Kókuszos teasütemény
Hozzávalók: 11 db
2 nagy db tojásfehérje
egy csipet Himalája só
egy csipet szódabikarbóna
¼ Cup cukor – apránként
1 Cup kókuszreszelék
¾ Cup: 80 ml őrölt mandula
Díszítés:
eper lekvár – ízlés szerint
nutella – ízlés szerint
1 tábla 75 % étcsokoládé negyede
Mennyiségek méréséhez, az alábbi blog bejegyzésemnél találtok információt:
https://mediterran.cafeblog.hu/2016/07/31/merleg-nelkul-jo-ha-tudjuk/
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Tegyünk egy tepsibe sütőpapírt.
Vágjunk félbe egy citromot, – majd egy tálat, amibe felverjük a tojásfehérjét -, kenjünk körbe a citrommal, ez zsírtalanítja, és jól felverődik a tojásfehérje.
Majd készítsük elő a fenti alapanyagokat, mert elég gyorsan kell dolgozni, hogy össze ne essen az előkészített alapanyag sütés előtt, legalábbis nekem ez a tapasztalatom, amikor habcsókot készítünk.
Ha ezzel elkészültünk, tegyük bele a tojásfehérjét a tálba, és egy robotgép segítségével kezdjük el felverni, előbb alacsonyabb fokozaton, majd közben, adjuk hozzá a sót, szódabikarbónát, és utána magas fokozaton tovább verve adagoljuk hozzá a cukrot. Kemény habbá verjük, ez kb. 5 perc, akkor jó, ha a habverőt kivesszük és a hab csúcsot képez.
Ezt követően, az előre kimért kókuszreszeléket adjuk hozzá, és lassan, óvatosan keverjük el egy fakanál, vagy szilikonos keverőkanál segítségével. Vigyázva, hogy a hab ne törjön össze. Majd ha elkevertük az őrölt mandulát is adjuk hozzá, és ugyanígy járjunk el, csak óvatos keverés.
Ha megvagyunk, egy kanál segítségével halmokat veszünk ki a tenyerünkbe, és vizes kézzel kis golyókat formálunk, de nagyon gyengéden, mintha hímes tojást fognánk a kezünkbe, a lényeg ne túl keményre formázzuk, mert akkor távozik a tojásfehérje levegős része. Majd lelapítjuk és a közepébe egy kis mélyedés nyomunk az ujjunkkal, (majd ebbe fog menni a töltelék, sütés után) és mehet a sütőpapírral kibélelt tepsibe, 180 fokon 8-10 percre, akkor jó, amikor kezd halvány aranybarna lenni.
Én készítettem olyat, amibe nem nyomtam lyukat, és olyat is, amibe igen. De van olyan, hogy lusta vagyok… 🙂 és nem akarok bíbelődni vele, akkor csak egy kanállal halmokat teszek a sütőpapíros tepsibe és úgy sütöm meg, és rá a csoki öntet… 🙂
Ha egy-két db egy kicsit a tetejénél, ahol lyukakat tettünk, sülés közben megreped, még melegen tudjuk formázni, nyomjuk felfelé az oldalát, így formázhatjuk még a bemélyedést.
Ha kihűlt a kókuszos teasütemény, akkor egy kis kanál segítségével, megtölthetjük őket, eperlekvárral, nutellával vagy mirelit málnával.
Majd az étcsokoládé negyedét olvasszuk fel gőzfürdő felett, és egy kiskanál segítségével csíkozzuk be a kókuszos sütiket, hagyjuk megdermedni, bár én nem bírtam várni, már falatoztam is… 🙂
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza