Japán gyöngyszem a gluténmentes multivitamin-forrás…

Az egészségre gyakorolt hatása 7 pontban!

 

Én ezért használom a receptjeimbe… 🙂

 

Nálunk a reform és a vegetáriánus konyha karolta fel, a nyugati gasztronómiában a design konyha egyik kedvelt hozzávalója. A profi konyha mesterszakácsai is szívesen kreatívkodnak vele. Elsősorban desszertekben használják. Amerikában igen népszerű ital a Bubble Tea (buborék tea), amiben a szirupos gyöngyöket teával öntik fel. De ugyan így készíthető belőle shake is…

 

Dél-Amerika északi részén kezdték el termeszteni, aztán az egész világon elterjedt, az afrikai és az ázsiai konyha egyik alapvető alapanyagává vált, az éhezők megmentője. A tápióka végül is egy feldolgozott forma, a manióka gyökérből nyert keményítő. Ez a semleges íz világú növény Afrika trópusi részein honos. Közel 160 faja ismeretes, amelyet sokoldalúan hasznosítanak.

A tápióka nagy mennyiségben tartalmaz B- és C-vitamint, kalciumot, rezet, mangánt, káliumot és foszfort. Antibakteriális és gombaölő hatású, tisztítja a vért. Segíti a máj és a vese működését, megtisztítását a toxikus anyagoktól. A tápióka gluténmentes, így minden változatában fogyaszthatják glutén érzékenyek is. 

A tápióka gyöngyöt japán gyöngynek is szokták nevezni, kis aranyos apró buborékokhoz, gyöngyszemekhez hasonlít. Nedvesség hatására átlátszó gyöngyökké alakulnak, és bekocsonyásítják a folyadékot. Kellemes az állaga, a gyöngyszerű forma esztétikussá teszi a tápióka gyöngyből készült pudingokat, zseléket.

Felhasználása:

15-20 percre áztassuk be a gyöngyöket bő vízbe.

Majd szitán szűrjük le és közepes hőfokon főzzük, sűrítsük be.

Ha láthatóan sűrű lett, azonnal vegyük le a tűzről, mert visszahígulhat.

Ha pudingot készítünk belőle, akkor azt akkor keverjük el benne, ha már lehúztuk a tűzről.

Anyaghányad: 35 g beáztatott tápióka gyöngyöt kb. 3 dl folyadékban tudjuk puding állagúra főzni.

Tápanyagtartalom 100 grammban: 1498 KJ / 358 kcal 

A tápióka lisztet számos konyha használja a világon. Az ebből készített ételek ropogósra, kérgesre sülnek, ezért nagyon ajánljuk kenyerek, péksütemények elkészítéséhez. Ha maglisztekhez keverjük a tápióka keményítőt, igazi, szivacsos kenyérállagot kaphatunk végeredményként. A tápióka lisztet, sűrítőanyagként is használják, rendkívül sima, csomómentes ételeket készíthetünk vele. Levesek, főzelékek vagy magas víztartalmú gyümölcsökkel készített süteményekhez is, és levesbetétnek sem utolsó. Mellékíz és színmentes, nagy előnye, hogy gyors hűtés során sem csapódik ki a főtt ételből, így kitűnően viseli a hűtési folyamatokat is.

Tápiókagyöngyöt, tápiókalisztet, már pár száz forintért meg tudjuk, vásárolni a bio boltokban, vagy ázsiai alapanyagokat kiszolgáló üzletekben.

Én itt szoktam vásárolni:

http://azsiabolt.hu/termekek

 

A gyöngyök kisebb és nagyobb verzióban kaphatók, mindegyikkel könnyű dolgozni, bár a naggyal leginkább a gumibogyószörpben találkozni, mely egy ízesített tea – tápióka betéttel. Aki már találkozott vele, annak elég bizarr lehetett, hogy egy színes, zselés gombócok kúsznak – másznak fel a szívószálon, de hát a látvány és a cukiság nem maradhat el, az mindig kell, olyan jópofa… 

Erről az érdekességről itt olvashattok bővebben:

http://www.origo.hu/tafelspicc/kozelet/20130312-a-gumibogyoszorp-letezik.html



Miért érdemes rendszeresen tápiókalisztet fogyasztani? –

Az egészségre gyakorolt hatása 7 pontban…

  1. Csökkenti az étvágyat és segíti a fogyást:

A tápióka lisztet gyakran kötik össze a fogyással és az elhízás kockázatának csökkentésével, mivel a liszt nagymértékben tartalmaz rostokat. A rost nem csak csökkenti az étvágyat, de segít abban is, hogy a zsír gyorsabban ürüljön ki a szervezetből. 100 gramm tápióka liszt 340 kalóriát tartalmaz, melynek 95 százaléka a szénhidrátokból származik, a többi pedig proteinből.

  1. Energiával lát el és javítja az agyi funkciókat:

Mivel a tápióka liszt nagy mennyiségben tartalmaz szénhidrátokat, energiával látja el a szervezetet. Ezen kívül pedig az agy is hatékonyabban képes működni tőle, ha ilyen lisztből készült ételeket fogyaszt. Minden adag körülbelül 80 százalékban szénhidrátból áll, amely több mint a napi szükséglet mennyiségét fedezi.

  1. Egészséges idegrendszer:

Néhány szakértő szerint a tápióka liszt segít a kiegyensúlyozott idegrendszer fenntartásában, valamint felveszi a harcot a stresszel és a szorongással is, illetve hozzájárul az egészség megőrzéséhez.

  1. Egészséges izmok:

A tápióka liszt kifejezetten segít abban, hogy az izmok erősek hajlékonyan legyenek. Mivel proteint tartalmaz, hozzájárul az izmok egészségének fenntartásához, és táplálja a szöveteket. Egy adag 2 gramm proteint tartalmaz, amely fedezi a napi szükségleteket.

  1. Csökkenti a vérnyomást:

Ezen kívül a tápióka liszt jelentősen csökkenti a vérnyomást is, amely magas rosttartalmának köszönhető. Minden csésze liszt ugyanis 4 grammal növeli a rostbevitelt. Ez rendszeresen fogyasztva rendkívüli módon hozzájárul az ideális rostbevitel mennyiségéhez, kiváltképp a nőknél.

  1. Ellenállóbbá tesz a betegségekkel szemben:

A tápióka liszttel csökkenthető az olyan betegségek kialakulása, mint például a csontritkulás, mivel a liszt olyan ásványi anyagokat tartalmaz, mint a réz és a magnézium. Egy csésze tápióka liszt csak 206 gramm rezet tartalmaz, amely a napi szükséglet 24 százalékát fedezi.

  1. Védi a szívet és rák-ellenes hatású:

A tápióka liszt rendkívüli módon hozzájárul ahhoz, hogy a szív egészséges maradjon. Megvéd a szívkoszorúér-problémák, agyvérzés és szívroham, stb. kialakulásának kockázatától, mivel C-vitamint és folsavat tartalmaz, amelyek az olyan betegségek kialakulása ellen is védelmet nyújtanak, mint a rák. Ezen kívül pedig a tápióka liszttel a terhességi komplikációk kialakulása is elkerülhető.

Forrás/kép:pixabay/wikipedia/simplyrecipes/davesgarden.com/drtihanyi.com

Ha tetszett a cikk, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:

https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó egészséget!

Klarissza

Címkék: , , , , , , ,
Tovább a blogra »