Zsályás pulyka burger/vajas rozsos pogácsával és málnás ketchuppal…

Elmélyülni az élvezetek birodalmában… 🙂

 

Az otthon készült burgerek tárháza kimeríthetetlen, csak a fantáziánk szab határt neki… 🙂 Viszont nagy előnye, hogy egészséges, tudjuk, mit tartalmazz és megunhatatlan, hiszen újabb és újabb ötletekkel társíthatjuk az étkezéseinket…

 

Ajánlom akár már reggelire is, hiszen a reggeli a nap egyik legfontosabb étkezése, s ezt bár egyre több forrásból halljuk, mégis sokan kihagyjuk vagy elhanyagoljuk a nagy rohanásban. Pedig a rendszeresen fogyasztott, kiegyensúlyozott reggeli nemcsak a jó napindításban segít, hanem az egész immunrendszerünk erősítésében is komoly szerepet tölt be. De akár elcsomagolva külön-külön ebédre is vihetjük magunkkal, és csak pár perc, amíg összeállítjuk a fél órás ebédszünetünkben. A gyerkőcök pedig kifejezetten imádni fogják a málnás ketchuppal, ezt a finom zsályás pulyka burgert, és a vajas rozsos pogácsa pedig kihagyhatatlan párosítás. Isteni finom, érdemes kipróbálni… 🙂

Zsályás pulyka burger/vajas rozsos pogácsával és málnás ketchuppal

Zsályás pulyka burger:

Hozzávalók:

½ kg pulyka darált hús

Fűszerek:

½ friss chili – apróra vágva

1 kk *ötbors őrölt fűszer 

2-3 db friss zsálya – apróra vágva

3 kk *Kanadai fűszer 

1 szál zöldhagyma – apróra vágva

2 gerezd fokhagyma – reszelve

1 tojás

Sütéshez:

2 ek kókuszzsír

Vajas-rozsos pogácsa tészta: (kisebbek: 8 db, nagyobbak: 5 db)

Hozzávalók:

1 cup=(250 ml) tönköly fehér búzaliszt

1 cup=(250 ml) Bio teljeskiörlésű rozsliszt 

2 kk sütőpor

½ kk szódabikarbóna

1 kk *Himalája só

125 g vágott sótlan vaj

¾ cup kefir (250 ml ¾ része)

1/3 cup tejszín (1/3-os cupp-al mérve=80 ml)

*ötbors bors durvára darált

Mennyiségek méréséhez, az alábbi blog bejegyzésemnél találtok információt:

https://mediterran.cafeblog.hu/2016/07/31/merleg-nelkul-jo-ha-tudjuk/

Málnás ketchup

Hozzávalók:

kis doboz mélyhűtött málna

35 ml fehérborecet

1 darabka kis fahéj vagy ¼ kk őrölt

4 szem szegfűszeg

6 dkg kókuszcukor

¼ kk ötbors fűszer – mozsárban összetörve

1½ kk dzsemfix szuper

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:

http://azsiabolt.hu/termekek

Kezdjük a zsályás pulyka burger összeállításával:

Elkészítés:

Egy tálba tegyük bele a pulyka darált húst, és adjuk hozzá, ízesítsük a fenti fűszerekkel.

Ha kész, akkor keverjük el, tegyük a hűtőbe lefedve, és hagyjuk állni kb. minimum fél órát, de akár egy éjszakán keresztül is pácolhatjuk a fűszerekkel a hűtőben.

Majd egy serpenyőbe, kókuszzsírt hevítsük, és a fűszeres darált húsból, golyókat formázzunk, majd lapítsuk el, és a közepébe egy kis mélyedést alakítsunk ki, így nem púposodik fel sütésnél. Tegyük a forró kókuszzsírba és süssük ki a húspogácsákat.

Amíg pihen a pulyka burger, addig készítsük el a vajas-rozsos pogácsánkat:

Elkészítés:

Egy tálba tegyük bele a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, sót keverjük el, és adjuk hozzá a kockára vágott vajat, és morzsoljuk össze, nem kell teljesen, akkor jó, ha maradnak benne kis vaj darabkák is. Én egy műanyag lapáttal szoktam, csak úgy egy kicsit összevagdosni és megkevergetni a lisztben a vajat.

Ha összedolgoztuk a vajat nagyjából a liszttel, akkor adjuk hozzá a kefirt és a tejszínt. Gyúrjuk össze a tésztát. Kezünkkel lapítsuk ki és egy pogácsa szaggatóval szaggassuk ki.

Kenjük meg a tetejét tejjel, egy ecset segítségével. Szórjuk meg mozsárban összetört borssal a tetejét és tegyük a sütőbe sülni. 180 fokon 12-14 perc alatt megsütjük. Nekem az előmelegített gázsütőn (hagyományos) tartalékon 23 perc alatt sült meg.

Amíg sül a friss pogácsánk, addig készítsük el a málnás ketchupot:

Elkészítés:

A málnát tegyük egy lábasba, aduk hozzá a kókusz cukrot, fahéjat, szegfűszeget és a fehérbor ecetet. Lassú hőfokon kezdjük el felforralni.  Ha felforrt, akkor dzsemfixet tegyük bele és forraljuk össze még kb. 1-3 percig és készen is van.  Tegyük félre és hagyjuk kihűlni.

Ha elkészültünk állítsuk össze a vacsoránkat, vagy akár ebédünket. Vágjuk félbe a megsült pogácsákat, kenjük meg a pogácsa alját málnás ketchuppal és tegyük bele a húspogácsákat, majd megint öntözzük meg málnás finomsággal.

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:

https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!

Klarissza

Címkék:
Tovább a blogra »