Igazi magyaros étel, jó sok szafttal: A Cuppogós Köri Pöri…

A pörköltök közt, ő a nehézsúlyú világbajnok… 🙂

Nem egy könnyű étel, de egy jó fröccsel kísérve emészthető!… 🙂

 

 

A körömpörkölt egy megosztó étel: vannak, akik meg sem kóstolnák, de talán még többen vannak olyanok, akik még rajonganak érte. Szerintem a mai fiatalok már nem igazán szeretik, nem igazán készítik el.  Bár a lányom sincsen odáig érte, de büszke vagyok rá, mert megkóstolta, vagyis evett belőle egy tányérral, és azt mondta, hogy jó, jó, de még mindig nem szereti… 🙁 🙂

 



Emlékszem, gyerekkoromban a szüleim igen sokat főzték a körömpörköltet, mivel olcsó és laktató ételnek számított, és manapság is az. Nekem a kedvencem lett, bár a családomban rajtam kívül senki nem szereti, így utoljára 15 évvel ezelőtt ettem, de most úgy megkívántam, végül is ennyi bűnözés belefér most. 🙂 Vittem is gyorsba Anyukámnak is belőle, nagy-nagy örömére… 🙂

“Isten a gazdagnak étket adott a szegénynek meg étvágyat!” (Sándor György)

 

 

Magyaros körömpörkölt burgonyával és savanyúsággal

Hozzávalók:


1½ kg (4 db) sertésköröm (sertésláb)

10 dkg füstölt húsos szalonna

6 db vöröshagyma

1 db TV paprika

1 db Kaliforniai paprika

1 db chili paprika – (aki szereti az csípőset)

2 db paradicsom

4 gerezd fokhagyma

1 ek kókuszzsír

Fűszerek:

3 db babérlevél

őrölt kömény

1 kk *ötbors őrölt fűszer

1 szem *szegfűbors

1 kk *Himalája só

3 púpos kk Kalocsai pirospaprika

1 liter alaplé és víz vagy víz, ha nincs alaplevünk

1 dl vörösbor

Köret:

1 kg burgonya

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:

http://azsiabolt.hu/termekek



Elkészítés:

A sertéslábakat a hentessel keresztben és hosszában is elvágatjuk, én 3-4-be szoktam vágatni, olyan kis aranyos darabok lesznek. 🙂 Otthon aztán jól megmossuk, a kisebb szőröket leégetjük róla vagy kivágjuk, ha nem szép tisztítottat kaptunk. Én szerencsére gyönyörűt kaptam, így csak meg kellett mosnom.

Majd egy lábasba felhevítjük a kókuszzsírt, majd dobjuk bele, a kockára vágott füstölt szalonnát és kezdjük el pirítani, majd adjuk hozzá az apróra vágott: vöröshagymát, pirítsuk tovább, majd a kétféle paprikát, chilit, paradicsomot, jól keverjük el, pirítsuk össze, majd dobjuk hozzá az átnyomott fokhagymát, ezzel együtt is pirítsuk még 2-3 percig.

Majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a pirospaprikát, és felöntjük annyi alaplével és vízzel, amennyi éppen ellepi. Tegyük vissza a tűzre, és a hozzávalóknál lévő fűszerekkel ízesítsük.

Hagyjuk felforrni, és utána alacsony hőfokon 3-4 óra alatt főzzük készre, kóstoljuk meg közben, és ha szükséges ízesítsük még a fenti fűszerekkel. A vége felé, amikor már ragadós és cuppogós, öntsük fel vörösborral.

Amíg fő a körömpörkölt, és mielőtt készen lenne, pucoljuk meg a krumplit, vágjuk cikkekre és főzzük meg sós vízbe. Ha a krumpli megpuhult, tálalhatjuk is a fincsi körömpörköltet, kínáljunk hozzá vegyes savanyúságot.

A jó körömpörköltnek sűrű és ragadós a leve, a hús lefoszlik a csontról. Ilyesmit csak családi körben, vagy jó barátok között fogyasszunk, mert nem létezik kulturált fogyasztási módja. 🙂 Bográcsban is elkészíthető, nagyon finom lesz úgy is.

*Tipp: Ha túl sok zsír főtt ki a körmökből, akkor a felesleges zsírt távolítsuk el egy kanál segítségével.

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:

https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat!

Klarissza

 

 

Címkék:
Tovább a blogra »