A piros csábítása: Epres túrógombóc, eperöntettel

Nem kétséges, ez az édesség mindig az idény nagy sztárja! 🙂

Szerintem, ez mindenki kedvence. 🙂

Néha hangosan megszólal bennem a vészcsengő, egy kis kényeztetést akarok, de azonnal! Így hamar neki látok és ilyen szépségeset alkotok, és már alig bírom kivárni, hogy elkészüljön, és naná, hogy telepakolom a tányéromat rögtön és mehet rá minden földi jó. 🙂

Varázsolj velem te is finom epres túrógombócot, eperöntettel. 🙂 Kezdőknek is szívből ajánlom, mert könnyű elkészíteni. Főételnek, desszertnek, de akár vendégvárónak is kiváló fogás. 🙂

Epres túrógombóc, eperöntettel gluténmentes recept

Hozzávalók:

500 g zsíros túró

5 púpos ek rizsdara – itt egy kicsit több darát tettem bele, hogy elbírja az epret –  (aki nem gluténérzékeny, az használhat búzadarát)

1 db “L”tojás

egy csipet *Himalája só

1 db citrom reszelt héja vagy Dr. Oetker Finesse citromhéj

1 csomag vaníliás cukor vagy 1 kk kristálycukor és 1 kk vanília aroma

1 késhegyi szódabikarbóna vagy sütőpor

15 dkg közepes szemű kemény eper

Öntet:

10 dkg eper

1 tk kókuszcukor vagy porcukor

Tejfölös öntet:

2 dl tejföl

egy kis tej

½ csomag vaníliás cukor

1 ek kókuszcukor vagy porcukor

Díszítéshez:

eper

porcukor – ízlés szerint

menta levél

Aki szereti pirított zsemlemorzsával:

20 dkg gluténmentes zsemlemorzsa itt

2,5 ek kókuszolaj

Epres túrógombóc, eperöntettel

elkészítése:

Egy tálba tegyük bele a túrót, a rizsdarát, a tojást, a sót, a reszelt citromhéjat és a vaníliás cukrot. Majd egy fakanál segítségével jól keverjük össze, én kézzel szoktam. 🙂

Tegyük a hűtőbe fél órára. Közben bő, enyhén sós vizet forralunk.

Készítsük el az önteteket, az epret és a cukrot egy turmixgépbe tesszük, és jól összekeverjük, utána egy tálkába öntjük, át is szűrhetjük, aki nem szereti a magokat, engem nem zavar… 🙂  – én nem szoktam felfőzni az eperöntetet, mert akkor az eperből elszivárog a vitamin. –

Ezt követően a tejfölt a tejjel, cukorral, vaníliás cukorral összekeverjük, – hogy a tejföl egy kicsit folyósabb állagú legyen –  és félre tesszük.

Ha letelt az idő, akkor vizes kézzel a túrómasszából gombócokat formálunk, úgy hogy 1 szem epret teszünk a közepébe, és gombóccá formáljuk. – Figyeljünk arra, hogy minden hová jusson a túrómasszából, ne villanjon ki az eperszem, mert akkor főzésnél szétesik -.

Ha felforrt víz, beletesszük a gombócokat, – közepes forralással, óvatosan alákeverve, hogy ne ragadjon le -, addig főzzük, amíg feljönnek a víz felszínére. Ezt követően még kb. ½-1 percig főzzük, és szűrőkanállal kiemelve, lecsöpögtetve tányérra szedjük.

Viszont, aki szereti, mint ahogy mi, cupéron – zsemlemorzsa nélkül – a túrógombócokat az tálalásnál meglocsolhatja eperöntettel vagy cukros tejföllel, vagy mindkettővel, a tejfölre reszelhetünk citromhéjat, vagy lime reszelt héjat.

Aki édesebben szereti, az szórja meg porcukorral, hisz a tésztájába, én nem szoktam cukrot tenni. Mentával díszítjük.

Aki pirított zsemlemorzsával szereti, az mielőtt elkezdi főzni a gombócokat, előtte egy serpenyőbe kókuszolajon pirítsa meg a zsemlemorzsát, figyelve, hogy meg ne égjen, ne hagyjuk magára, kevergessük, hamar elkészül. Ha kész és kifőtt a gombóc, akkor a pirított morzsára szedjük és megforgatjuk benne, de inkább rázogassuk, nehogy összetörjenek. Cukros tejföllel kínáljuk.

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:

https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!

Klarissza

 

 

Címkék: ,
Tovább a blogra »