Mediterrán ételek és egyéb finomságok...

Energiabomba: Citromfüves-zöldséges csirkeleves…

Egy kis újdonság… 🙂

Ki mondta, hogy egy leves nem lehet tökéletesen különleges?

 


Ilyen morcos időben nincs is jobb, mint egy finom és lelket melengető leves… 🙂

Egyszerűségében nagyszerű, könnyű, és mégis diétás, energiát ad a mindennapokhoz, és kevés kalóriát tartalmaz, sőt az anyagcserédet is felgyorsítsa. A fogyókúrához, diétához még nagyobb folyadékbevitelre van szükségünk. A leves pont az, ami amellett, hogy a napi 2-3 liter kötelező folyadékbevitel mellett, plusz folyadékkal látja el a szervezetünket. Emellett teltség, jóllakottság érzést is biztosít és a zöldséglevesekkel kielégíthető a nagy íztartalmú ételek iránti igény is.

Ráadásul mennyei az íze. Szuper vacsora vagy ebéd, azért megsúgom, hogy van úgy, hogy reggelire is néha egy ilyen erőlevest eszek.
Kezdők is bátran elkészíthetik, mert nem egy bonyolult étel.

 

Citromfüves-zöldséges csirkeleves
Hozzávalók:

1 db csirkecomb alsó-felső
1 db csirkemell
2 db nagy sárgarépa
1 db fehérrépa
1 db karalábé
½ db Kaliforniai paprika: mindegyiknek a fele: piros-sárga-zöld
1 db paradicsom
1 db chili paprika
2 db spanyol szárzeller
1 db zöldhagyma
1 csokor petrezselyem
(szárát beletesszük összekötve, a leveleit apróra felvágjuk, és majd ezzel díszítjük a levesünket)
1 db kisebb vöröshagyma
(nem kell megpucolni, csak a külső sérült héját levenni, és félbevágjuk, majd megpirítjuk, nagyon jó ízt add a levesnek)
* ½ szál citromfű
(elég kemény a külseje, így egy klopfolóval, jól ütögessük meg a szárát, és utána dobjuk bele a levesbe)
* 1 szelet friss gyömbér
¼ zacskó mirelit zöldborsó
½ zacskó mirelit kelbimbó
¼ zacskó mirelit zöldbab
Fűszerek:
*Himalája só – ízlés szerint
1 kk szemes *ötbors fűszer 
1 db Bio húsleves kocka
1 gerezd fokhagyma 
1 szem szegfűszeg
1 db babérlevél
¼ mk őrölt kömény
2 csipet kakukkfű
1 kisebb chili paprika
Leves betét:
1 csomag rizstészta – igény szerint, de akár el is hagyható
kókuszolaj


Elkészítés:
Hideg vízben feltesszük a csirkecombot és a csirkemellet főzni, tartalék lángon, úgy hogy ellepje. Amikor felforrt lehabozzuk, akár többször is, amennyi szükséges, utána a fenti fűszerekkel ízesítjük, és tovább főzzük tartalék lángon. Majd ezt követően a vöröshagymát vágjuk félbe, és a gázlapon pirítsuk meg, a félbevágott belső részét, majd dobjuk a levesbe. Ha nincs gázunk, akkor sütőbe süssük meg.


Pucoljuk meg a zöldségeket, majd a paprikát negyedekbe vágjuk a paradicsomot félbe, a zellerzárat, zöldhagymát ketté, és adjuk mindet a leveshez, és főzzük készre.

Amíg fő a leves, felforralunk sós, egy ek kókuszolajos vizet, lekapcsolva a hőt, beledobjuk a rizstésztát, és hagyjuk 1-2 percig, hogy megpuhuljon, utána leszűrjük (de nem kell leöblíteni) és 1 kk kókuszolajjal összekeverjük, és tegyük félre.


*Tipp: Következő lépésként, (ha nem friss zöldborsót, kelbimbót, zöldbabot, hanem mirelitet használunk), akkor ½ kk sót, és egy nagy csipet cukrot teszünk egy forrásban lévő vízbe, egy szűrő segítségével belemártjuk a zöldborsót, pár percig főzzük, legyen roppanós. Így járunk el a kelbimbóval, zöldbabbal is. Külön tálkába szedjük, majd ez is a leves betétünk lesz.


Ha kész a leves, állni hagyjuk minimum 15 percig. Utána leszűrjük, egy szűrő és egy géz segítségével, úgy, hogy egy merőkanál segítségével merjük át a szűrőbe a levest, ne öntsük, mert úgymond összetörik a leves.

A húst kicsontozzuk, bőrét eltávolítjuk és felszeleteljük. A zöldségeket hasábokra, karikára vágjuk.

Tálalásnál először a tányérba a rizstésztát tesszük, rá a zöldségekből mindegyikből egy kicsit, apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk, és utána a levesből merítünk rá, nagyon óvatosan.


Jó főzőcskézést, otthon a konyhában… 🙂

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!