Gyorsan valamit finoman, ínycsiklandozó ebéd, vagy vacsora 30 perc alatt.
Ezt mindenki imádja. 🙂
Mennyi finomság. Nemcsak egy hétköznapi fogás, akár hétvégére is elkészíthető. Nálunk, bármikor beficcen a pocakba. 🙂
Érdemes kipróbálni, szinten biztos, hogy a kedvencek közé fog kerülni!
Sütőben sült húsgombóc, sajtos-gombás mártással és krumplipürével recept
Hozzávalók:
40 dkg darált hús – (csirke,pulyka vagy sertés – ki amit, szeret)
Fűszerek:
½ kk Provence fűszerkeverék
1 csipet chili pehely
1 kk *fokhagymapor
½ kk *kakukkfű
1 kk *Himalája só
1 kk őrölt *ötbors fűszer
1 kk szárított petrezselyem
¼ kk őrölt szerecsendió
1 tojás
100 ml tejszín
2 maréknyi zsemlemorzsa gluténmentesen itt
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://www.azsiabt.hu/
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt.
A fenti hozzávalókat egy tálba tesszük, és a fűszerekkel ízesítjük. Jól elkeverjük, vagyis a kezünkkel összedolgozzuk. Ha elkészültünk, egyforma gombócokat (mindenféleképpen törekedjünk arra, hogy egyforma gombócok legyenek, mert akkor egyformán sülnek meg, akár használhatunk egy fagyis mérő kanalat is, így biztosan egyformák lesznek…) formálunk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Megöntözzük a gombócok tetejét egy evőkanál segítségével, egy kis kókuszolajjal. Majd az előmelegített sütőbe, 180 fokon 20-23 percig süssük.
Amíg a húsgombócaink pirulnak a sütőben, készítsük el a pirított gombát:
Hozzávalók:
30 dkg csiperkegomba
Himalája só – ízlés szerint
őrölt ötbors fűszer – ízlés szerint
Elkészítés:
A csiperkegomba szárát törjük ki, és a gomba fejeket pucoljuk meg a kis kezünkkel, magyarán mondva, húzzuk le a felső héj réteget, vagy egy kés segítségével is lehet dolgozni. Majd a kalap részüket vágjuk fel szeletekre, és egy serpenyőbe 2 ek kókuszolajat hevítsünk fel és pirítsuk meg a gombát, ha szép aranybarna készen is vagyunk. A végén sózzuk és borsozzuk, majd tegyük félre. A gomba szárát én nem szoktam felhasználni.
*Jó tudni: Tudtátok, hogy a gombát honnét lehet megtudni, hogy a termelőnél friss, vagy többnapos? Ha a gombát megfordítjuk és a kalap alatt lévő barna spórák nem látszanak ki, hanem a gomba fej úgymond rá van nőve az aljára, akkor friss, ha viszont nyitva van és látszanak a barna spórák a kalap alatt, akkor már több napos a gomba.
Visszatérve a recepthez, ha elkészültünk a pirított gombával, akkor most készítsük el a sajtmártást:
Hozzávalók:
6 dkg vaj
3 púpos ek tápióka liszt
750 ml tej
Fűszerek:
½ kk őrölt babérlevél
½ kocka marhahúsleves kocka – reszelve
½ kk kakukkfű
2 csipet őrölt ötbors fűszer
*Himalája só – ízlés szerint – vigyázva mert a sajt is sós, érdemes a legvégén sóval ízesíteni
1 gerezd fokhagyma – reszelt
10 dkg Gouda sajt – reszelve
Elkészítés:
Egy kisebb lábasba olvasszuk fel a vajat, tegyük hozzá a tápióka lisztet, (*Tipp: a rántásnál, besamelmártásnál, amikor készítjük, mindig ugyanannyi vaj és ugyanannyi liszt kell hozzá, ez az alap) kevergessük, világos barna színe legyen kb. 1-2 perc. Majd kevergetve öntsük hozzá a tejet, és ízesítsük a fenti hozzávalóknál lévő fűszerekkel, majd reszeljük bele a fokhagymát, jól keverjük el, és főzzük sűrűre. Amikor elkészült, akkor szórjuk bele az előzőekben lereszelt sajtot, és már le is kapcsolhatjuk a hőt alatta. Jól keverjük el, hogy elolvadjon a sajt. Ha esetleg túl sűrű lenne, egy kis tejjel, vagy tejszínnel hígítsuk. Ezután keverjük hozzá a pirított gombát, ha szükséges sózzuk. És ezzel is készen vagyunk.
Selymes krumplipüré elkészítését, itt olvashatjátok:
https://mediterran.cafeblog.hu/2015/10/13/tejszines-dupla-sajtos-csirkeselymes-krumplipurevel/
Ha mindennel elkészültünk, tálalhatjuk is sütőben sült húsgombócokat, a sajtos-gombás mártással és krumplipürével… 🙂
Egy tányér aljára tegyünk krumplipürét, tegyük rá három darab sült húsgombócot, locsoljuk meg a gombás sajtmártással, és aki szeretné még egy pár csepp olíva olajjal is meglocsolhatja, a gyerekeknek pedig reszelt sajttal.
*Tipp: Ha esetleg a gyerekek nem eszik meg a gombát, akkor ne keverjük össze a pirított gombát a sajtmártással, hanem tálaljuk külön a felnőtteknek, előbb a mártás és rá megszórva a pirított gomba. A gyerekek pedig csak sajtmártással kapják ezt a fincsi sült húsgombócokat a selymes krumplipürével.
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: