Ízek és zamatok – Tex-Mex Sajtos-húsos töltött tök…

Ezt kóstold meg! Könnyű, diétás és mégis laktató… 🙂

 

Végre megjelent a piacon a friss, zsenge, kicsi, ún. főző tök. Bármi készül belőle, az csak jó lehet!

 Elképzelhető, hogy a menzás tökfőzelék nem volt a kedvenced, de ez a recept biztosan elnyeri a tetszésedet, isteni finom és egyszerű elkészíteni.

Bátran próbáld ki, sőt kezdőknek is szívből ajánlom az elkészítését, mert nem egy bonyolult étel… 🙂

Tex-Mex Sajtos-húsos töltött tök

Hozzávalók:


1 db kisebb tavaszi zsenge tök

400 g darált sertéshús (lehet pulyka, marha, csirke – ki, amit szeret)

1 ek kókuszolaj

5 dkg házi füstölt szalonna

2-3 db zöldhagyma

1 db paprika

2 db paradicsom

2 db burgonya – reszelve

10 dkg Torockói bazsalikomos sajt – reszelve – de bármilyen sajt jó hozzá

Fűszerek:

2 kk *Tex-Mex fűszerkeverék

1 kk *ötbors őrölt fűszer

½ kk *chipotle chili füstös jalapeno paprika

4 kisebb ágacska friss kakukkfű – de ízlés szerint

*Himalája só – ízlés szerint

(aki szeretné még adhat hozzá sót, de a szalonna és a tex-mex fűszerkeverék is tartalmaz sót, nekem nem kellett sózni)

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:

http://azsiabolt.hu/termekek

Elkészítés:

A tököt mossuk meg, és vágjuk félbe, majd magozzuk ki egy evőkanál segítségével, tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. Én nem szoktam megpucolni a zsenge tököt, amikor megsül, szépen ki lehet kanalazni a töltelékkel együtt a tököt is.

Majd melegítsük elő a sütőt, 180 fokra.



Ezt követően egy serpenyőbe hevítsük fel a kókuszolajat, dobjuk rá a kockára vágott füstölt szalonnát, pirítsuk meg közepesen, majd adjuk hozzá a karikára vágott zöldhagymát.

Majd adjuk hozzá a kockára vágott paprikát és a paradicsomot, együtt pirítsuk tovább ez kb. 2-3 perc, majd adjuk hozzá a darált húst és a hozzávalóknál lévő fűszerekkel ízesítsük, jól keverjük el, majd közben reszeljük le a krumplit és adjuk hozzá. Együtt főzzük készre. Amikor készen van, keverjünk hozzá 5 dkg sajtot.

Ezt követően a sajtos-húsos ragunkat töltsük bele a tök belsejébe és szórjuk meg a maradék reszelt sajttal, én egy kicsikét mindig többet adok hozzá, mert szeretem, ha jó sajtos… 🙂

Mehet az előmelegített sütőbe 15-20 percre. Akkor jó, amikor szép arany barnára pirul a sajt. Mivel a húst megfőztük, a tök friss és zsenge, így tényleg nem sok idő kell neki.

Melegen tálaljuk, locsoljuk meg tejföllel és szórjuk meg friss kakukkfű levélkékkel és karikára vágott zöldhagymával.

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:

https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!

Klarissza

 

 

Címkék:
Tovább a blogra »