Hétköznapi gyors leves, akár hétvégi maradékból… 🙂
Nem tudom, ki hogy van vele, de nálam, mindig marad egy kicsi ebből, egy kicsi abból, ilyenkor mindig jól jönnek a gyors ötletek…
Én mindig lefagyasztom a maradékot, sosem dobom ki, hanem felhasználom, mint például ilyen gyors levesbe… 🙂
![]()
Ha már vágyok egy kis levesre hétköznap, és a mindennapi szaladgálás miatt nincs időm nagyobb leves mennyiséget főzni, erre jól szolgálatot tesz a Wonton tészta is. Ezt a leves tésztát a lenti elérhetőségen lévő Ázsia boltba szoktam megvásárolni, és ilyenkor csak előkapom a mélyhűtőből az alapanyagokat (lefagyasztott húsleves alaplé, wonton tészta, húsos ragu) és már készülhet is a finom leveske… 🙂
De persze, házilag is elkészíthető a wonton, lentebb láthatod a leírást és további infókat.
A wonton tészta töltelékébe bármilyen maradék jó, pld. gombás-húsos ragu, zöldséges ragu, főtt hús stb…
Érdemes kipróbálni… 🙂
Wonton húsos batyu leves zöldhagymával
Hozzávalók:
1 csomag *Wonton tészta – leveshez valót kell vásárolni
Bolognai húsos ragu – receptet itt találsz
petrezselyem – apróra vágva – ízlés szerint
zöldhagyma – apróra vágva – ízlés szerint
egy csipet *cayenne bors
alaplé vagy csirkehúsleves, húsleves – receptet itt, itt és itt találsz
*Himalája só – az alapléhez, ízlés szerint
*ötbors őrölt fűszer – az alapléhez, ízlés szerint
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek
Elkészítés:
A wonton tésztába egy kávéskanálnyi bolognai húsos ragut teszünk, és a tészta széleit az ujjunk segítségével, melyet vízbe mártunk, végig bevizezünk, ezáltal fog összeragadni a tészta, amikor batyut formálunk.
A tésztát vegyük a kezünkbe és hajtsuk ketté, batyu formára a kezünkbe, majd csippentsük össze/hajtogassuk össze a széleit, olyan harmonika, legyező forma szerint a szélét. Én mindenképpen összecsippentem a tetejét, nehogy kijöjjön belőle a töltelék, nemcsak megtekerem, ahogy ezen a képen látható:
A felforralt alaplevet ízesítsük, a fenti fűszerekkel, majd dobjuk bele a húsos wonton tésztát, és főzzük készre, akkor jó, amikor feljönnek a batyuk a leves tetejére, pár perc alatt készen van, és már tálalhatjuk is.
Kínálásnál szórjuk meg apróra vágott zöldhagymával és petrezselyemmel.
Aki esetleg otthon készítené el a wonton tésztát, annak itt a recept: Ez kb 20-25 db wonton készítéséhez elegendő tészta.
Házi wonton tészta
Hozzávalók:
1 db tojás
¾ kk *Himalája só
480 ml liszt (2 csésze)
kb. 80-140 ml víz
liszt a gyúródeszka lisztezéséhez
Elkészítés:
A felvert tojást összekeverjük a sóval és 60 ml vízzel. A lisztet edénybe szitáljuk, a közepén mélyedést alakítunk ki és beleöntjük a tojáskeveréket. Vizet adagolunk hozzá és a szükséges mennyiségű vízzel tésztát gyúrunk. Elegendő néhány perces gyúrás is a sima tésztához, majd a kerekre formált tésztát lisztezett gyúródeszkán, liszttel meghintve, konyharuhával lefedve, 30 percig pihentetjük. Ezt követően nagyon vékonyra nyújtjuk, és a kinyújtott tésztát 9*9 cm-es négyzetekre vágjuk. A lisztezett tésztalapokat mélyhűtőben is tárolhatjuk.
Wonton tészta hajtogatása, segítségképpen. Ez másik két variáció, mint amit fentebb leírtam, nekem a batyus verzió gyors hajtogatása jön be… 🙂
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza
Kommentek