Madártej felhőcskékkel és mandulapehellyel
Hozzávalók:
3 tojás sárgája
2 ek *gyümölcscukor vagy cukor
1 púpos ek *kukoricakeményítő
2 kk vaníliás cukor
egy pici csipetnyi *Himalája só
700 ml tej
Tojásfehérje felhőcskékhez:
3 tojásfehérje
1 kk vaníliás cukor
1 ek *gyümölcscukor vagy cukor
egy pici csipetnyi *Himalája só
300 ml tej – ebbe főzzük ki a felvert tojásfehérje habot
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek
Elkészítés:
A tojásokat válasszuk ketté.
A fehérjét egy pici csipet sóval, kezdjük el először lassú fokozaton egy robotgép segítségével felverni, majd kapcsoljunk nagy fokozatra és adjuk hozzá a vaníliás cukrot és a cukrot. Verjük kemény habbá.
Ezt követően a tojássárgáját, a cukrot, vaníliás cukrot, kukoricakeményítőt, sót keverjük ki, úgymond halványságára szintén a robotgéppel. Ha készen vagyunk, fokozatosan öntsük hozzá a hideg tejet, és jól keverjük el egy fakanál, vagy habverő segítségével. (Így sokkal könnyebb a kezdő háziasszonyoknak is, mert a meleg tejtől, ha nem figyelünk, összeugorhat a tojás, és ugye nem akarunk rántottát enni, madártej helyett… 🙂
Ha elkészültünk, mérjük ki a 300 ml tejet, és melegítsük fel, addig, amíg nem gyöngyözik. Egy evőkanál segítségével szaggassuk bele a tojásfehérje habot. Ne zsúfoljuk tele, mert meg fognak nőni. Inkább két vagy három részletben főzzük meg a habot. Mindkét oldalát 1-1 percig, majd egy szűrőkanál segítségével szedjük ki tányérba.
Ha elkészültünk, akkor tegyük fel a tűzhelyre a tojásos tejet, és lassú tűzzön, főzzük sűrűre, kevergetve.
Ezután egy száraz serpenyőbe pirítsunk mandulapelyhet. Kevergessük, figyeljünk rá, mert hamar megég. Ha kész, szedjük ki egy kis tálkába, mert a forró serpenyőbe tovább pirulna, ha benne hagynánk, és megkeseredik.
Hagyjuk kihűlni a madártejet langyosra, és mehet a hűtőbe a hidegre. Szedjük rá a tetejére a tojásfehérje felhőcskéket.
Majd, jó hidegen tálaljuk, szórjuk meg pirított mandulapehellyel és még reszelhetünk rá étcsokoládét is.
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza