Whoopie pie sütiszendvics/karamellás mascarpone krémmel töltve…

Apró csokoládés sütemény, mályvacukorral a közepén, mely, ahogy az amerikaiakat, így minket is elvarázsolt, hiszen az egyszerűsége és gyorsasága ugyan olyan jó, mintha muffint készítenénk… 🙂

 

De nézzük is mi is az a whoopie pie? Egy amerikai, Amis eredetű sütemény, tulajdonképpen sütiszendvics, amit az Amish asszonyok készítettek útravalóként a farmereknek. A legenda szerint innen ered a neve is, mert amikor a férfiak ebédidőben kinyitották az ételes dobozt és meglátták benne a süteményt, örömükben felkiáltottak, hogy “whoopie!”, ami talán leginkább a magyar juhéjj, jippijájé megfelelője. A whoopie pie nem más, mint két puha – többnyire kakaós/csokis – süti réteg krémmel összeragasztva, ami – hasonlóan a muffinhoz – számtalan módon variálható… 🙂

 

Gyerekeknek tízóraira, uzsonnára töltetlenül is kiváló finomság az uzsis dobozba, sőt a felnőttek is elcsábulnak egy ilyen finomság láttán, és akár karácsonyra, szilveszterre is majd elkészíthető, már csak pár hónap, és is itt vannak az ünnepek, viszont egy gyors és egyszerű whoopie pie sütiszendvics bármikor bevethető… 🙂

 

Whoopie pie sütiszendvics/karamellás mascarpone krémmel töltve

Hozzávalók:
csésze=CUP

Tésztához: száraz hozzávalók:

2 csésze (500 ml) Bio tönkölybúza fehérliszt

½ csésze (125 ml) cukrozatlan kakaópor

1 csipet Himalája só

1 kk szódabikarbóna

Nedves hozzávalók:

1 csésze (250 ml) kókuszcukor

130 g szobahőmérsékletű vaj

1 közepes tojás

1 kk vanília-kivonat

300 g natúr joghurt

Karamellás puding:

1 zacskó vaníliás pudingpor – főzős

400 ml tej

3 ek kókuszcukor – (ettől lesz enyhén karamellás ízű, így nem lesz émelyitő íze a sütinek)

3 ek mascarpone

Elkészítés:

Egy tálba kimérjük a száraz hozzávalókat, a lisztet, a kakaóport, a szódabikarbónát, sót. Egy másik tálba a vajat habosra keverjük egy robotgép segítségével, a cukorral, majd hozzáadjuk az egész tojást, a vanília kivonatot. Felváltva hozzáadjuk a száraz összetevőket, és a joghurtot, és összekeverjük.

Sütő papírral bélelt tepsire evőkanállal vagy fagylaltkiszedő kanállal, vagy tehetjük habzsákba is, kis halmokat teszünk egymástól nagy távolságra, mert sütés közben szét fog terülni.

180 fokra előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt megsülnek a whoopie korongok.

 

Amíg sül a whoopie sütiszendvicsünk, addig készítsük el a karamellás pudingot:

A vaníliás pudingot tegyük egy kisebb lábasba és keverjük el egy kis tejjel, majd ha jól elkevertük, akkor öntsük hozzá a többi tejet. Majd főzzük sűrűre a pudingot. Ha elkészült, akkor a fenti mennyiségű kókuszcukorral ízesítsük, és hagyjuk kihűlni.

Amikor már langyos, akkor adjuk hozzá a szobahőmérsékletű mascarpone krémet, és jól keverjük el.

Ha elkészült a whoopie sütink, akkor hagyjuk kihűlni, majd ezzel a karamellás pudingos krémmel kenjük meg az egyik süti korongot, és tegyük rá a másik whoopie sütit. Előre is elkészíthető finomság, én a hűtőbe tettem, nagyon finom hidegen is… 🙂

 Aki mályvacukorral szeretné elkészíteni, annak pedig itt a receptje, nekem ez nagyon édes, így az én választásom most, a karamell pudingra esett… 🙂 Persze ez is finom, sőt még le is lehet fagyasztani, ezt a jeges mályvacukros whoopie finomságot, nyáron a nagy melegben igazán jól esik kínálni a vendégeinknek… 🙂



A mályvacukor krémmel

Hozzávalók:

1 csésze (180 g) kristálycukor

1 kk vanília-kivonat

1 csipet Himalája só

2 tojásfehérje

2/3 csésze (80 g) porcukor

1/4 csésze (60 ml) vizet



Elkészítése:

A vizet egy kis fazékban felforraljuk, a mályvacukor krémhez a hozzávalókat egy fém keverőtálban összekeverjük, majd ráhelyezzük, a keverőtálat a fazékra és gépi habverővel addig verjük a gőz felett, amíg teljesen kifehéredik, és sűrű, kemény hab lesz belőle. És ezzel megtöltjük a sütiszendvicsünket.

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:

https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!

Klarissza

 

 

Címkék:
Tovább a blogra »