Tárkonyos tejszínes húsgombócleves…

Az örök kedvenc, ráadásul egyszerűbb, mint gondolnánk!

Egy tányértól jóllaksz, sokáig eltelít. Bár egy palacsinta azért talán lecsúszik utána… 🙂

Minél több zöldségekből főzöd, annál finomabb lesz a húsgombóccal gazdagított leves. A tárkonyos húsgombóc levessel minden étkezés jól indul, hiszen tele van vitaminnal, üde, sűrű, selymes és nagyon ízletes.

Kezdők is bátran hozzáfoghatnak, hiszen nagyon könnyű elkészíteni… 🙂

Tárkonyos-tejszínes húsgombócleves

Hozzávalók:


Tárkonyos húsgombóchoz:

250 g pulyka darált hús

4 ek rizs

1 db nagy tojás

½ kk *Himalája só

1 kk *tárkony

1 kk *cayenne bors

1 kk *ötbors őrölt fűszer

½ mk *majoránna

1 kis marék nachos chips kézzel apróra összetörve

½ csokor petrezselyem – apróra vágva

Zöldségek:

1 db közepes vöröshagyma

fél szál póréhagyma

1 db zöldhagyma

2 db paradicsom

1 db paprika

3 db sárgarépa

2 db fehérrépa

2 szál spanyol zeller vagy másképpen szárzeller

1 gerezd fokhagyma – átnyomva

Fűszerek:

egy csipet *chili pehely

¼ kk őrölt *kömény

egy nagy csipet *kakukkfű

½ kk *majoránna

1,5 db marhahúsleves kocka – reszeljük bele a levesbe, így könnyebben feloldódik

1 nagy csipet kapor

1 kk *ötbors őrölt fűszer

½ kk őrölt *babérlevél

Leves ízesítéséhez:

kb. 2-2,5 dkg füstölt húsos házi szalonna

¼ szál házi parasztkolbász

víz

1 kk tárkony

½ citrom leve

2 ek tejföl

4 ek tejszín

1 ek *tápióka liszt

½ ek kókuszzsír

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:

http://azsiabolt.hu/termekek

Elkészítés:

A húsgombóc hozzávalóit keverjük össze egy tálba és tegyük a hűtőbe. Majd pucoljuk meg a zöldségeket és vágjuk kockára, karikára, kinek hogy tetszik.



Ezután hevítsünk fel a kókuszzsírt egy fazékba, adjuk hozzá a kockára vágott szalonnát, – én a bőrkét is bele szoktam vágni – majd kezdjük el pirítani, utána jöhet hozzá a apró kockára vágott kolbász, pirítsuk tovább, majd a hagymákat is adjuk hozzá dinszteljük össze, mehet utána bele a paprika és a paradicsom kb. 3-4 percig pirítsuk össze az egészet.

 Majd adjuk hozzá a fokhagymát, zöldséget, zellert. Jól keverjük össze és hagyjuk pirulni össze az egészet. Közben a fenti fűszerekkel ízesítsük, kevergessük meg. Majd öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Hagyjuk főni kb. 10 percig.

Ezután a hűtőből kivett befűszerezett húst, gombócokká formáljuk és tegyük bele a levesbe.

Amikor már majdnem készen van a leves, adjuk hozzá a tárkonyt, majd a tejfölt, tejszínt és a lisztet, – ez lehet tápióka liszt, rizsliszt, vagy gluténmentes liszt is – keverjünk össze simára, és hőkiegyenlítéssel, – tehát merjünk bele egy-két merőkanál levest és jól keverjük el -, majd utána öntsük hozzá a leveshez, úgy, hogy közben kevergetjük.

Pár percig még főzzük és készen is van. Fél citrom kifacsart levével ízesítsük.

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:

https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!

Klarissza

 

 

Címkék:
Tovább a blogra »