Mediterrán ételek és egyéb finomságok...

Finomság a javából: Krumplis tészta kovászos uborkával…

Alias: Gránátos kocka – mely izgalmasan tökéletes… 🙂

 

 

A világ legfinomabb étele, egyszerű, és kihagyhatatlan finomság, gyermekkorom óta imádom… 🙂

“Ahány ház, annyi szokás” elvét követve mutatom, én, hogyan készítem el ezt a finomságot, ami isteni finom és sose tudom megunni… 🙂

Kezdőknek is bátran ajánlom, elronthatatlan és bármikor bevethető fogás…

 

Krumplis tészta kovászos uborkával
Hozzávalók:

8 db burgonya
1 nagy fej vöröshagyma
5 dkg házi húsos szalonna
4 ek kókuszolaj
1 gerezd fokhagyma – átnyomva
2 db paradicsom meghámozva
150 ml víz
Fűszerek:
3 kk Kalocsai pirospaprika
1 kk *Himalája só
½ kk *ötbors durvára darált
½ kk chili pehely
Tésztafőzés:
½ zacskó kockatészta – gluténmentesen itt
1 kk *Himalája só
1 ek kókuszolaj
Savanyúság:
kovászos uborka

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek


Elkészítés:
A vöröshagymát és a szalonnát vágjuk fel apró kockára. A paradicsomot hámozzuk meg, és vágjuk azt is kockára. Majd tisztítsuk meg a burgonyát és szintén kockára vágjuk fel, majd öntsünk rá vizet, amíg felhasználjuk.


Majd egy lábasba hevítsük fel a kókuszolajat, és dobjuk bele a szalonnát, és pirítsuk egy kicsit, majd adjuk hozzá a vöröshagymát, és együtt pirítsuk tovább, majd a fokhagymát és a paradicsomot is tegyük hozzá, pirítsuk tovább.


Ezután húzzuk le a hőről, és tegyük bele a pirospaprikát, jól keverjük el, öntsük fel vízzel, és adjuk hozzá a burgonyát, a hozzávalóknál lévő fűszerekkel ízesítsük. Majd lefedve főzzük készre, akkor jó, amikor megpuhul a burgonya. Ezt követően egy krumplinyomóval, egy kissé, nyomjuk szét a burgonyát, majd keverjük össze.


Amíg fő a krumpli, addig főzzük ki sós, forrásban lévő vízbe (amibe tegyünk egy ek kókuszolajat) a tésztát, szűrjük le, és öblítsük le hideg vízzel.


Ha elkészültünk, akkor a krumplit keverjük hozzá a tésztához.

Tálalásnál kovászos uborkát kínáljunk hozzá, és borsozzuk meg egy kicsit a tetejét.

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

 

Honnan ered a krumplis tészta és az elnevezése?, az alábbiakból megtudhatod… 🙂

Krumplis tészta, gránátos kocka, grenadírmars… minden elnevezés ugyanazt takarja: krumplis és tészta alkotta egyveleg, mely már Magyar Elek, a híres gasztronómus 1935-ben megjelent „Az Ínyesmester ezer új receptje” című kötetében szerepel, és eredete a 19. század végére tehető, az osztrák-magyar konyha találmánya.

Az osztrák-magyar Monarchiában a katonák ellátása nem volt mindig a legjobb, gyakran kaptak tésztát, főzeléket és csak kevésszer jutottak húshoz, süteményhez. Így voltak ezzel a gránátosok is, akik a Monarchia idején saját készítésű, gömbölyű üvegbe töltött puskaporos gránáttal dobálták az ellenséget. Állítólag ezek a kemény katonák a tábori konyhán, gyakran kaptak paprikás krumpliból és főtt kockatésztából készült ételt ebédre, illetve vacsorára, olcsó, egyszerű és laktató étel, és ezért maradt rajta az ételen a név: Gránátos kocka (Grendadírmars). A grenadier német szó, jelentése: gránátos.

Ausztria nagy részén kolbásszal készülő étel, míg az egykori magyar tartományban, Burgenlandban és nálunk húsmentesen, hagymából és burgonyából készül. Forrás 

 

 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!