Ki mondta, hogy egy leves nem lehet tökéletesen különleges?
Citromfüves-zöldséges csirkeleves
Hozzávalók:
1 db csirkecomb alsó-felső
1 db csirkemell
2 db nagy sárgarépa
1 db fehérrépa
1 db karalábé
½ db Kaliforniai paprika: mindegyiknek a fele: piros-sárga-zöld
1 db paradicsom
1 db chili paprika
2 db spanyol szárzeller
1 db zöldhagyma
1 csokor petrezselyem
(szárát beletesszük összekötve, a leveleit apróra felvágjuk, és majd ezzel díszítjük a levesünket)
1 db kisebb vöröshagyma
(nem kell megpucolni, csak a külső sérült héját levenni, és félbevágjuk, majd megpirítjuk, nagyon jó ízt add a levesnek)
* ½ szál citromfű
(elég kemény a külseje, így egy klopfolóval, jól ütögessük meg a szárát, és utána dobjuk bele a levesbe)
* 1 szelet friss gyömbér
¼ zacskó mirelit zöldborsó
½ zacskó mirelit kelbimbó
¼ zacskó mirelit zöldbab
Fűszerek:
*Himalája só – ízlés szerint
1 kk szemes *ötbors fűszer
1 db Bio húsleves kocka
1 gerezd fokhagyma
1 szem szegfűszeg
1 db babérlevél
¼ mk őrölt kömény
2 csipet kakukkfű
1 kisebb chili paprika
Leves betét:
1 csomag rizstészta – igény szerint, de akár el is hagyható
kókuszolaj
Elkészítés:
Hideg vízben feltesszük a csirkecombot és a csirkemellet főzni, tartalék lángon, úgy hogy ellepje. Amikor felforrt lehabozzuk, akár többször is, amennyi szükséges, utána a fenti fűszerekkel ízesítjük, és tovább főzzük tartalék lángon. Majd ezt követően a vöröshagymát vágjuk félbe, és a gázlapon pirítsuk meg, a félbevágott belső részét, majd dobjuk a levesbe. Ha nincs gázunk, akkor sütőbe süssük meg.
Pucoljuk meg a zöldségeket, majd a paprikát negyedekbe vágjuk a paradicsomot félbe, a zellerzárat, zöldhagymát ketté, és adjuk mindet a leveshez, és főzzük készre.
Amíg fő a leves, felforralunk sós, egy ek kókuszolajos vizet, lekapcsolva a hőt, beledobjuk a rizstésztát, és hagyjuk 1-2 percig, hogy megpuhuljon, utána leszűrjük (de nem kell leöblíteni) és 1 kk kókuszolajjal összekeverjük, és tegyük félre.
*Tipp: Következő lépésként, (ha nem friss zöldborsót, kelbimbót, zöldbabot, hanem mirelitet használunk), akkor ½ kk sót, és egy nagy csipet cukrot teszünk egy forrásban lévő vízbe, egy szűrő segítségével belemártjuk a zöldborsót, pár percig főzzük, legyen roppanós. Így járunk el a kelbimbóval, zöldbabbal is. Külön tálkába szedjük, majd ez is a leves betétünk lesz.
Ha kész a leves, állni hagyjuk minimum 15 percig. Utána leszűrjük, egy szűrő és egy géz segítségével, úgy, hogy egy merőkanál segítségével merjük át a szűrőbe a levest, ne öntsük, mert úgymond összetörik a leves.
A húst kicsontozzuk, bőrét eltávolítjuk és felszeleteljük. A zöldségeket hasábokra, karikára vágjuk.
Tálalásnál először a tányérba a rizstésztát tesszük, rá a zöldségekből mindegyikből egy kicsit, apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk, és utána a levesből merítünk rá, nagyon óvatosan.
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza