Kapros-tejszínes savanykás burgonyaleves gazdagon…

A hűvös, zord időben áldás, egy ízletes, laktató forró leves… 🙂

 

kapros-tejszines-savanykas-burgonyaleves-gazdagon7

 Felmelegíti testünket, lelkünket, és rögtön derűsebben szemléljük a világot. Imádom a leveseket, főleg ha laktató, mert egy gazdag leves akár főételnek is beillik, és utána már csak némi desszertre van szükség… 🙂 Érdemes elkészíteni, isteni finom, sőt nem egy bonyolult, így a kezdő háziasszonyok is bátran elkészíthetik… 🙂

 

kapros-tejszines-savanykas-burgonyaleves-gazdagon1

Kapros-tejszínes savanykás burgonyaleves gazdagon

Hozzávalók:

400 g sertés tarja

10 dkg kolozsvári szalonna, apróra vágva

¼ szál füstölt házi kolbász, karikára vágva

1 fej vöröshagyma, apróra vágva

1 db kisebb póréhagyma, fehér része, félbe, majd fél karikára vágva

1 db piros Kaliforniai paprika

1 nagy paradicsom, kockára vágva

2 db sárgarépa, kockára vágva

1 szál spanyol zeller apróra

4 db nagy burgonya, kockára vágva

4 db kovászos uborka savanyúság, kockára vágva

Fűszerek:

½ kávéskanál:

1 nagy gerezd fokhagyma, apróra vágva

*ötbors őrölt fűszer

*őrölt babérlevél

*cayenne bors

2 db marhahúsleves kocka – ezt bele szoktam reszelni, hamarabb feloldódnak az ízek

Főzés vége felé:

1 ek apróra vágott friss kapor vagy szárított kapor – ebből ízlés szerint

*Himalája só – ízlés szerint, ha szükséges még

Leves habarásához:

2 dl tejszín

1 ek rizsliszt

kókuszzsír

Díszítés:

zöldhagyma

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:

http://www.azsiabt.hu/

Elkészítés:

A hús vágjuk kisebb kockára és tegyük félre. Majd a szalonnát is vágjuk apróra. Majd készítsük elő sorba a zöldségeket, pucoljuk meg, amit kell és vágjuk fel.

Készítsünk elő egy fazekat, hevítsük fel benne a kókuszzsírt és pirítsuk meg a szalonnát, majd közbe dobjuk bele a kolbászt és együtt pirítsuk tovább, majd adjuk hozzá a húst, pirítsuk tovább.

Ezután következhet a vöröshagyma, póréhagyma, jól keverjük el és pirítsuk. Majd adjuk hozzá a paprikát, és a paradicsomot is. Dinszteljük együtt egy pár percig. Ezután dobjuk bele a sárgarépát, zellert és a hozzávalóknál lévő fűszerekkel ízesítsük, keverjük össze, és még ezt is pirítsuk egy pár percig. Végül a kockára vágott burgonyát adjuk hozzá, és öntsük fel addig vízzel, hogy ellepje, és főzzük készre.

Mindenképpen kóstolgassuk, ha szükséges még ízesíthetjük fűszerekkel, vagy sóval.

Amikor már majdnem készre főtt, akkor egy ek. rizslisztet keverjünk el simára a tejszínnel, majd merjünk hozzá a forró levesből, és keverjük el, és utána csurgassuk hozzá a leveshez, keverjük el, és ízesítsük kaporral, és az apróra vágott kovászos savanyú uborkával. Még egy pár percig főzzük össze, és már tálalhatjuk is, szórjuk meg karikára vágott zöldhagymával.

Most én a drága jó nagyim, leveses táljával és merőkanalával tálaltam, igaz már kopott, kicsit göröngyös a merőkanál, de nekem eszmei értéke van… 🙂 

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:

https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!

Klarissza

 

 

Címkék:
Tovább a blogra »