Kurkumás-joghurtos karfiolleves/pirított baconnel…

Egy gazdag zöldségleves akár főételnek is beillik, és utána már csak némi desszertre van szükség a tökéletes boldogsághoz… 🙂

 

Kurkumás-joghurtos karfiolleves-pirított baconnel4

Egyszerű és élvezetes, egy finom levesnek, nincsen párja. Igazán lelket melengető, a rakoncátlankodó gyomor ellen a hagyományos pálinkás megoldás után a második legjobb választás, a joghurt és a chili meg a sok zöldség, csodákra képes… 🙂

Érdemes kipróbálni…

 

Kurkumás-joghurtos karfiolleves-pirított baconnel6

Kurkumás-joghurtos karfiolleves/pirított baconnel

Hozzávalók:


1 közepes fej karfiol

5-10 dkg kolozsvári szalonna

5-10 dkg füstölt pörc

2 nagy sárgarépa

1 nagy fehérrépa

¼ zeller gumó

3 db Kaliforniai paprika (sárga-zöld-piros színben)

1 db paradicsom

1 db vöröshagyma

1 db zöldhagyma – szárával együtt

1 csokor petrezselyem – szárával együtt

Fűszerek:

1 csipet *kakukkfű

1 mk *kurkuma

½ mk *gyömbérpor

2 db marhahúsleves kocka – reszeljük bele a levese, hamarabb feloldódik

1 kk őrölt *ötbors fűszer

1 mk *chili pehely

1 nagy gerezd fokhagyma – apróra vágva

1 csipet őrölt szerecsendió

1 kk *tápióka liszt

kókuszolaj

Tálaláshoz:

2 dl görög joghurt

pirított kolozsvári és füstölt pörc

apróra vágott friss petrezselyem

apróra vágott zöldhagyma

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:

http://www.azsiabt.hu/

Elkészítés:

A zöldségeket készítsük elő, a karfiolt szedjük rózsáira, a sárgarépát, fehérrépát, zellergumót pucoljuk meg és vágjuk félbe, majd fél karikára. A kaliforniai paprikát, paradicsomot, vöröshagymát vágjuk apró kockára, a zöldhagymát karikára, és tegyük félre külön-külön egy kis tálkába. A petrezselyem szárát kössük össze, és vágjuk le, majd a leveleit apróra vagdossuk fel, majd tegyük ezt is félre.

A kolozsvári szalonna felét kockára, a másik felét csíkokra vágjuk és így járjunk el a füstölt pörccel is.

Ha készen vagyunk és mindent előkészítettünk, akkor egy fazékba tegyünk 4 ek kókuszolajat, majd forrósítsuk fel. Ezután, mehet bele a szalonna és a füstölt pörc kockára vágott része, pirítsuk, amikor már látszik, hogy majdnem közepesen megpirult, adjuk hozzá a vöröshagymát és a zöldhagyma ¾ részét, tovább dinszteljük.

Majd adjuk hozzá a zöldpaprikát, a paradicsomot, ezzel is pirítsuk tovább ez kb. 2-4 perc. Ezután következzen a zöldségek hozzáadása, sárgarépa, fehérrépa, zeller és dobjuk bele az összekötött petrezselyem szárát, majd pirítsuk tovább ez kb. 3-6 perc.

Azután dobjuk bele a karfiolt, és ízesítsük a fenti fűszerekkel a zöldségeket, szórjuk meg tápióka liszttel és jól keverjük el, és pirítsuk össze kb. 2-3 percig. Ha ezzel is elkészültünk, öntsük fel forró vízzel, de csak addig ameddig épphogy ellepi. Tegyük vissza főzni, majd ha megpuhultak a zöldségek, mi kicsit roppanósan szeretjük, nem túlfőzve, akkor lekapcsolhatjuk a hőt alatta.

Amíg fő a levesünk, addig a maradék kolozsvári szalonna és a füstölt pörcöt, amit csíkokra vágtunk egy kevés kókuszolajon süssük arany barnára.

A kész levest tálalhatjuk is, szórjuk meg az apróra vágott zöldhagymával, pirított szalonnával és füstölt pörccel, majd a szintén apróra vágott friss petrezselyemmel, és kínáljunk hozzá görög joghurtot.

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:

https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!

Klarissza

 

 

Címkék:
Tovább a blogra »