A pörköltök közt, ő a nehézsúlyú világbajnok… 🙂
Nem egy könnyű étel, de egy jó fröccsel kísérve emészthető!… 🙂
A körömpörkölt egy megosztó étel: vannak, akik meg sem kóstolnák, de talán még többen vannak olyanok, akik még rajonganak érte. Szerintem a mai fiatalok már nem igazán szeretik, nem igazán készítik el. Bár a lányom sincsen odáig érte, de büszke vagyok rá, mert megkóstolta, vagyis evett belőle egy tányérral, és azt mondta, hogy jó, jó, de még mindig nem szereti… 🙁 🙂
Emlékszem, gyerekkoromban a szüleim igen sokat főzték a körömpörköltet, mivel olcsó és laktató ételnek számított, és manapság is az. Nekem a kedvencem lett, bár a családomban rajtam kívül senki nem szereti, így utoljára 15 évvel ezelőtt ettem, de most úgy megkívántam, végül is ennyi bűnözés belefér most. 🙂 Vittem is gyorsba Anyukámnak is belőle, nagy-nagy örömére… 🙂
“Isten a gazdagnak étket adott a szegénynek meg étvágyat!” (Sándor György)
Magyaros körömpörkölt burgonyával és savanyúsággal
Hozzávalók:
1½ kg (4 db) sertésköröm (sertésláb)
10 dkg füstölt húsos szalonna
6 db vöröshagyma
1 db TV paprika
1 db Kaliforniai paprika
1 db chili paprika – (aki szereti az csípőset)
2 db paradicsom
4 gerezd fokhagyma
1 ek kókuszzsír
Fűszerek:
3 db babérlevél
őrölt kömény
1 kk *ötbors őrölt fűszer
1 szem *szegfűbors
1 kk *Himalája só
3 púpos kk Kalocsai pirospaprika
1 liter alaplé és víz vagy víz, ha nincs alaplevünk
1 dl vörösbor
Köret:
1 kg burgonya
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek
Elkészítés:
A sertéslábakat a hentessel keresztben és hosszában is elvágatjuk, én 3-4-be szoktam vágatni, olyan kis aranyos darabok lesznek. 🙂 Otthon aztán jól megmossuk, a kisebb szőröket leégetjük róla vagy kivágjuk, ha nem szép tisztítottat kaptunk. Én szerencsére gyönyörűt kaptam, így csak meg kellett mosnom.
Majd egy lábasba felhevítjük a kókuszzsírt, majd dobjuk bele, a kockára vágott füstölt szalonnát és kezdjük el pirítani, majd adjuk hozzá az apróra vágott: vöröshagymát, pirítsuk tovább, majd a kétféle paprikát, chilit, paradicsomot, jól keverjük el, pirítsuk össze, majd dobjuk hozzá az átnyomott fokhagymát, ezzel együtt is pirítsuk még 2-3 percig.
Majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a pirospaprikát, és felöntjük annyi alaplével és vízzel, amennyi éppen ellepi. Tegyük vissza a tűzre, és a hozzávalóknál lévő fűszerekkel ízesítsük.
Hagyjuk felforrni, és utána alacsony hőfokon 3-4 óra alatt főzzük készre, kóstoljuk meg közben, és ha szükséges ízesítsük még a fenti fűszerekkel. A vége felé, amikor már ragadós és cuppogós, öntsük fel vörösborral.
Amíg fő a körömpörkölt, és mielőtt készen lenne, pucoljuk meg a krumplit, vágjuk cikkekre és főzzük meg sós vízbe. Ha a krumpli megpuhult, tálalhatjuk is a fincsi körömpörköltet, kínáljunk hozzá vegyes savanyúságot.
A jó körömpörköltnek sűrű és ragadós a leve, a hús lefoszlik a csontról. Ilyesmit csak családi körben, vagy jó barátok között fogyasszunk, mert nem létezik kulturált fogyasztási módja. 🙂 Bográcsban is elkészíthető, nagyon finom lesz úgy is.
*Tipp: Ha túl sok zsír főtt ki a körmökből, akkor a felesleges zsírt távolítsuk el egy kanál segítségével.
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat!
Klarissza
Kommentek