Mézes-mustáros csirkemell/sonkába tekert brokkolival és krémsajtos bagettel…

Kalandjaink a konyhában, ha nincs túl sok időnk…

Ez is, az egyik legjobb étel, amit csirkéből készíthetsz! A mézes-mustáros csirkének számtalan változata van, a csípőstől a tejszínesig. Ez a recept talán a legegyszerűbb, egy alap, amit ízlés szerint lehet akár tovább variálni.

 

Ha szereted a kissé pikáns ételeket, a karamellizált mézes-mustáros csirkemellet feltétlenül ki kell próbálnod. Ha marad egy pici a pácból, tálaláskor locsold a húsokra vagy a köretre.

 

Mézes-mustáros csirkemell/sonkába tekert brokkolival és krémsajtos bagettel

Hozzávalók:

Fűszeres krémsajt


3 ek mascarpone

2 ek tejföl

snidling – ízlés szerint

zöldhagyma – ízlés szerint

egy csipet *Himalája só

egy csipet *ötbors őrölt fűszer

1 ek citrom leve

Mézes-mustáros csirkemell

50 dkg csirkemell

Pác:

2 ek világos szójaszósz

1/3 cup méz

1 gerezd fokhagyma – átnyomva

1 ek dijoni mustár

egy nagy csipet *chili pehely

1 db lime leve

Köret:

1 nagy friss brokkoli

zöldbab

fekete erdei sonka

bagett – ciabatta

A bagett (ciabatta) készítéséről az alábbi blog bejegyzésemnél olvashattok:

https://mediterran.cafeblog.hu/2015/01/29/barbecue-chilis-csirketeljeskiorlesu-ciabattaval-es-joghurtos-parmezanos-ontettel/

Sütéshez:

kókuszzsír

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:

http://azsiabolt.hu/termekek

Elkészítés:

A csirkemellet, ha vastag, akkor vágjuk ketté egy éles késsel.

Majd ezt követően készítsük el a mézes-mustáros pácot: A fenti hozzávalóknál lévő alapanyagokat, szójaszósz, méz, fokhagyma, dijoni mustár, chili pehely, lime leve, tegyük egy tálkába és jól keverjük össze. Majd ezt követően forgassuk bele a csirkemell szeleteket. Fedjük le egy fóliával és pácoljuk min. 1 órát vagy egy éjszakán át a hűtőben.

Amíg pácolódik a mézes-mustáros csirkemell szeletek, addig keverjük össze a fűszeres mascarpone krémet a bagetthez. Keverjük össze a szobahőmérsékletű mascarponét, tejfölt és citromlevet. Majd ízlés szerint snidlinget, zöldhagymát vágjunk apróra és azt is adjuk hozzá, sózzuk, borsozzuk, és jól keverjük össze. Ha elkészültünk, tegyük a hűtőbe.

Majd készítsük elő a köretet: a brokkolit szedjük rózsáira, ha a szára nem szép, akkor egy zöldséghámozóval, egy kicsit tisztítsuk meg. Majd 4 db zöldbabbal fogjuk össze és 2 db sonkával tekerjük körbe, rögzítsük fogpiszkálóval, hogy sütésnél ne essen szét.

Ezt követően egy serpenyőbe vagy grill serpenyőbe (egy kk kókuszzsírt felhevítünk), nyáron, pedig kerti grillen süssük ki a mézes-mustáros csirkemell szeleteket, kb. 4 perc mindegyik oldala. Majd a sonkába betekert brokkolit és zöldbabot, és mellette a szeletekre vágott bagettet is pirítsuk meg.



Megjegyzés: Ha valaki nem szereti, nem eheti roppanósan a brokkolit és a zöldbabot, akkor mielőtt betekeri a sonkába *blansírozza, ezt követően tekerje be a fekete erdei sonkába, és pirítsa meg.

Tálaljuk a mézes-mustáros csirkemellet a brokkolival és a fűszeres mascarpone krémmel megkent pirított bagettel.

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:

https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!

Klarissza

 

*Blansírozás: A blansírozás egy konyhai művelet. Maga a szó francia eredetű, és rövid ideig tartó főzést, vagyis mondhatjuk úgy is, hogy egy egyfajta előfőzést jelent. A főzéskor a megtisztított zöldséget, jelen esetben a brokkolit, rózsáira szedjük, és alaposan megmossuk. A brokkolit blansírozáskor forrásban levő sós vízbe kell rakni. Fontos, hogy a víz forrjon.

A vízbe tehetünk szódabikarbónát is, így megőrizzük a brokkoli szép, üde színét. A brokkoli rózsákat 6-7 percig hagyjuk csak a forró vízben. Előzőleg odakészítünk egy szűrőt, és egy tálban jeges vizet. Ha rendelkezésünkre áll drótkosár, akkor könnyebb a dolgunk, a főzés után csak kiemeljük a kész brokkolit. A forró brokkolit azonnal a jeges vízbe, vagy nagyon hídeg vízbe tesszük. Lehűtjük ezzel, de nem kell sokáig benne hagyni, ne veszítsen a tápértékéből. Ez után a brokkolit papírtörlőn megszárítjuk. Forrás: vendéglátói tankönyvem

Címkék:
Tovább a blogra »