Mediterrán ételek és egyéb finomságok...

A nagyi titka: rizsfelfújt/rizskoch házi baracklekvárral…

Azok a régi jó dolgok…

 

Űzzük el a borongós időt egy fantasztikus, egyszerű, de annál finomabb sütivel… 🙂

 

 
Gyerekkori kedvencem, finom házi baracklekvárral nyami… 🙂 már a nagyim is tudta, hogy a rizsfelfújttal, mindig elcsábíthatja a családot… 🙂 Ez egy olyan egyszerű recept, hogy bárki el tudja készíteni és az íze, hmm… csodás!

Szerintem nincs is olyan ház, ahol ne készült volna el ez a finomság, legalább egyszer, mindenki örömére… 🙂

  

Rizsfelfújt/Rizskoch házi baracklekvárral
Hozzávalók:
2 bögre rizs
5 dkg vaj
125 ml víz
6 bögre tej – amivel kimértük a rizst
1 csomag „Dr.Oetker Finesse” Bourbon vanília aroma 
1 db citrom reszelt héja
egy csipetnyi *Himalája só
+
kb. ½-1,5 bögre tej – szükség esetén
1 csomag sütőpor
1 ek rizsliszt
6 db tojás
6 ek cukor vagy kókuszcukor/nádcukor
1 dl tejszín

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://www.azsiabt.hu/

Elkészítés:
A kimért rizst megmossuk, és lecsepegtetjük.

Ezt követően, egy lábasban vajat hevítünk, beleöntjük a rizst, egy-két percig keverjük, majd felöntjük a vízzel, egy kicsit magába szívja a rizs, fél perc se, és utána pedig öntsük fel a tejjel. Keverjük meg és adjuk hozzá a sót, vanília aromát.

Magas lángon főzzük fel, de csak addig, amíg épphogy a tej teteje gyöngyözni kezd, időközönként keverjük meg, ez kb. 5 perc. Ezt követően, vegyük tartalékra és fedjük le, és kb. 10-15 percig főzzük.

Ezután keverjük meg, kapcsoljuk le a hőt, és lefedve, plusz még egy konyharuhába betekerve még pihentessük kb. 10-20 percig a tejberizst, így a maradék tejet is magába szívja, és teljesen megpuhul a rizs. Majd a megpuhult tejberizst, hagyjuk kihűlni. 

A sütőt melegítsük elő.

Amíg puhul a rizs magában, addig egy tálba, verjük fel a tojás fehérjét habbá, és tegyük félre.

Ezután a 6 tojás sárgáját, cukorral kikeverjük habosra egy robotgéppel. Akkor jó, amikor kivilágosodik a tojás sárgája, de úgy is megállapíthatjuk, ha megkóstoljuk, és ha nem ropog a cukor a fogunk alatt, na, ez az a pont, amikor jól kikevertük a tojássárgáját a cukorral. Majd adjuk hozzá, a lisztel elkevert sütőport, és keverjük össze. Ha készen vagyunk, akkor 1 citrom héját reszeljük bele, keverjük el egy fakanállal, és tegyük félre.

Ha már kihűlt a rizs, adjuk hozzá a tejszínt, keverjük el.

*Tipp: Ha esetleg még egy kicsikét szárazabb, úgymond nagyon összeáll a tejberizs, mintha csiriz lenne (ez függ a rizs minőségétől is) akkor szükség esetén, adjunk hozzá még ½ -max. 1,5 bögre hideg tejet, és jól keverjük el. – Ezáltal a rizskoch finom, puhán kényeztető lesz, és sütés után sem fog kiszáradni. Persze nem szabad túl lágyra sem csinálni, (mintha tejberizst ennénk), mert még a tojásos massza is lágyítani fogja, de ne legyen túl száraz sem. Én általában ½-1 bögre tejet szoktam még hozzáadni, de volt már, hogy olyan minőségű volt a rizs, hogy másfél bögre tej kellett hozzá, és jól elkeverve, mind beszívta.

Ezt követően, keverjük hozzá a cukros tojásos masszát. Aki szereti mazsolát vagy aszalt gyümölcsöt is keverhet bele. Majd, óvatosan keverjük hozzá a tojáshabot.

Fogjunk egy sütőpapírral kibélelt tepsit vagy tortaformát és öntsük bele a rizses masszát. Tegyük be a sütőbe és kb. 20-40 perc alatt, 180 fokon süssük készre, akkor jó, ha szép arany barna a teteje.

Hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük, porcukrozzuk meg, és házi baracklekvárral kínáljuk kedves családunknak… 🙂

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. 🙂
    Köszönöm ezt a kimerítő és szinte indulatmentes reagálást. 🙂

    Úgy vélem csupán a lényeg “nem ment át”.
    Mert egyébként az egészséges, modern, divatos, diétás, light… alapanyagokat én se vetem meg, még 5X fölött sem.

    Remélem az ezért megvan, hogy úgy kezdtem: csodás.

    Minden jót!

  2. Üdv., Macskafej,
    Köszönöm a hozzászólást. Recept ide-recept oda, akkor is a nagyim receptje. Bárcsak a divathullám miatt készíteném, ilyen alapanyagokkal az ételeinket, de sajnos nem így van. De gondolom nem esik nehezére, hogy az otthonában fellelhető sót, cukrot és lisztet olyanra cserélje, amit Ön szeret és használ. Más különben a blog oldalam címe: Mediterrán ételek és egyéb finomságok, ebbe a kategóriába ezek az alapanyagok beleférnek, és hogy milyen címet és tartalmat töltök fel a blogoldalamra, az az én választásom. Gondolom a saját “macskafej” blog oldalára, szuper recepteket rögzít és ismertet meg az emberekkel, köztük a nagyija receptjeit is, szívesen olvasnám sorait én is. 🙂 Lehet, hogy igaza van, és nem egy korosztály vagyunk, de én az 5X-en felül is változtatok, és változtatni fogok, mert az egészség mindenkié, hogy merre visz az út, az már rajtunk múlik. Szép napot. Üdv., Klarissza

  3. macskafej says:

    Üdv.!

    Csodás, imádom, én is szerettem a nagyim által készített verziót is. Nyilván nem egy korosztály vagyunk…ebből adódhat, hogy ezen recept nagyija himalája sóval, kókuszcukorral és egyéb ma divatos összetevőkkel készítette.:-)

    Általában kibírom hasonló esetben megjegyzés nélkül,de most nem sikerült. Legalább valami olyasmi lenne a címben, hogy “nagyim után szabadon”, vagy hasonló utalás… tényleg nem szurkapiszka, de jó ha egy cím és a tartalom összhangban van.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!