Mákosguba torta madártej krémmel és kandírozott gyümölccsel…

Ez az-az édesség, mely tortaként elkészítve még finomabb, mint a hagyományos változat, bár azt sem vetem meg, mert azt is imádom, de ez azért is jó, mert olyan habos-babos… 🙂 Mák rajongóknak kötelező! Mint pld. nekem is… 🙂

 

 

Ezt a finom tortát, a leányzóm készítette a családnak, azért azt hozzá kell tenni, hogy ő nem is szereti a mákot, no meg gluténérzékeny is… 🙁 Úgy, hogy ő meg sem kóstolta, de kedvességből, mivel mi szeretjük a mákos dolgokat, ezt sütötte nekünk, és persze a munkahelyi kollégáknak is… 🙂

A legfinomabb desszert, amit valaha ettem, mákosguba torta madártej krémmel, nyami, a tetején a savanykás narancs és lime kandírozott gyümölccsel, hát isteni finom… 🙂

Érdemes elkészíteni, nem egy ördöngösség, kezdőknek is ajánlom!

 

Mákosguba torta madártej krémmel/narancs és lime kandírozott gyümölccsel megszórva

Hozzávalók: (24 cm-es kapcsos tortaformához)

6 db nagy kifli – (mi az albán pékségnél vettük a kiflit, ott olyan jó nagyok, tömörebbek, édesebbek)/vagy 12 db vajas kifli

1 liter tej

3 db tojássárgája

10 dkg vaj

1 csomag vaníliás cukor 

8 dkg cukor

15 dkg darált mák

1 nagyobb citrom reszelt héja

Krém:

4 db tojássárgája

1 csomag vaníliás pudingpor

2 csomag vaníliás cukor

8 dkg cukor

4 dl tej

15 dkg vaj

Tetejére:

3 dl habtejszín

1 ek porcukor

1 csomag zselatinfix

narancs és lime kandírozott gyümölcs (Aldiba vettük)

Elkészítés:

Először elkészítjük a mákos gubát: A mákot ledaráljuk, én darálva vettem, így ezzel nem kellett foglalkoznom. A kifliket felkarikázzuk.



A tejet és a vajat összemelegítjük. A tojássárgákat kikeverjük a cukorral, vaníliás cukorral, és a langyos vajas tejhez öntjük, majd lassú tűzön kicsit besűrítjük.

A darált mákhoz hozzáreszeljük a citromhéjat, majd az egészet a tejes folyadékhoz keverjük. Ráöntjük a kiflikarikákra és várunk kicsit, amíg a kifli felveszi a folyadékot.

Egy 24 cm-es kapcsos tortaformát vajjal kikenünk, és ebbe belenyomkodjuk a kiflis masszát, majd 170 fokon 20-25 perc alatt megsütjük.

Amíg a mákosguba torta összesül, addig készítsük el a madártej krémet: A tojássárgákat jól kikeverjük a cukorral, vaníliás cukorral és a pudingporral, majd a forró tejhez adjuk, úgy, hogy először egy kis merőkanállal belekeverünk a hőkiegyenlítés miatt és utána öntjük az egészet a tejhez, majd sűrűre főzzük. Megvárjuk, amíg kihűl, majd a vajjal jól kikeverjük. Ezt a krémet simítjuk a szintén kihűlt mákos guba tetejére, és pár órára hűtőbe tesszük, mielőtt a habot rásimítjuk a tetejére.

Amikor jól lehűlt a mákosguba torta, akkor készítsük el a tetejére a tejszínhabot: A tejszínt felverjük egy evőkanál porcukorral és a zselatinfix-el, majd szépen elkenjük a felvert tejszínhabot a torta tetején. Díszítésnek megszórjuk lime és narancs kandírozott gyümölccsel.

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:

https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat!

Klarissza

Recept: Sz. Krisztina

Címkék:
Tovább a blogra »