Áfonyás-gombás húsos ragu/gluténmentes fánkkal…

Ízes kalandok a konyhában!… 🙂

 

 

Tudtad, hogy a legegyszerűbb dolgok a legjobbak? Ez egy észbontóan finom ebéd vagy vacsora ötlet. Érdemes kipróbálni! Szinten biztos, hogy a kedvenceid közé fog kerülni!

 

Egy kicsit időigényes, de csak a pácolás miatt, – legalább így lehet előre tervezni, hogy mi kerüljön az asztalra 🙂 – de minden befektetett másodpercet megér! Imádom tunkolni a burgonyafánkkal az áfonyás szószt, és a szaftos húsos ragut, persze a szakács kiváltsága, hogy még ebéd előtt is falatozhat belőle. 🙂

Eszméletlen, mennyei finomság, a családom odáig van érte, meg vissza… 🙂

 



Áfonyás-gombás húsos ragu/gluténmentes fánkkal


Hozzávalók:

50-60 dkg csirke, vagy pulykacomb filé, de akár lehet sertéscomb is

Páchoz:

3 dl vörösbor

1 púpos ek méz

1 kk *szegfűbors 

4 ág friss kakukkfű

3 db *babérlevél

2 db sárgarépa – vékony karikára vágva

1 db fehérrépa – vékony karikára vágva

2 szál spanyol szárzeller – vékony karikára vágva

1 nagy fej vöröshagyma – vékony karikára vágva

4 -5 szem borókabogyó

2 ág friss rozmaring

Fűszerek:

1 kk Kalocsai pirospaprika

½ kk *Himalája só – ízlés szerint

½ kk őrölt *ötbors fűszer

1 ek sűrített paradicsom

3 kk vaj és 1 ek kókuszzsír

Áfonyás-gombás szósz:

50 dkg gomba (én csiperkét használtam, de lehet bármilyen amilyet szeretünk)

5-8 dkg húsos füstölt szalonna – apróra vágva

3 púpos ek áfonya dzsem

2 ek kukoricakeményítő

3 szál újhagyma

negyed citrom leve

2 ek vaj

2 gerezd fokhagyma

egy nagy csipet *Himalája só

egy csipet *őrölt ötbors fűszer

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:

http://azsiabolt.hu/termekek

Elkészítés:

Pácoláshoz szükséges anyagokat vízben felforraljuk, majd lehűtjük, és beletesszük a csíkokra vágott húst, hogy ellepje a páclé, és legalább 24 óráig hűtőszekrényben érleljük.

Ezt követően, egy serpenyőben, a kókuszzsírt és a vajat hevítsük fel, majd pirítsuk meg benne a lecsepegtetett pácolt húst, addig, amíg kéreg sül rá, ha készen van, szedjük ki egy tányérra.

A megmaradt zsiradékba beletesszük az apróra vágott hagymát, pirítjuk. Majd visszatesszük a húst, és megszórjuk pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk, majd adjuk hozzá a paradicsompürét és keverjük el.  Ezután, adjunk hozzá a leszűrt páclé levéből, de csak egy kicsit, és tovább pirítjuk, majd utána felönthetjük teljesen, épphogy ellepje. Tegyünk félre a pácléből az áfonyás-gombás szószhoz. (Ha szükséges főzés közben adjunk még hozzá vizet, de csak apránként, hogy sűrű szaftja legyen, mert még össze fogjuk keverni az áfonyás szósszal.)

Amíg fő a hús, addig készítsük el az áfonyás-gombás szószt:

A szószhoz forrósítsuk fel a vajat egy lábasban, tegyük bele a kockára vágott húsos szalonnát, zúzott fokhagymát a karikára vágott újhagymát. Pároljuk néhány percig, majd tegyük bele a gombát. Sózzuk, borsozzuk és pároljuk addig, míg a saját leve el nem párolog. Szórjuk rá a kukoricakeményítőt és keverjük jól össze, és öntsünk rá a húspácoló levéből is. Öntsünk még rá, ½-1 pohárnyi vizet, majd az egészet jól forraljuk össze. Mielőtt levennénk a tűzről, keverjük hozzá az áfonyadzsemet, és ízesítsük pici citromlével, szórjuk meg vegyes gyümölccsel: szederrel, áfonyával, meggyel.

Ha elkészültünk, és a hús is megpuhult, keverjük össze az áfonyás szószt a hússal. Egy kis szószt félre tehetünk díszítésnek.

Gluténmentes burgonyafánk:

50 dkg burgonya

2 db tojás sárgája

25 dkg Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék

egy nagy csipetnyi őrölt szerecsendió

egy nagy csipetnyi fehérbors

1 kk *Himalája só

2 dkg élesztő

1 dl tej

2 maréknyi nachos – darálva

1 maréknyi szezámmag 

kókuszzsír a sütéshez



Elkészítés:

Az élesztőt egy nagy csipetnyi cukorral futtassuk meg kéz meleg (de nem forró) tejben.

A krumplit főzzük meg héjában, majd – még melegen – hámozzuk meg, krumplinyomóval nyomjuk át egy tálba, vagy villával törjük össze. Hagyjuk hűlni, így kevesebb lisztet vesz fel.

Majd tegyük hozzá a tojás sárgáját, sót, borsot és fűszerezzük őrölt szerecsendióval. Tegyük bele a gluténmentes lisztet, apránként, nem biztos, hogy az összes kell, ez függ a krumpli állagától, (nekem felvette a fenti lisztmennyiségét) és gyúrjuk ruganyos tésztává. Kelesszük 1 órát, utána formázzunk kis gombócokat a gluténmentes burgonyás tésztából. Majd hempergessük meg a nacos ledarált morzsájában és benne elkevert szezámmagban, majd forró kókuszolajban süssük ropogós arany barnára.

Ha mindennel elkészültünk, tálalhatjuk a gluténmentes szezámmagos burgonyafánkokat az áfonyás-gombás hússal. Kínálásnál, díszíthetjük még a tányért az áfonyás szósszal.

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:

https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!

Klarissza

Címkék:
Tovább a blogra »