Mediterrán ételek és egyéb finomságok...

Kurkumás-joghurtos karfiolleves/pirított baconnel…

Egy gazdag zöldségleves akár főételnek is beillik, és utána már csak némi desszertre van szükség a tökéletes boldogsághoz… 🙂

 

Kurkumás-joghurtos karfiolleves-pirított baconnel4

Egyszerű és élvezetes, egy finom levesnek, nincsen párja. Igazán lelket melengető, a rakoncátlankodó gyomor ellen a hagyományos pálinkás megoldás után a második legjobb választás, a joghurt és a chili meg a sok zöldség, csodákra képes… 🙂
Érdemes kipróbálni…

 

Kurkumás-joghurtos karfiolleves-pirított baconnel6

Kurkumás-joghurtos karfiolleves/pirított baconnel
Hozzávalók:

1 közepes fej karfiol
5-10 dkg kolozsvári szalonna
5-10 dkg füstölt pörc
2 nagy sárgarépa
1 nagy fehérrépa
¼ zeller gumó
3 db Kaliforniai paprika (sárga-zöld-piros színben)
1 db paradicsom
1 db vöröshagyma
1 db zöldhagyma – szárával együtt
1 csokor petrezselyem – szárával együtt
Fűszerek:
1 csipet *kakukkfű
1 mk *kurkuma
½ mk *gyömbérpor
2 db marhahúsleves kocka – reszeljük bele a levese, hamarabb feloldódik
1 kk őrölt *ötbors fűszer
1 mk *chili pehely
1 nagy gerezd fokhagyma – apróra vágva
1 csipet őrölt szerecsendió
1 kk *tápióka liszt
kókuszolaj
Tálaláshoz:
2 dl görög joghurt
pirított kolozsvári és füstölt pörc
apróra vágott friss petrezselyem
apróra vágott zöldhagyma

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://www.azsiabt.hu/

Kurkumás-joghurtos karfiolleves-pirított baconnel5

Elkészítés:
A zöldségeket készítsük elő, a karfiolt szedjük rózsáira, a sárgarépát, fehérrépát, zellergumót pucoljuk meg és vágjuk félbe, majd fél karikára. A kaliforniai paprikát, paradicsomot, vöröshagymát vágjuk apró kockára, a zöldhagymát karikára, és tegyük félre külön-külön egy kis tálkába. A petrezselyem szárát kössük össze, és vágjuk le, majd a leveleit apróra vagdossuk fel, majd tegyük ezt is félre.

A kolozsvári szalonna felét kockára, a másik felét csíkokra vágjuk és így járjunk el a füstölt pörccel is.

Kurkumás-joghurtos karfiolleves-pirított baconnel

Ha készen vagyunk és mindent előkészítettünk, akkor egy fazékba tegyünk 4 ek kókuszolajat, majd forrósítsuk fel. Ezután, mehet bele a szalonna és a füstölt pörc kockára vágott része, pirítsuk, amikor már látszik, hogy majdnem közepesen megpirult, adjuk hozzá a vöröshagymát és a zöldhagyma ¾ részét, tovább dinszteljük.

Kurkumás-joghurtos karfiolleves-pirított baconnel1

Majd adjuk hozzá a zöldpaprikát, a paradicsomot, ezzel is pirítsuk tovább ez kb. 2-4 perc. Ezután következzen a zöldségek hozzáadása, sárgarépa, fehérrépa, zeller és dobjuk bele az összekötött petrezselyem szárát, majd pirítsuk tovább ez kb. 3-6 perc.

Kurkumás-joghurtos karfiolleves-pirított baconnel3

Azután dobjuk bele a karfiolt, és ízesítsük a fenti fűszerekkel a zöldségeket, szórjuk meg tápióka liszttel és jól keverjük el, és pirítsuk össze kb. 2-3 percig. Ha ezzel is elkészültünk, öntsük fel forró vízzel, de csak addig ameddig épphogy ellepi. Tegyük vissza főzni, majd ha megpuhultak a zöldségek, mi kicsit roppanósan szeretjük, nem túlfőzve, akkor lekapcsolhatjuk a hőt alatta.

Kurkumás-joghurtos karfiolleves-pirított baconnel2

Amíg fő a levesünk, addig a maradék kolozsvári szalonna és a füstölt pörcöt, amit csíkokra vágtunk egy kevés kókuszolajon süssük arany barnára.

Kurkumás-joghurtos karfiolleves-pirított baconnel7

A kész levest tálalhatjuk is, szórjuk meg az apróra vágott zöldhagymával, pirított szalonnával és füstölt pörccel, majd a szintén apróra vágott friss petrezselyemmel, és kínáljunk hozzá görög joghurtot.

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!