünket.

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!