Ínycsiklandozó, roppanós és gyönyörűséges falatkákkal, kápráztasd el a családodat, vendégeidet… 🙂
Percek alatt elkészíthető, egészséges és mennyeien finom, mely egyszerűen kihagyhatatlan!
Ezzel tuti mindenkit leveszel a lábáról… 🙂
Egy fantasztikus gyors vacsorát kreálhatsz bármikor, de akár ebédre is kiváló, főleg hétköznap, amikor lótunk-futunk egész nap és tényleg kevés időnk van, akkor jól jön ez a szuper recept… 🙂
Pirított laskagomba/pirítóssal és sült paradicsommal
Hozzávalók:
50 dkg laskagomba
1 friss ág rozmaring – vagy ¼ mk *szárított rozmaring
pár ág friss kakukkfű – vagy ¼ mk *szárított kakukkfű
¼ mk *hétbors őrölt fűszer
2 gerezd fokhagyma
extra szűz olívaolaj
*Himalája só – ízlés szerint
1 rúd bagett kenyér – szeletelve
5-10 db koktélparadicsom
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek
Elkészítés:
A koktél paradicsomokat félbe vágjuk, tepsibe helyezzük, sózzuk, borsozzuk, a megpucolt fokhagymát átnyomjuk, egy kis olíva olajjal elkeverjük és egy ecset segítségével, megkenjük a paradicsomokat. Előmelegített sütőben megsütjük, vagy egy teflon serpenyőbe olíva olajat hevítünk, és lefelé fordítva a félbevágott fokhagymás, paradicsomot, megpirítjuk. Ha készen van, a paradicsomokat, egy picit a fenti fűszerekkel megszórjuk.
Közben egy másik serpenyőben, a megtisztított laskagombát forró olívaolajon megfuttatjuk, borsozzuk, fokhagymával, kakukkfűvel és rozmaringgal fűszerezzük, megpirítjuk, a végén sóval ízesítjük.
A bagetteket serpenyőben pici olíva olajon megpirítjuk, majd egy gerezd fokhagymával körbe dörzsöljük. Ezután ráhalmozzuk a pirított laskagombát és a sült paradicsomot.
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza
Nézzük, meg milyen hatása van szervezetünkre a laskagomba…
A laskagomba szárazanyagának 15-25%-a fehérje, 1-2%-a zsír, 6-10%-a ásványi só. Az ásványi sók többsége kálium és foszfor. A fennmaradó részt a szénhidrátok és egyéb anyagok teszik ki.
A gombák egyes vitaminokban kiemelkedően gazdagok, ezért “vitaminbombáknak” is nevezhetjük őket. Ezek a B1-, B2-vitamin, a niacin, a folsav és a pantoténsav. Jelentős mennyiségben tartalmaznak D-vitamint is. Említést érdemel, hogy 10 dkg friss laskagomba elfogyasztása kielégíti egy felnőtt ember napi B2-vitamin és niacin igényének 40%-át, a folsav igényének 25%-át, pantoténsav igényének 23%-át, valamint B1-vitamin igényének 17-20%-át. A laskagomba B1-vitamin- és folsavtartalma jelentősen meghaladja a csiperkéét.
A laskagomba más gombákhoz hasonlóan az egészséges táplálkozás fontos eleme lehet. Beltartalma miatt fogyókúrázók, cukorbetegek, köszvényben és magas vérnyomásban szenvedők diétájában egyaránt kiválóan felhasználható. Magas emészthetetlen rosttartalma miatt csökkenti a vastagbélrák kialakulásának veszélyét. Vesebetegek étrendjében azonban csak korlátozottan szerepelhet magas káliumtartalma miatt.
A laskagomba általános egészségvédő hatása mellett ki kell emelnünk speciális gyógyhatásait is. Japán kutatók a laskagomba vizes kivonatával sikeresen csökkentették egyes daganatok növekedési sebességét. Állatkísérletekben kimutatták a takarmányként felhasznált szárított őrölt laskagomba koleszterincsökkentő hatását. Csehországban a gomba termőtestéből magas vérkoleszterinszint elleni kivonatot állítottak elő. Orosz kutatók a laskagombából egy Pleurotin nevű antibiotikumot készítettek. Forrás: gombaforum.hu
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: