Ragacsos mázas sült oldalas-fűszeres krumplival és Amerikai káposztasalátával
Hozzávalók:
1 kg sertésoldalas – a hentesnél fel is lehet daraboltatni
Pác:
1 kk *ötbors fűszerkeverék
4 kk pirospaprika
1 csipet *Himalája só
6 db *szegfűszeg
2 kk *őrölt kömény
néhány rozmaring ág
néhány kakukkfű ág
3 gerezd fokhagyma
1,5 dl extra szűz olíva olaj
2 tk *Achar Masala csípős fűszerkeverék
2 dl 100%-os almalé
Oldalasra szósz:
120 ml ketchup
3 ek méz
1 kk balzsamecet
1-2 dl 100%-os almalé
1 mk vagy 8 csepp tabasco szósz
1 tk *worcester szósz
2 gerezd fokhagyma
Köret:
1 kg krumpli
1 ek kókuszzsír vagy libazsír
2 ág kakukkfű
1 csipet só
1 ág rozmaring
3 gerezd fokhagyma
2 db zöldhagyma
Amerikai káposztasaláta:
½ fejes káposzta
1 db alma
1 db körte
6 db vajretek
1 db kisebb lila hagyma
1 db zöldhagyma
1 kk só
1 ek cukor
½ citrom leve
1 kk ecet
Káposztasaláta öntet:
1 nagy tejföl
2 kk mustár
2 kk cukor
½ citrom leve
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek
Elkészítés:
A sertésoldalast megmossuk, és leszárítjuk, ezt követően megsózzuk és tegyük félre. A pác hozzávalóit egy mozsárban összetörjük. És ezzel a páccal bedörzsöljük, jól az húst. Tegyük a tepsibe a húst és öntsük fel alma lével. Tegyünk a hús tetejére 2 ek kókuszzsírt, és fóliával lefedve, lassú hőfokon kb. 1,5 óráig süssük.
Amíg sül a hús, készítsük el szószt, káposztasalátát és a köretet. A szósz hozzávalóit keverjük össze egy tálkában, és tegyük félre.
A káposztasaláta hozzávalóit, vékony csíkokra vágjuk. Rászórjuk a cukrot, sót, ecetet, citrom levét és összekeverjük, legalább egy órát állni hagyjuk a hűtőben. Készítsük el a saláta öntetet, a tejfölt kikeverjük a citrom levével, cukorral, mustárral. A lehűlt és kinyomkodott salátát összekeverjük az öntettel és legalább fél órára hűtőben hagyjuk, hogy összeérjen.
A hús sül, a szósz kész, a káposztasaláta és az öntet is kész. Most készítsük el a köretet. A krumplit jól mossuk meg. Ezt követően héjastul vágjuk félujjnyi vastag karikákra. Tegyünk fel sós vizet forrni, és kb. 6-7 percre dobjuk bele a felkarikázott krumplit. Ha kész, szűrjük le. Egy serpenyőbe tegyünk kókuszzsírt, hevítsük fel, és tegyük bele a krumplit és a fenti fűszerekkel ízesítsük, és arany barnára pirítjuk.
És akkor most, nézzük csak meg a húst, már biztosan jól puha lett. Ha kész, akkor kenjük be a mázzal, és a maradékot öntsük rá, és fólia nélkül 5-10 percig süssük, akkor jó, amikor a máz rásült, vigyázva, nehogy megégjen.
Készen is vagyunk mindennel, már csak a tálalás marad. Egy tányérra halmozzuk rá a krumplit, mellé tálaljuk a ragadós sült oldalast, szórjuk meg apróra vágott zöldhagymát, és kínáljuk hozzá a káposztasalátát. De akár krumpli elhagyásával, csak káposztasalátával is fogyaszthatjuk.
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza