Zöldborsóleves csirkehússal és vajgaluskával

Egyszerű és élvezetes! 

Egy finom levesnek, nincsen párja! Igazán lelket melengető. 🙂

 

Egy tányértól bizton jóllaksz. 🙂 Minél zsengébb zöldségekből főzöd, annál finomabb lesz a csirke hússal gazdagított zöldborsóleves. Csirkés zöldséglevessel minden étkezés jól indul, hiszen tele van vitaminnal, üde, sűrű, és nagyon ízletes. Tavasszal kihagyhatatlan finomság, de később is bármikor elkészíthető fagyasztott zöldborsóból. 

Az igaz, hogy a zöldborsólevest sokféleképpen el lehet készíteni, vannak, akik tejes habarással főznek sűrű, fehéres borsólevest és vannak, akik a pirospaprikával ízesített változatot kedvelik. Mint már annyiszor, valahol a kettő között lehet az igazság. Megmutatom az én zöldborsólevesem titkait, az alaprecept a nagyitól van, én viszont így készítem. 🙂



Zöldborsóleves csirkehússal és vajgaluskával gluténmentes recept


Hozzávalók:

½ kg csirke szárny – (de készülhet csirkecomb vagy csirkemell filéből is, ebben az esetben csíkokra vágjuk a húst, és készülhet hús nélkül is)

kókuszzsír

Zöldségek:

50 dkg mirelit zöldborsó

3 szál sárgarépa

1 szál fehérrépa

1 db karalábé

3 szál újhagyma, zöldjével együtt – vagy 1 fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

Fűszerek:

½ mk *kakukkfű

*Himalája só

½ kk őrölt *ötbors fűszer

2 ½ ek *tápióka liszt

2 kk Kalocsai pirospaprika

húsleves alaplé vagy víz – ha vízzel készítjük 3 db marhahúsleves kocka

1 csokor petrezselyemzöld

Vajgaluskához:

1 tojás

3 dkg vaj

3 dkg Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék és 2 dkg rizsliszt (vagy 5 dkg Bio tönkölybúza fehér liszt)

csipet *Himalája só

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:

http://www.azsiabt.hu/



Zöldborsóleves csirkehússal és vajgaluskával

elkészítése:


A csirke szárnyakat megmossuk, megtisztítjuk, ha szükséges, – (én csak a szárnytőt használom, háromba vágom, a végét a kutyusoknak adom). A zöldségeket megpucoljuk, félbe vágjuk, majd karikára szeleteljük. A zöldborsót megpucoljuk tavasszal, viszont most a lefagyasztott zöldborsót használtam.  

Egy fazékban fél ek kókuszzsíron megdinszteljük egy kicsit, az apróra vágott vöröshagymát, és hozzáadjuk a csirke szárnyat, kb. 5 percig pirítjuk.

Ezt követően a zöldségeket is hozzáadjuk, és kb. 10-15 percig pirítjuk, a legvégén pedig a zöldborsót, – ha mirelit zöldborsóval készítjük, akkor azt a főzés végén adjuk hozzá, amikor már majdnem kész a leves – majd a fenti fűszerekkel ízesítjük.

Megszórjuk tápióka liszttel, pirospaprikával és közben fokozatosan felöntjük húsleves alaplével, (vagy vízzel és húsleveskockával), addig csak, hogy épp hogy ellepje, és készre főzzük. Fedő alatt, enyhe közepes lángon hagyjuk főni kb. 40-50 percet.

Akkor jó, amikor már a hús és a zöldségek megpuhultak, mi úgy szeretjük, ha még a zöldségek olyan roppanósak egy kicsit.

Amíg fő a leves, addig készítsük el a vajgaluskát. A fenti hozzávalókat keverjük el egy tányérba simára, és ha már majdnem kész a leves, akkor egy kanál segítségével szaggassuk bele a levesbe a galuskákat, – úgy hogy minden egyes galuskánál a forró levesbe mártjuk a kanalat, de akinek könnyebbséget okoz, az nokedli szaggató segítségével is szaggathatja -. Összeforralom a levest, és ekkor adom hozzá a friss apróra vágott petrezselymet is.

Tálalásnál tejföllel és még apróra vágott petrezselyemmel szórjuk meg. Aki szereti, az egy kis chili pehellyel is megszórhatja. Igazán jó kis finom leves. Próbáljátok ki, érdemes, garantáltan mindenkinek ízleni fog. 🙂



*Tipp:
 amikor húslevest készítek, akkor egy adag alaplét, le szoktam fagyasztani, és felhasználom a leves főzéseknél.

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:

https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!

Klarissza

 

 

Címkék: ,
Tovább a blogra »