Gyöngyöző borban sült fokhagymás oldalas/salátával…

Omlós, szaftos és ropogós kell ennél több?

Igazán finom lakoma… 🙂



Imádom a tepsiben készült sült dolgokat, mert az elkészítése nem igazán igényel sok időt, csak pár fűszer, jó minőségű hús és a sütő, ennyi kell a tökéletes végeredményhez. Gyorsan összedobjuk, és a legtöbb időt a sütőben tölti magányosan, mi meg csak arra várunk, az illatok áradatában, hogy minél előbb falatozhassunk belőle… 🙂



Ezzel a módszerrel, egyszerű és isteni finom falatokat kreálhatunk ebédre, vagy akár vacsorára is, de bizony nem csak hétköznapra, hanem hétvégére is kiváló választás. Sőt a kezdő háziasszonyoknak sem okoz gondot, ennek az elkészítése. Csak ajánlani tudom mindenkinek, mert isteni, de nem is szaporítom tovább a szót, jöjjön a receptem!… 🙂

Gyöngyöző borban sült fokhagymás oldalas/salátával

Hozzávalók:


1½ kg sertésoldalas

füstölt házi húsos szalonna

Fűszerek:

*Himalája só

*ötbors őrölt fűszer

*szegfűbors őrölt

*cayenne bors

*bárány fűszerkeverék

friss kakukkfű ágacskák

friss borsikafű ágacskák

Zöldségek:

4-5 nagy gerezd fokhagyma

2 db nagyobb vöröshagyma

2 szál zöldhagyma

koktélparadicsom

kaliforniai paprika

zöldpaprika

1 db nagy golden zöldalma

egy nagy löttyintésnyi „gyöngyöző bor”

(én ezt a fajtát vettem: nagyon finom fogyasztani is:

http://vargabor.hu/boraink/premium-borok/1)

Saláta:

kígyóuborka

koktélparadicsom

zöldpaprika

Sütéshez:

kókuszzsír

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:

http://azsiabolt.hu/termekek



Elkészítés:

Az ötborst és a szegfűborst tegyük egy mozsárba és törjük össze. De ha, eleve őrölve van otthon az is jó.  Majd ezt követően, az oldalast vágjuk a csont mellett darabokra, majd sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük be bárányfűszerrel és szórjuk meg cayenne borssal.

Pucoljuk meg a hagymákat és vágjuk félbe, majd vastagabb szeletekre és tegyük egy tepsi aljára elrendezve. Az almát is pucoljuk meg, majd távolítsuk el a magházát és vágjuk negyedekbe, mehet ez is a hagyma tetejére. Majd helyezzük el az oldalast a hagyma és az alma tetejére. A fokhagymát reszeljük le, vagy egy fokhagymanyomón, tuszkoljuk át… 🙂 keverjük el egy kis olíva olajjal, és ecset segítségével, kenjük meg a hús tetejét.



A tepsi aljára egy jó nagy löttyintésnyi gyöngyöző bort öntsünk. Majd ezt követően, vágjuk fel a koktélparadicsomot félbe, a kaliforniai paprikát, zöldpaprikát vastagabb csíkokra, vagy karikára a zöldhagymát vastagabb karikára és szórjuk az oldalas tetejére.

Majd vágjunk csíkokat a házi füstölt szalonnából és ezzel is ízesítsük a fűszeres sertésoldalas tetejét. Ezután vágjunk egy szeletet a szalonnából és vágjuk be, mint a kakastaréjt és azt egybe helyezzük el a tetején.

Ezt követően friss kakukkfűvel és borsikafű ágacskákkal szórjuk meg, majd tegyük egy kis kókuszzsírt a tetejére, és tegyük az előmelegített sütőbe, alufóliával lefedve 180 fokon kb. 1½-2 órára, majd alufólia nélkül még kb. 20-30 perc alatt süssük ropogósra/arany barnára.

Készíthetünk hozzá akár krumplipürét is, de az én választásom most a salátára esett, mivel nagyon szép húsos oldalast vettem, így lehet salátával is fogyasztani. Tehát vágjuk félbe az uborkát, egy kanál segítségével vájjuk ki a belső lágy magházát, és vágjuk fel, majd a koktélparadicsomot félbe, a zöldpaprikát karikára. Majd locsoljuk meg fehérborecettel és keverjük össze.



Tálaljuk a gyöngyöző borban sült fokhagymás oldalast, a fehérborecetes salátával.

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:

https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!

Klarissza

 

 

Címkék:
Tovább a blogra »