Afrikai steak ropogós csirke/sült krumplival és mentás fokhagymás uborkasalátával
Hozzávalók:
6 db csirkecomb felső
*Afrikai steak fűszerkeverék
*cayenne bors – ízlés szerint
*Himalája só – ízlés szerint
*ötbors őrölt fűszer – ízlés szerint
Köret:
1 kg krumpli
*sültburgonya fűszersó szerecsendióval
kókuszzsír
Mentás fokhagymás uborkasaláta:
2-3 ek tejszín
½ görög joghurt – egy nagydoboz fele
½ – 1 csokor friss menta levél – ízlés szerint, ki mennyire mentásan szereti – apróra vágva
1 gerezd fokhagyma – átnyomva
1 db kígyó uborka
1 kk *Himalája só
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek
Elkészítés:
A csirkecombokat az Afrikai steak fűszerkeverékkel befűszerezzük és sózzuk, borsozzuk, majd szórjuk meg cayenne borssal is, és tegyük félre egy 15-30 percre, de akár egy éjszakára is pácolódhat a hűtőben, annál finomabb lesz.
A krumplit pucoljuk és mossuk meg, csöpögtessük le, és vágjuk karikra vagy fél karikára. Ha elkészültünk, tegyük egy tepsibe és szórjuk meg sültburgonya fűszersóval és tegyük félre.
Ezt követően a csirkecombokat tegyük a grill rácsra és a tepsiben lévő burgonyát pedig a grill rács alá, – itt nem teszünk rá kókusz olajat, mert a csirke kisült szaftja rácsöpög a krumplira, mely isteni finom íz kavalkáddal párosul -. Kapcsoljuk be a hőlégkeveréses hőfokot, 230 fokon, süssük 1 órán keresztül. Én jól megsülve ropogósan szeretem, így 1 órán keresztül sütöttem.
Lehet sütőben is sütni, akkor tegyünk rá a csirkecombokra 6 ek kókuszolajat, mindegyik csirkecombra egy evőkanállal. Alufóliával lefedve süssük kb. fél óráig, utána levéve az alufóliát, locsoljuk meg a szaftjával a csirkecombokat, és még kb. 15-20 percig pirítsuk ropogósra. A sütő aljára pedig tepsibe helyezzük el a krumplit és locsoljuk meg ezt is kb 5 ek kókuszolajjal, fedjük le, mint a csirkét, és utána majd pirítsuk meg.
Amíg sül a csirkénk és a krumpli, addig készítsük el a mentás fokhagymás öntetet. A hozzávalóknál lévő alapanyagokat, keverjük össze. Majd ezt követően az uborkát vágjuk fel vékony karikára egy késsel, vagy akinek van uborkareszelője azzal is megteheti. Aki nem szereti, vagy nem eheti az uborka héját, az pucolja meg előtte. Ezt követően sózzuk és keverjük össze, majd hagyjuk pihenni 10 percig, amíg levet ereszt az uborka, majd nyomkodjuk ki az uborka levét, és keverjük össze az öntettel. Tegyük a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek.
Tálalásnál az afrikai sült csirkecombokat, kínáljuk a ropogós sült krumplival és a mentás fokhagymás uborkasalátával.
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza