Nem kétséges, ez az édesség mindig az idény nagy sztárja! 🙂
Szerintem, ez mindenki kedvence. 🙂
Néha hangosan megszólal bennem a vészcsengő, egy kis kényeztetést akarok, de azonnal! Így hamar neki látok és ilyen szépségeset alkotok, és már alig bírom kivárni, hogy elkészüljön, és naná, hogy telepakolom a tányéromat rögtön és mehet rá minden földi jó. 🙂
Varázsolj velem te is finom epres túrógombócot, eperöntettel. 🙂 Kezdőknek is szívből ajánlom, mert könnyű elkészíteni. Főételnek, desszertnek, de akár vendégvárónak is kiváló fogás. 🙂
Epres túrógombóc, eperöntettel gluténmentes recept
Hozzávalók:
500 g zsíros túró
5 púpos ek rizsdara – itt egy kicsit több darát tettem bele, hogy elbírja az epret – (aki nem gluténérzékeny, az használhat búzadarát)
1 db “L”tojás
egy csipet *Himalája só
1 db citrom reszelt héja vagy Dr. Oetker Finesse citromhéj
1 csomag vaníliás cukor vagy 1 kk kristálycukor és 1 kk vanília aroma
1 késhegyi szódabikarbóna vagy sütőpor
15 dkg közepes szemű kemény eper
Öntet:
10 dkg eper
1 tk kókuszcukor vagy porcukor
Tejfölös öntet:
2 dl tejföl
egy kis tej
½ csomag vaníliás cukor
1 ek kókuszcukor vagy porcukor
Díszítéshez:
eper
porcukor – ízlés szerint
menta levél
Aki szereti pirított zsemlemorzsával:
20 dkg gluténmentes zsemlemorzsa itt
2,5 ek kókuszolaj
Epres túrógombóc, eperöntettel
elkészítése:
Egy tálba tegyük bele a túrót, a rizsdarát, a tojást, a sót, a reszelt citromhéjat és a vaníliás cukrot. Majd egy fakanál segítségével jól keverjük össze, én kézzel szoktam. 🙂
Tegyük a hűtőbe fél órára. Közben bő, enyhén sós vizet forralunk.
Készítsük el az önteteket, az epret és a cukrot egy turmixgépbe tesszük, és jól összekeverjük, utána egy tálkába öntjük, át is szűrhetjük, aki nem szereti a magokat, engem nem zavar… 🙂 – én nem szoktam felfőzni az eperöntetet, mert akkor az eperből elszivárog a vitamin. –
Ezt követően a tejfölt a tejjel, cukorral, vaníliás cukorral összekeverjük, – hogy a tejföl egy kicsit folyósabb állagú legyen – és félre tesszük.
Ha letelt az idő, akkor vizes kézzel a túrómasszából gombócokat formálunk, úgy hogy 1 szem epret teszünk a közepébe, és gombóccá formáljuk. – Figyeljünk arra, hogy minden hová jusson a túrómasszából, ne villanjon ki az eperszem, mert akkor főzésnél szétesik -.
Ha felforrt víz, beletesszük a gombócokat, – közepes forralással, óvatosan alákeverve, hogy ne ragadjon le -, addig főzzük, amíg feljönnek a víz felszínére. Ezt követően még kb. ½-1 percig főzzük, és szűrőkanállal kiemelve, lecsöpögtetve tányérra szedjük.
Viszont, aki szereti, mint ahogy mi, cupéron – zsemlemorzsa nélkül – a túrógombócokat az tálalásnál meglocsolhatja eperöntettel vagy cukros tejföllel, vagy mindkettővel, a tejfölre reszelhetünk citromhéjat, vagy lime reszelt héjat.
Aki édesebben szereti, az szórja meg porcukorral, hisz a tésztájába, én nem szoktam cukrot tenni. Mentával díszítjük.
Aki pirított zsemlemorzsával szereti, az mielőtt elkezdi főzni a gombócokat, előtte egy serpenyőbe kókuszolajon pirítsa meg a zsemlemorzsát, figyelve, hogy meg ne égjen, ne hagyjuk magára, kevergessük, hamar elkészül. Ha kész és kifőtt a gombóc, akkor a pirított morzsára szedjük és megforgatjuk benne, de inkább rázogassuk, nehogy összetörjenek. Cukros tejföllel kínáljuk.
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza
Kommentek