Csokoládés áfonyás zabpelyhes keksz…

Irány a sütis doboz, édes finomság ünnepekre és hétköznapokra… 🙂

 

 

A kávé vagy tea mellé jól jön egy kis egészséges rágcsálnivaló. Egy saját készítésű teasütemény, sokkal nagyobb öröm, mintha boltba vásároltuk volna meg.

A jó kekszeket mindenki szereti, eszeveszetten gyorsan össze lehet dobni. És mindig jól jön, ha lapul a fémdoboz mélyén néhány szem keksz, mellyel akár megkínálhatod a betoppanó vendégeidet is… 🙂

 

 

Csokoládés áfonyás zabpelyhes keksz – gluténmentes

Hozzávalók:


10 dkg vaj – vízgőz felett felolvaszt

15 dkg zabpehely

10 dkg zabliszt

1 csipet só

1 csipet fahéj

1 tojás

1 csipet szódabikarbóna

10 dkg barna cukor

½ maréknyi pekándió – durvára vágva vagy 1 maréknyi mandulapehely

1 maréknyi aszalt vörös áfonya

75%-os étcsokoládéból 2 nagy kocka – durvára vágva

  

Elkészítés:

A vajat vízgőz felett felolvasztjuk, majd levesszük a hőről és egy tojást előzőekben összekeverünk és folyamatosan, lassan hozzácsurgatjuk folyamatos keverés mellett. 

Egy tálba beleöntjük a kimért zabpelyhet, zablisztet, sót, fahéjat, szódabikarbónát és a barna cukrot, majd hozzákeverjük a már langyosra hűlt vajas-tojásos keveréket, jól elkeverjük.

Ezt követően, a pekándiót – vagy bármilyen más magot, amit szeretünk – vágjuk durvára és a vörös áfonyával együtt adjuk hozzá a masszánkhoz és keverjük el jól. A végén a felaprított étcsokoládét szórjuk bele.

Egy tepsit béleljünk ki alufóliával – sütőpapír nem jó hozzá – és egy kisebb evőkanál segítségével halmokat tegyünk a tepsibe, ha kisebbeket szeretnénk, akkor egy nagyobb teáskanalat használjunk, majd nyomkodjuk le, terítsük el kör alakúvá a kanál segítségével. Ezt mindenképpen tegyük meg, mert ha csak halmokat teszünk bele, az nem jó, mert ez a massza nem terül el sütés közben.

Előmelegített sütőben 180 fokon 10-15 percig süssük, nekem a gázsütőmön 12 perc kellett. Sütés után puha, de később megkeményedik. Hagyjuk teljesen kihűlni, utána könnyen leszedhető az alufólia róla.

Reggelire, uzsonnára, munkahelyre, gyerekeknek a sütis dobozba, kiváló és egészséges zabpelyhes keksz, imádom ropogtatni… 🙂 mely nem tartalmazz semmiféle adalékanyagot és tartósítószert.

*Megjegyzés: ez a sütis keksz gluténmentes, viszont ha valaki ugyanúgy érzékeny, mindenképpen, amikor vásárol zabpelyhet, olvassa el a címke hátoldalát, mert nem minden zabpehely gluténmentes. Majdnem én is rosszat vásároltam.

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:

https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!

Klarissza

Recept: Angéla 

Címkék:
Tovább a blogra »