Gyors egytálétel nemcsak hétköznapra, hanem kiváló hétvégére is… 🙂
Olyan egyszerű recept, hogy bárki el tudja készíteni és az íze csodás! Mind a tíz ujjadat megnyalod utána!
Szeretem az ilyen egyszerű ételeket is, mert laktató, finom és hamar elkészíthető, utána pedig pihenhetünk mi is együtt a családdal… 🙂
Zöldséges fűszeres babragu-jázmin rizzsel
Hozzávalók:
1 zacskó száraz bab vagy 3 konzerv bab
30 dkg füstölt hús vagy pörc
2 gerezd nagy fokhagyma
10 dkg kolozsvári húsos szalonna
1-1-1 db Kaliforniai paprika – piros/zöld/sárga
1 db nagy vöröshagyma
2 szál zöldhagyma – zöldjével együtt
1-2 szál spanyol zeller
1 db nagy paradicsom
3 ek kókuszolaj
1 ek tápióka liszt
½ szál tüzes száraz kolbász
Fűszerek:
1 kk cayenne bors
½ kk kakukkfű
1 csipet chili pehely
1 kk őrölt *ötbors fűszer
½ kk őrölt kömény
2-3 db babérlevél
*Himalája só – ízlés szerint
Köret:
Jázmin rizs
*Himalája só
kókuszolaj
1 csokor petrezselyem – apróra vágva
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://www.azsiabt.hu/
Elkészítés:
A babot előző este beáztatjuk egy tálba, öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. (De ha valaki nagyon siet, és nincs ideje, akkor 2-3 konzerv babbal készítse el, melyről leöntjük a babkonzerv levét, felhasználás előtt.)
A szárazbabot, amit előző este beáztattunk, a füstölt hússal, fokhagymával, babérlevéllel feltesszük főni, annyi vízzel hogy épphogy ellepje. Amíg fő a hús és a bab, vágjuk fel a kolozsvári szalonnát csíkokra, zöldhagymát, spanyol zeller szára karikára, a paprikát, hagymát apróra, a paradicsomot kockára.
Majd egy lábasba hevítsünk fel kókuszolajat és tegyük bele, a szalonnát pirítsuk egy kicsit, majd az apróra vágott hagymát, dinszteljük tovább pár perc, majd a paprikát is adjuk hozzá. Tovább pirítsuk egy kicsit kb. 3 perc.
Ezt követően adjuk hozzá a babot és a füstölt húst, pirítsuk össze még egy – két perc. A fenti fűszerekkel ízesítsük, és adjuk hozzá a tápióka lisztet, és utána merjünk rá, egy merőkanál segítségével, fokozatosan a babos húsléből, annyit, hogy sűrű szaftos maradjon.
Vágjuk vékony karikára a kolbászt és, egy száraz serpenyőbe pirítsuk meg, majd azt is adjuk hozzá a bab ragunkhoz. Sózzuk, ha szükséges, de vigyázva, mert a füstölt hús és a kolozsvári szalonna is sós. Főzzük össze, és készen is van.
Ezt a finom, zöldséges babragut, jázmin rizzsel tálaljuk, melyet megszórunk apróra vágott petrezselyemmel, karikára vágott zöldhagymával.
A rizs elkészítését itt találjátok:
https://mediterran.cafeblog.hu/2015/03/24/mexikoi-chili-con-carnebasmati-rizzsel/
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: