(leánykori nevén: resztelt máj)
A pirított máj a világ legjobb ételeinek egyike, főleg ha megbolondítjuk egy kis vörösborral, fokhagymával és a fűszerekkel… 🙂
Habár ez is egy megosztó étel, (mint a körömpörkölt) mert vannak, akik imádják, és vannak akik, nem szeretik. Viszont szerintem nagyon ízletes, kiadós és olcsó étel, mely gyorsan készen van.
Arról nem is beszélve, hogy sokféleképpen is elkészíthető a máj, csavarhatjuk szalonnába, tehetjük rizottóba, levesbe, sütve, rántva. Bárhogyan is készítjük el, elképesztően mennyei fogást rittyenthetünk belőle… 🙂
Vörösboros pirított csirkemáj/zöldhagymás rizzsel
Hozzávalók:
30-40 dkg csirkemáj
Fokhagymás pác:
tej
2 gerezd nagy fokhagyma – átnyomva
További hozzávalók:
10 dkg füstölt szalonna
3 db vöröshagyma
1 ek kókuszzsír
1 gerezd fokhagyma – átnyomva
½ chili paprika vagy 2-3 csipet chili pehely
Fűszerek:
1 kk *majoranna
6 db friss zsálya levél
1 kk *ötbors őrölt fűszer
½ kk *kakukkfű
1 kk Kalocsai pirospaprika
1 dl száraz vörösbor
kb. 1-1,5 dl víz – apránként adagolva
1 kk *Himalája só
Köret:
1 bögre jázmin rizs
2 bögre víz
1 kk *Himalája só
zöldhagyma
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek
Elkészítés:
Először is készítsük el a rizst. Mossuk meg egy szűrön keresztül, hagyjuk lecsöpögni, majd egy ek kókuszolajat hevítsünk fel, és dobjuk rá a rizst, öntsük fel dupla mennyiségű vízzel, sózzuk, és hagyjuk fel forrni, majd tartalékon még 8 percig főzzük lefedve. Ha letelt az idő, kapcsoljuk le a hőt, tegyünk rá a fedőre még egy konyharuhát, majd tegyük félre.
A csirkemájat mossuk meg, a hártyákat egy éles kés segítségével, távolítsuk el, nézzük meg, hogy nem maradt-e rajta epe (zöldes színű). Ha igen, akkor keserű lehet az étel, ha belefőznénk, tehát azt is el kell távolítani.
Ha elkészültünk, akkor tegyük egy tálba és öntsük fel tejjel, majd nyomjunk bele fokhagymát, keverjük el, és pácoljuk fél-egy órán keresztül. A lényeg, hogy a tej lepje el a csirkemájat. Így lesz finom és szaftos. Majd szedjük ki egy papírtörlőre és törülgessük át.
Közben a vöröshagymát megtisztítjuk, és karikára felszeleteljük. A füstölt szalonnát apró kockára vágjuk. Egy serpenyőben felmelegítjük a kókuszzsírt, és hozzáadjuk a szalonnát, pirítsuk meg közepesen, majd adjuk hozzá a vöröshagymát, melyet üvegesre pirítunk, közben rádobjuk a fokhagymát, a felkarikázott chili paprikát is, ha nincs, adjunk hozzá chili pelyhet. Persze, aki nem szereti a csípőset, az elhagyhatja.
Ezután hozzáadjuk a csirkemájat is. Átforgatjuk vele 1-2 percen át. A hozzávalóknál lévő fűszerekkel ízesítjük, majd ezzel is jól átforgatjuk. A csirkemájat lehet ételkészítés közben sózni, nem keményedik meg, viszont én a végén szoktam, mert addigra összeérnek az ízek, és a szalonna is kiadja az ízét, mivel az is sós.
Ezután, húzzuk le a tűzről a serpenyőt, és keverjük hozzá a kalocsai piros fűszerpaprikát, és rögtön felöntjük a borral, és egy kis vízzel, majd további 6-8 percen át főzzük készre közepes lángon. Hamar elkészül. Ha letelt az idő, mindenképpen, vegyünk ki egy májat és vágjuk ketté, ha nem véres sehol sem, tuti biztos készen van. J Ezzel el is készült a mennyei resztelt csirkemáj.
Vágjunk fel zöldhagymát karikára, és a megfőtt rizsre szórjuk, villával keverjük össze. Majd az elkészült, pirított vörösboros csirkemájat tálaljuk a zöldhagymás jázmin rizzsel, megszórhatjuk karikára vágott chili paprikával is.
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza
Kommentek