Energiát adó gyömbéres csirkeaprólék leves…

 Csirkés zöldséglevessel minden étkezés jól indul, hiszen tele van vitaminnal, üde, sűrű, selymes és nagyon ízletes… 🙂

 

Tavasszal kihagyhatatlan fogás a friss zöldségekkel, és minél zsengébb zöldségekből főzöd, annál finomabb lesz a csirke hússal gazdagított csirkeaprólék leves… 🙂 de persze bármikor elkészíthető, ha egy gyors levesre vágyunk, hiszen ez a leves, nagyon hamar megfő.

Kezdő háziasszonyok első leveseként szívből ajánlom… 🙂

 

Gyömbéres csirkeaprólék leves

Hozzávalók:

1-1,5 kg csirkeaprólék feldarabolva

2 gerezd fokhagyma

4 kocka marhahúsleves kocka

2 db *szegfűszeg

1 db *csillagánizs

2 db babérlevél

1 db vöröshagyma

Fűszerek:

1 kk *ötbors egész fűszer

½ kk *kakukkfű

1 db *citromfű szár

(megütögetve a szárát, egy húsklopfolóval, ekkor adja ki igazán az aromáját, és vágjuk 3 darabra)

2 cm hosszú friss gyömbér

*Himalája só

1 db friss chili paprika – aki nem szereti a pikáns ízeket, annak kimagozva

½ kk *őrölt kömény

egy kis csipet *sáfrány – végén szoktam a levesbe tenni

Keményebb zöldségfélék:

4 db sárgarépa

2 db fehérrépa

1 db kis karalábé

1 db kis zellergumó

Gyengébb zöldségfélék:

1 szál zöldhagyma

1 db zöldpaprika – félbevágva

1 db paradicsom – félbevágva

1 csokor zeller levél – összekötve

1 db kis karfiol

1 db burgonya

1 db kis kelkáposzta

1 csokor petrezselyem összekötve

5 db csiperkegomba – a készre főtt levesbe tesszük bele

10 dkg mirelit zöldborsó – a készre főtt levesbe tesszük bele

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:

http://azsiabolt.hu/termekek



Elkészítés:

Az előkészített húst megmossuk, és hideg vízben feltesszük, úgy, hogy ellepje a víz a húst és fedő alatt a legalacsonyabb hőfokon elkezdjük főzni.

Ha a húslé felforrt, szűrőkanállal leszedjük a tetejéről a habot és tovább főzzük, a következő habot is leszedjük, és hozzáadjuk a leveskockát, fokhagymát, szegfűszeget, babérlevelet, vöröshagymát és a csillagánizst és tovább lassan főzzük, hogy csak gyöngyözve forrjon.

A megtisztítjuk a zöldségeket egészben, vagy félbe/negyedekre vágva felszeleteljük.

Ha még esetleg van, akkor szedjük le ismét a maradék habot a leves tetejéről, majd adjunk hozzá a fűszereket.

Ezt követően, a levesbe beletesszük a keményebb zöldségeket. Ha már majdnem félig megpuhult a zöldség, akkor a gyengébb (hamarabb megfövő) zöldségeket tesszük bele, ha minden megpuhult (figyelni kell rá, hogy ne följön szét a zöldség) kóstoljuk meg a levest, szükség esetén ízesíthetjük sóval, borssal, de ekkor még kell rajta forralnunk egyet.

Én a csiperkegombát felszeletelem, és megpirítom (én így szeretem 🙂 egy serpenyőbe ½ ek kókuszolajon, majd ezt és a zöldborsót hozzáadjuk a kész leveshez. Még egy percig összeforraljuk, majd a tűzről levével, 30 percig pihentessük.

Ezután a főtt zöldségeket és a húst óvatosan vegyük ki a levesből külön tálaljuk. Merőkanállal, finom szűrőn keresztül szűrjük át a levest, hogy ne törjön össze és a lehető legtisztább legyen.

Kínálhatunk mellé külön megfőzött levestésztát: gluténmentes: rizstészta, üvegtészta, (csak forrázni kell) – cérnametélt, csigatészta (ezt főzni kell). De önmagában zöldséggel is kiváló laktató finomság. 🙂

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:

https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!

Klarissza

 

 

Címkék:
Tovább a blogra »